Ένας διαρκής αγώνας η ζωή μας, με αρκετό τρέξιμο, άγχος, στρες και πίεση για να τα προλάβουμε όλα, να τους ικανοποιήσουμε όλους και καμιά φορά με τίμημα να ξεχνάμε τον εαυτό μας. Τον παραμελούμε, μάλιστα, τόσο πολύ και μένουμε κολλημένοι στα ίδια και τα ίδια, σε σημείο που ρουτινιάζουμε τόσο, που νιώθουμε διαρκώς κόπωση. Γιατί κακά τα ψέματα, η ψυχολογία είναι το παν κι όταν δε βρίσκουμε ώρα για μας, όλη η καθημερινότητα σταδιακά γίνεται αβάσταχτη.

Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις αυτά που αξίζουν για σένα κι όχι αυτά που θα ευχαριστήσουν τους άλλους; Θα μου πεις, και πώς γίνεται αυτή η τόσο δύσκολη αρχή; Με το να αφήσεις πίσω σου την ανησυχία περί κριτικής από τρίτους. Κι αν όντως πας κάπου και δεις να υπάρχουν αδιάκριτα βλέμματα που αντιλαμβάνεσαι ότι σε σχολιάζουν, συνέχισε να κάνεις αυτό για το οποίο πήγες, μέχρι να σε απορροφήσει η ίδια σου η πράξη- το λεγόμενο fake it till you make it. Είναι ένας απλός τρόπος να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει μια στιγμή αποκλειστικά για σένα, μέχρι να γίνεται αβίαστα.

 

Έλα σε επαφή με τη φύση

Δοκίμασε να πας ένα περπάτημα στο δασάκι της περιοχής σου, σε ένα πάρκο, στη θάλασσα, σε μια λίμνη καμιά ωρίτσα έξω από την πόλη και προσπάθησε να αφήσεις το κινητό σου στη σίγαση. Η επαφή με τη φύση αποτελεί εξακριβωμένο είδος διαλογισμού κι έχει πάντα αυτό τον μαγικό τρόπο να μας ηρεμεί και να μας χαλαρώνει, κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία με το μέσα μας. Θες αυτό το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος των κυμάτων, το κελάηδημα των πουλιών, ο καθαρός αέρας, όλα αυτά σε βοηθούν να ανασυνταχτείς και να βρεις το κέντρο σου.

 

Πάρε ένα καμβά και δημιούργησε κάτι εντελώς δικό σου

Η ζωγραφική και γενικότερα η χειροτεχνία αφήνουν τη φαντασία ελεύθερη για μεγάλες εμπνεύσεις, ενώ σε παρασύρουν να χαλαρώσεις και να δημιουργήσεις κάτι που κάθε φορά που θα το βλέπεις, θα ξέρεις ότι είναι από σένα για σένα. Το καλό με το να χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να φτιάξεις κάτι, είναι ότι σε κάνει να συγκεντρώνεσαι τόσο που δεν έχεις χρόνο για υπερανάλυση κι έτσι, είναι και μια μορφή εκτόνωσης.

 

Τόλμησε εκείνο το ταξίδι που μπορεί να ονειρεύεσαι καιρό 

Ιδανικά προτείνω μια μικρή πόλη, κάποιο χωριό ίσως χωρίς το θόρυβο των μεγάλων με την πολυκοσμία. Κάνε εικόνα τον εαυτό σου να περπατάει στα μικρά γραφικά δρομάκια, να χαζεύεις τα μικρά μαγαζάκια, να πιάνεις την κουβέντα με τους ντόπιους που χαιρετάνε κάθε περαστικό, υιοθετώντας την απλότητα του κόσμου. Τις διαφορετικές παραστάσεις όλοι τις χρειαζόμαστε κι είναι αυτές που ενεργοποιούν το μυαλό για να βάλει στόχους. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που θα συναντήσεις, ίσως σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο, και μην ξεχνάς πως είναι απαραίτητο να ξεφεύγεις λίγο από όλους και όλα, μόνο έτσι βρίσκεις χρόνο να βάλεις τα θέλω σου σε τάξη.

 

Ενεργοποίησε το σώμα σου

Δοκίμασε να ξεκινήσεις καινούργιες δραστηριότητες, κάτι που ήθελες καιρό και το ανέβαλες και πού ξέρεις, ίσως ανακαλύψεις και τα κρυμμένα σου ταλέντα. Θα δώσεις όλη σου την ενέργεια εκεί, θα γυμνάζεις το σώμα σου και δε θα αφήνεις χώρο για αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως, μόνο χαρά θα σου φέρει και θα σου κρατάει το μυαλό διαρκώς απασχολημένο. Πιλάτες, γιόγκα, παραδοσιακοί χοροί, κάποια πολεμική τέχνη, προσφέρονται όλα για να δουλέψεις το σώμα σου, δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο.

 

Άραξε στο μπαλκόνι

Στη βεράντα σου ή στην αγαπημένη γωνίτσα του σπιτιού, ακούγοντας μόνο μουσική, δίνοντας σημασία στους στίχους και ταξίδεψε, ονειρέψου, νιώσε τον εαυτό σου να ησυχάζει και το μυαλό σου να καθαρίζει. Ακόμα κι αν κάποιοι στίχοι που θα ακούσεις σε κάνουν να δακρύσεις, κι αυτό είναι μέρος της ζωής, απαραίτητο μάλιστα, αφού το κλάμα είναι βάλσαμο ψυχής. Χρειάζεται να το αφήνεις να βγει για να ανακουφιστείς.

 

Είναι πολύ σημαντικό να χαμηλώνεις ταχύτητες και να βάζεις φρένα στη ρουτίνα και τα τρεχάματα της καθημερινότητας. Ακόμα και στις δύσκολες μέρες, είναι απαραίτητο να βρίσκεις χρόνο για σένα, να χαλαρώνεις και να αποφορτίζεσαι από την απαιτητική ζωή. Ένα καλό βιβλίο, μια βόλτα στα στενά της πόλης με έναν καφέ στο χέρι, μια καλή ταινία στο σινεμά ή θέατρο, αυτά τα απλά καθημερινά, που αν επιλέξεις να τα κάνεις συχνά, θα κατεβάσουν το στρες σου σε ρεαλιστικά επίπεδα, αποτρέποντάς σε από το να πνίγεσαι κάθε μέρα στη μιζέρια.

Άσε επιτέλους τις ντροπές και πάρε την καλύτερη παρέα, εσένα δηλαδή, πηγαίνοντάς σε όπου ονειρεύτηκες. Σταμάτα να σε παραμελείς.

Υ.Γ.: Να θυμάσαι πως όλα όσα μπορείς να κάνεις με άλλους, μπορείς να τα κάνεις και solo, αρκεί να σ’ αρέσει ο εαυτός σου όπως θα σου άρεσαν τα στοιχεία εκείνα που θα διάλεγες σ’ έναν φίλο σου.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου