Είναι η Gen Z η πιο ανατρεπτική γενιά όλων των εποχών; Μία νέα μελέτη από την εφαρμογή γνωριμιών Feeld και τον ερευνητή του Ινστιτούτου Kinsey, Dr. Justin Lehmiller, αποκαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για τις προτιμήσεις της Gen Z όσον αφορά την αγάπη, το σ3ξ και τις k1nky φαντασιώσεις. Αν νομίζατε ότι η Gen Z είναι μόνο για memes και viral challenges, ίσως να εκπλαγείτε από τις ανατρεπτικές της επιθυμίες!

 

Η Μελέτη: Στοιχεία και Στατιστικά

Σύμφωνα με τη μελέτη, 3.310 χρήστες του Feeld ηλικίας 18 έως 75 ετών από 71 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά και Ολλανδίας) ερωτήθηκαν για τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες τους. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν στη νέα «State of Dating Report» της Feeld.

 

Μονογαμία: Η Νέα Εμμονή της Gen Z

Λοιπόν, ας το πάρουμε από την αρχή! Η παραπάνω έκθεση, μας λέει ότι η Gen Z φαίνεται να έχει μια σούπερ ρομαντική διάθεση για τη μονογαμία, με το 23% από αυτούς να τη θεωρεί την πιο “in” μορφή σχέσης. Και τώρα, η μεγάλη αποκάλυψη: το 81% της Gen Z φαντασιώνεται μονογαμικές σχέσεις! Ναι, καλά διαβάσατε, το 81%! Ενώ το 44% το σκέφτεται «συχνά» – λες κι είναι στη φάση που παρακολουθεί ρομαντικές ταινίες με καταιγιστικά συναισθήματα και σοκολάτα στο χέρι. Αντίθετα, η Gen Z φαίνεται να είναι λιγότερο ενθουσιασμένη με τις ανοιχτές σχέσεις, αφού μόνο το 62% σκέφτεται να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της μονογαμίας. Σε σύγκριση με τους Millennials, τη Gen X και τους Baby Boomers, που δείχνουν πολύ πιο ανοιχτοί στις ανοιχτές σχέσεις με ποσοστά που κυμαίνονται από 75% έως 80%. Ίσως η Gen Z να αναπολεί τα απλά πράγματα της ζωής, όπως μια παραδοσιακή μονογαμική σχέση, σαν ένα ευχάριστο φρέσκο κύμα μέσα στη θάλασσα των σύγχρονων σχέσεων!

 

Οι Προτιμήσεις των Baby Boomers και των Άλλων Γενιών

Οι Baby Boomers φαίνεται ότι έχουν μια προτίμηση για τις σχέσεις τύπου “friends with benefits”, με ποσοστό 27%. Τους αρέσουν οι σχέσεις χωρίς πολλές δεσμεύσεις, με έναν καλό φίλο για όλες τις ανάγκες, με άλλα λόγια! Από την άλλη πλευρά, οι Millennials και η Gen X φαίνεται να έχουν πιο «ηθικές» προτιμήσεις, καθώς προτιμούν την ηθική μη μονογαμία, με ποσοστά 24% και 27% αντίστοιχα. Εδώ υπάρχει μια μικρή ανατροπή: οι Millennials και η Gen X φαίνεται να προτιμούν λιγότερο τη μονογαμία σε σύγκριση με τη Gen Z. Ίσως οι Millennials και η Gen X να λένε, «Ωραία είναι η μονογαμία, αλλά δε θα ήταν καλύτερα να το δοκιμάσουμε λίγο πιο ανοιχτά;»

 

BDSM και Gen Z: Ένας Αναπάντεχος Συνδυασμός

Ενώ φαίνεται ότι η Gen Z κάνει σ3ξ λιγότερο συχνά, με μέσο όρο μόλις τρεις φορές το μήνα (ή τουλάχιστον αυτό λέει η έρευνα, μην το ξεχνάμε), οι φαντασιώσεις τους είναι… πολύ πιο έντονες! Το 56% της Gen Z αναφέρει ότι έχει φαντασιώσεις BDSM. Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστείς ότι το ποσοστό των Millennials είναι 52%, της Gen X 31% και των Boomers μόνο 12%. Μήπως η Gen Z χρειάζεται περισσότερες ιδέες για το πώς να περάσει τον χρόνο της;

Αλλά δεν είναι μόνο οι φαντασιώσεις που κάνουν τη διαφορά. Το 37% της Gen Z δήλωσε ότι δεν έκανε καθόλου σ3ξ τον τελευταίο μήνα – ναι, ούτε μία φορά! Εν τω μεταξύ, το 19% των Millennials και το 17% της Gen X είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Άρα, αν η Gen Z φαίνεται λιγότερο δραστήρια, τουλάχιστον η φαντασία τους είναι πάντα σε πλήρη δράση. Έτσι, ενώ μπορεί να μην είναι πάντα ενεργοί σ3ξουαλικά, σίγουρα είναι γεμάτοι με δημιουργικές και k1nky φαντασιώσεις. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον έχουν πάντα ένα καλό θέμα για συζήτηση!

 

Οι Αιτίες της Τάσης

Η έκθεση αναφέρει ότι η τάση της Gen Z να προτιμά τη μονογαμία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι ανύπαντροι, σε σύγκριση με μόλις το ένα πέμπτο των Millennials, της Gen X και των Boomers. Ενώ οι νεότεροι ενήλικες δεν έχουν ακόμη βιώσει πολλές σοβαρές σχέσεις, η μονογαμία μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη γοητεία για αυτούς.

 

Ρομαντζάδα και Σύγχρονη Εποχή

Η έκθεση μας αποκαλύπτει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον: η Gen Z φαίνεται να έχει μια αδυναμία για τις παλιές καλές εποχές, αναπολώντας τις παραδοσιακές σχέσεις και ρόλους. Μπορεί να είμαστε σε μια εποχή όπου τα ραντεβού γίνονται κυρίως μέσω apps και emojis, αλλά φαίνεται ότι η Gen Z νοσταλγεί την απλότητα του παρελθόντος. Είναι σαν να λένε, «Αχ, εκείνα τα παλιά καλά χρόνια που οι σχέσεις ήταν απλές, πριν τα likes και τα swipe». Καθώς τα ραντεβού και οι σχέσεις έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Ακολουθώντας την τάση αυτή, η Gen Z ίσως να αναπολεί τις εποχές όπου όλα ήταν πιο ξεκάθαρα και, ας το παραδεχτούμε, πολύ λιγότερο αγχωτικά. Σαν να λένε, «Μπορεί να μην είχαμε smartphones, αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε να ανησυχούμε για το αν το ‘θα το κάνει το match’ ή αν θα έρθει ειδοποίηση από τον άλλον.»

Έτσι, αν οι παραδοσιακές σχέσεις σας φαίνονται παλιομοδίτικες, ίσως η Gen Z να έχει μια πιο ρομαντική οπτική για αυτές από ότι περιμένατε!

 

Συμπεράσματα: Η Πολυπλοκότητα της Gen Z

Η μελέτη δείχνει ότι η Gen Z είναι μια γενιά που συνδυάζει την αναζήτηση σταθερότητας μέσω της μονογαμίας με την εξερεύνηση των πιο τολμηρών πλευρών της σ3ξουαλικότητας μέσω του BDSM.  Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Gen Z επιθυμούν λιγότερο σ3ξ – με μέσο όρο μόνο τρεις φορές το μήνα (ίσως επειδή η ζωή τους είναι ήδη αρκετά busy) – το ενδιαφέρον τους για k1nky περιπέτειες είναι αναμφισβήτητο. Όπως λένε, «Μπορεί να μην κάνουμε πολύ σ3ξ, αλλά όταν το κάνουμε, σίγουρα θέλουμε να είναι ενδιαφέρον!»

Έτσι, η Gen Z μας δείχνει ότι μπορεί να είναι ικανή να συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, κάνοντάς τη μια από τις πιο συναρπαστικές γενιές για να παρακολουθήσετε. Ενώ ψάχνουν για τη σταθερότητα της μονογαμίας, δε φοβούνται να εξερευνήσουν και τις πιο πικάντικες πλευρές της σ3ξουαλικότητας. Αν μη τι άλλο, έχουν τη συνταγή για την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο!

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη