Σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, η Βρετανίδα αθλήτρια Τζόντι Γκρίνχαμ κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό σύνθετο ανοιχτό των γυναικών, ενώ ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα. Το κατόρθωμά της όχι μόνο την καθιστά μία από τις ελάχιστες αθλήτριες που έχουν επιτύχει μια τέτοια διάκριση κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά αναδεικνύει και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την προετοιμασία και τον αγώνα.

 

 

Η Γκρίνχαμ μίλησε ανοιχτά για τις δυσκολίες που συνάντησε, εξηγώντας ότι το γεγονός πως ήταν έγκυος επηρέασε τη συγκέντρωσή της κατά τη διάρκεια των βολών. Σε δηλώσεις της μετά τον αγώνα, ανέφερε ότι το μωρό της κλωτσούσε κατά τη διάρκεια της σκοποβολής, με αποτέλεσμα να πρέπει να του ζητήσει να ηρεμήσει για να μπορέσει να παραμείνει συγκεντρωμένη στην ευθυγράμμιση της βολής. «Το μωρό μπορεί να είναι στην πλάτη μου σήμερα, ή μπορεί να είναι πολύ μπροστά. Οπότε είναι, “Τι κάνεις;”», ανέφερε η Γκρίνχαμ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η προπονήτριά της, την βοήθησε να προσαρμοστεί στις αλλαγές του σώματός της κατά τη διάρκεια της κύησης. «Η προπονήτριά μου και εγώ περάσαμε πολύ καιρό κάνοντας μικρές προετοιμασίες εγκυμοσύνης, με εκείνη να με μετακινεί και να μετακινεί την καμπούρα, ώστε να συνηθίσω αυτό το συναίσθημα».

 

 

Η Γκρίνχαμ κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο μετά από έναν σκληρό αγώνα με τη συμπαίκτριά της, Phoebe Paterson Pine, αφού και οι δύο έχασαν οριακά στους ημιτελικούς τους. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Öznur Cüre Girdi από την Τουρκία, η οποία επικράτησε στον τελικό της Fatemeh Hemmati από το Ιράν.

 

Para archer Jodie Grinham becomes 1st athlete to win Paralympics medal while pregnant

 

Παρά τις δυσκολίες, η Γκρίνχαμ δε δείχνει να σταματά. Φιλοδοξεί να κερδίσει το δεύτερο μετάλλιό της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς θα αγωνιστεί στα προημιτελικά της μικτής ομάδας σύνθετου στίβου μαζί με τον Nathan McQueen. Η αθλήτρια δήλωσε πως δεν ήθελε να επικεντρωθεί ο κόσμος στο γεγονός ότι είναι έγκυος, αλλά στο τι μπορεί να επιτύχει μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. «Δεν ήθελα ο κόσμος να το δει σαν, “Ω, να μια έγκυος γυναίκα που πηγαίνει σε Αγώνες”», είπε. «Θέλω να πουν, “Ουάου, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και να πάρει μετάλλιο”, δείχνοντάς σας ότι όλα είναι δυνατά. Απλά πηγαίνετε και κάντε το. Θέλεις να το κάνεις; Τότε κάντε το».

Η Γκρίνχαμ έχει μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να συλλάβει. Έχει περάσει τρεις αποβολές πριν από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, ο οποίος πέρασε τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής του σε θερμοκοιτίδα. Τώρα είναι δύο ετών. Ωστόσο, στις 28 εβδομάδες της τρέχουσας εγκυμοσύνης της, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Γκρίνχαμ αντιμετώπισε μια ανησυχητική κατάσταση όταν το μωρό φάνηκε να σταματά να κινείται. Η αθλήτρια νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες σε μαιευτήριο του Παρισιού, καθώς οι γιατροί προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο ενός ακόμη πρόωρου τοκετού. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά.

Μιλώντας πριν από τη νίκη της, η Γκρίνχαμ ανέφερε ότι η πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ήταν ήδη ένα σημαντικό επίτευγμα για εκείνη. «Έχω ήδη πετύχει αυτό που οι γυναίκες εκεί έξω δεν θα έχουν κάνει. Στην πραγματικότητα ελπίζω ότι αυτό είναι αρκετό», δήλωσε. «Τα υπόλοιπα είναι όλα για μένα. Αν μπορέσω να βγω και να το κερδίσω (το μετάλλιο), τέλεια. Αν οι γυναίκες μπορούν να το δουν αυτό ως έμπνευση, τότε φανταστικά. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ο αθλητισμός είναι αθλητισμός και η εγκυμοσύνη είναι κάτι τόσο φυσικό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός. Ας τα βάλουμε όλα μαζί και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε».