Οι τεράστιου μεγέθους πυρκαγιές που σαρώνουν την Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές και θέτουν χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο. Με δεκάδες κατοικίες κατεστραμμένες και εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων καμένες, η πολιτεία αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, μάλιστα, κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις κομητείες του Λος Άντζελες, του Σαν Μπερναρντίνο, του Όραντζ και του Ρίβερσαϊντ, αφού η αποκαλούμενη «Bridge Fire» έχει καταστρέψει δεκάδες σπίτια και κάψει σχεδόν 200.000 στρέμματα μέσα σε μόλις 24 ώρες, την ίδια στιγμή που η «Airport Fire» συνεχίζει να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές.

 

In the Los Angeles Fires, Drones Take Off for the First Time | WIRED

 

Η πυρκαγιά παρήγαγε συσπειρωμένα σύννεφα πυκνού καπνού και οι φλόγες ήταν ορατές στις κορυφογραμμές των λόφων. Συγκεκριμένα, η «Bridge Fire» που μαίνεται στα υψώματα του Λος Άντζελες, κατέκαψε σπίτια και προκάλεσε την εκκένωση οικισμών όπως το Ράιτγουντ και το Μάουντ Μπόλντι. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 33 κατοικίες και αρκετές αποθήκες καταστράφηκαν, ενώ η πυρκαγιά έφτασε ακόμη και σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Βορειοανατολικά της πόλης, η «Line Fire» έχει κάψει 140.000 στρέμματα και οδήγησε σε εκκενώσεις ορεινών χωριών, με πολλούς δρόμους να παραμένουν κλειστοί. Ένας άνδρας 30 ετών συνελήφθη με την υποψία ότι ευθύνεται για το ξέσπασμα αυτής της πυρκαγιάς.

 

3 massive Los Angeles-area wildfires have scorched more than 100,000 acres in a week - ABC News

 

Παράλληλα, η «Airport Fire» που μαίνεται νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες έχει καταστρέψει 89.000 στρέμματα γης και τραυματίσει επτά άτομα. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν και περισσότερες από 35.000 κατασκευές απειλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και εμπορικών κτιρίων, ενώ οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για αρκετές περιοχές.

 

 

Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από το κύμα καύσωνα που επιδεινώνει τις πυρκαγιές, με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

 

Wildfire scientists warn it's only getting worse | CNN

 

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι στο κέντρο του Λος Άντζελες η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που σηματοδότησε την τρίτη φορά από το 1877 που η θερμοκρασία έφτασε εκεί τόσο ψηλά. Οι ειδικοί αποδίδουν την αυξανόμενη ένταση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια εν μέρει σε ένα τοπίο που έχει γίνει θερμότερο και ξηρότερο εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.

 

 

Ο κυβερνήτης Νιούσομ δήλωσε ότι «η Καλιφόρνια κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους» και υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ επισκέφθηκε ένα διοικητήριο πυροσβεστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τη «Line Fire». Πάνω από 5.700 πυροσβέστες έχουν επιστρατευτεί για να καταπολεμήσουν τις τρεις μεγάλες φωτιές που απειλούν την περιοχή.

Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν ελαφρά πτώση από χθες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης τις επόμενες ημέρες, μαζί με επιπλέον βοήθεια που αναμένεται να καταφτάσει.

 

Με πληροφορίες από cnngreece, the guardian