Οκ, όλοι ξέρουμε για τα red flags – εκείνα τα σημάδια που σε κάνουν να τρέχεις μακριά από μια νέα γνωριμία όσο πιο γρήγορα μπορείς. Αλλά τι παίζει με τα yellow flags; Ξέρεις, εκείνα τα πιο ύπουλα σημάδια που δε σε κάνουν αμέσως να πατήσεις το κουμπί της εξόδου, αλλά σε βάζουν σε σκέψεις ότι το γκομενάκι σου μπορεί και να μην είναι τόσο καλή περίπτωση όσο νόμιζες; Αν δεν τα έχεις ακούσει ποτέ, δεν είσαι μόνος/η.

 

Τι είναι τα Yellow Flags;

Τα yellow flags είναι σαν τα προειδοποιητικά σήματα στον δρόμο που είχουν κάτι αγελάδες, ή κάτι παιδάκια να παίζουν– δε σου λένε να σταματήσεις αμέσως, αλλά να προσέχεις. Είναι τα μικρά πράγματα που μπορεί να μη σου φαίνονται τεράστια στην αρχή, αλλά αξίζουν να τους δώσεις σημασία. Δεν είναι ακριβώς λόγοι για να το βάλεις στα πόδια, αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να συζητήσεις με το άτομο που σε ενδιαφέρει.

 

Red vs. Yellow: Ποια η διαφορά;

Ένα red flag είναι το προφανές «τρέχα όσο πιο μακριά μπορείς» σημάδι. Έχεις ακούσει από τους φίλους και την οικογένεια γι’ αυτά: κακός χαρακτήρας, βίαιες συμπεριφορές, χειριστικότητα κ.λπ. Από την άλλη, τα yellow flags είναι πιο διακριτικά και περίπλοκα. Μπορεί να είναι κάτι που δε σε κάνει αμέσως να νιώθεις άβολα, αλλά που σε βάζει σε σκέψεις.

Ο Todd Baratz, ψυχαναλυτής και συγγραφέας, έδωσε τη δική του εξήγηση στους New York Times: Τα yellow flags δεν είναι συναγερμός, αλλά κάτι που χρειάζεται προσοχή και συζήτηση.

 

Παραδείγματα Yellow Flags

 

1. Όλοι οι πρώην ήταν «τρελοί»

Αν το άτομο που βγαίνεις σου λέει ότι όλοι οι πρώην του/της ήταν «τρελοί» ή «απαίσιοι», τότε μιλάμε για ένα κλασικό yellow flag. Όπως είπε η ψυχοθεραπεύτρια Stephanie Manes στους New York Times, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη για το δικό του μερίδιο στις προηγούμενες σχέσεις. Μπορεί να ήταν απλά άτυχος/η, αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο;

 

2. Ασυνέπεια στα Μηνύματα

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ασυνέπεια στην επικοινωνία. Μπορεί να σου στέλνει μηνύματα χωρίς σταματημό και ξαφνικά να εξαφανίζεται για μέρες. Αυτό είναι ένα yellow flag που δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να φύγεις, αλλά ότι χρειάζεται να μιλήσεις γι’ αυτό. Όπως προτείνουν οι ειδικοί, μπορείς να στείλεις κάτι σαν: «Γεια σου, νιώθω άγχος όταν δεν ξέρω πότε θα έχω νέα σου. Μπορείς να μου δώσεις ένα update για το πότε θα είσαι σε θέση να μου στείλεις μήνυμα;». Η επικοινωνία είναι το κλειδί εδώ.

 

3. Δεν έχει άλλους φίλους

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει φυσικά να μένουν κλειστοί και δεν είναι όλοι κοινωνικά περιστεράκια με τον τεράστιο κύκλο γνωριμιών. Ωστόσο, το να μην έχει άλλες φιλίες προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του συντρόφου σου να καλλιεργεί υγιείς σχέσεις.

 

4. Έχει πολλά χρέη

Η ύπαρξη χρέους είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο- ένα δάνειο ας πούμε. Δεν είναι όλα τα χρέη κακά. Αλλά θα πρέπει να εξετάσεις πώς απέκτησε το χρέος του ο άνθρωπός σου. Μήπως έχει κακές καταναλωτικές συνήθειες; Μήπως είναι αφερέγγυος και δεν κάνει κουμάντο στα οικονομικά του; Επίσης, υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους; Ποια είναι η στάση του απέναντι στο χρήμα;

 

Το συμπέρασμα

Τα yellow flags δεν είναι λόγος να τερματίσεις μια σχέση, αλλά είναι σίγουρα λόγος να σταματήσεις και να σκεφτείς. Μην τα αγνοήσεις, αλλά μην τα μεγεθύνεις κιόλας. Το θέμα είναι να έχεις την επίγνωση και την ωριμότητα να τα συζητήσεις με το άλλο άτομο. Και να θυμάσαι: η επικοινωνία είναι η βάση για να χτίσεις μια υγιή σχέση.