Για όσους δεν το γνώριζαν, στη Σικελία της Ιταλίας, βρίσκεται ένα από τα ψηλότερα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης. Ο λόγος για την Αίτνα, το ηφαίστειο που είναι συνεχώς ενεργό, μάλιστα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα και αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δε θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.  Το όνομα του ηφαιστείου προέρχεται από την ελληνική λέξη «αίθω» που σημαίνει «καίγομαι», ενώ οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, δηλαδή «το βουνό της φωτιάς». Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Σύμφωνα με τον Αισχύλο, ο  Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Η Αίτνα είναι εύκολα προσβάσιμη από την πόλη της Κατάνιας με αυτοκίνητο ή τρένο. Η πόλη φιλοξενεί ένα από τα τρία αεροδρόμια της Σικελίας και έχει καθημερινές συνδέσεις με τη Ρώμη, το Μιλάνο καθώς και αρκετές πόλεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά με την ανάβαση στο ηφαίστειο, είναι σχετικά εύκολο καθώς μπορείτε να φτάσετε στο «Rifugio Sapienza» (καταφύγιο στο βουνό), που βρίσκεται σε υψόμετρο 1910, οδηγώντας. Εκεί υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε είτε το τελεφερίκ ή να περπατήσετε μέσα από τα μονοπάτια μέχρι τα 2400 μέτρα. Στη συνέχεια είτε με τζιπ είτε με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του «Torre del filosofo» που βρίσκεται στα 2900 μέτρα. Για να πάτε στον κρατήρα, ο οποίος βρίσκεται στα 3340 μέτρα, πρέπει να σας συνοδεύουν επίσημοι οδηγοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, πιάνει σήμα τηλεφώνου, επομένως μην αγχωθείτε ότι δε θα μπορέσετε να έχετε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σίγουρα η ανάβαση σε ενεργό ηφαίστειο, είναι μοναδική εμπειρία που δεν τη ζεις καθημερινά. Αν λοιπόν σε βγάλει ο δρόμος προς τη Σικελία της Ιταλίας, αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να εξερευνήσεις την υπέροχη πόλη της Κατάνιας με τις ιδιαίτερες Αραβικές επιρροές, αλλά και να εξερευνήσεις τα μικρά χωριά που κρατούν σαν φρούρια κάτω από το ηφαίστειο. Ένα από αυτά το Nicolosi, όπου μπορείς να δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα, πεντανόστιμα cannoli pistacchio αλλά και arancini -ριζοκεφτέδες που αποτελούν σημείο αναφοράς της σικελικής κουζίνας. Αν έχεις επιπλέον χρόνο, θα μπορούσες να επισκεφτείς και την ιδιαίτερη πόλη του Παλέρμο, ολοκληρώνοντας μια ιδιαίτερη εξόρμηση στη χερσόνησο της Σικελίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίτνα θεσπόζει με τη μεγαλοπρέπειά της τους αναβάτες της και ίσως αυτό το ταξίδι, αποτελέσει αφορμή για να γνωρίσετε κόσμο, άτομα που έχουν την ίδια εμπειρία με εσάς, την ανάβαση στο πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχοντας αυτό ως αφετηρία, πιστεύω ότι η φιλία σας έχει γερές βάσεις που καμία έκρηξη δε θα μπορέσει να τις γκρεμίσει.

 

Πηγή εικόνας: Sicily Active

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη