-Ναι γεια σας. Θα ήθελα να τελειώσω. 

-Λυπόμαστε! Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει. Παρακαλώ καλέστε αργότερα.

Γιατί άραγε κάποιες φορές δεν μπορούμε με τίποτα να τελειώσουμε, όσο και να το θέλουμε; Και πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι αυτό; Είναι σημαντικό για αρχή να καταλάβεις ότι δε φταίει κανένας από τους δύο παρτενέρ, αν κατά την ερωτική επαφή υπάρχει μια δυσκολία στην κορύφωση. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει ποικίλλουν κι είναι από σωματικοί, μέχρι συναισθηματικοί ή και ψυχολογικοί. Πριν από οτιδήποτε, θα πρέπει να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, λοιπόν.

Έχοντας κάνει την απαραίτητη συζήτηση με τον γιατρό σου, αποκλείοντας τα βιολογικά αίτια, προσπάθησε να εστιάσεις μέσα σου. Μήπως έχεις άγχος και το σκέφτεσαι πολύ; Ή ίσως θα ήθελες λίγα παραπάνω προκαταρκτικά; Μπορεί ακόμη και να μη σου αρέσει η συγκεκριμένη ρουτίνα ή στάση που ακολουθείτε. Όποιος και να είναι ο λόγος, ένα είναι σίγουρο: πρέπει να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου θέτοντάς το επί τάπητος ως ένα σημαντικό θέμα συζήτησης. Οπότε πάρε καρεκλίτσα, στήσε σκηνικό (όχι για σ3ξ, μη βιάζεσαι) και πάμε να συζητήσουμε.

Καλό θα ήταν να μην ανοίξεις τέτοια συζήτηση κατά τη διάρκεια της επαφής, γιατί όσο να πεις εκείνη την ώρα, ό,τι και να πεις δε θα λειτουργήσει υπέρ σου και θα σας γεμίσει αμηχανία. Αντίθετα, διάλεξε μια πιο ουδέτερη στιγμή σας. Ίσως, κάποιο βράδυ που χαλαρώνετε στον καναπέ και είστε πιο ήρεμα. Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας ότι θα ήθελες να συζητήσετε κάτι για τη μέχρι τώρα ερωτική σας σχέση, και να δεις τι απόκριση θα λάβεις.

Ένα στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι ο τόνος της φωνής. Δε χρειάζεται να είναι ούτε επιθετικός, αλλά ούτε και απολογητικός. Είπαμε και στην αρχή, πως δε ρίχνουμε κάπου το φταίξιμο. Άρα, δεν πας ούτε να ζητήσεις συγγνώμη, αλλά ούτε και για να αρχίσεις καβγά. Κάνεις μια απλή ωραία και τελείως φυσιολογική συζήτηση. Αυτό που μπορείς στη συνέχεια να πεις στον σύντροφό σου είναι πως έχεις παρατηρήσει πως τις τελευταίες φορές που συνευρίσκεστε, δεν ολοκληρώνεις ή ότι δυσκολεύεσαι πολύ να το κάνεις. Κανε σαφές το τι αισθάνεσαι, γιατί δεν είναι απαραίτητο ότι ο άλλος το έχει καταλάβει.

Έπειτα, πρότεινε κάποιες λύσεις. Μπορείς να πεις ότι θα ήθελες περισσότερα προκαταρκτικά, αν θεωρείς πως θα βοηθήσει, δίνοντας στον σύντροφό σου κάποιες οδηγίες την ώρα που τα εκτελεί. Θα εκπλαγείς με το πόσο πρόθυμος είναι ο παρτενέρ σου να τον οδηγήσεις εσύ και να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Έπειτα, μπορείς να δοκιμάσεις μια νέα στάση ή κάποια ρουτίνα που δεν τη συνηθίζετε από κοινού στο κρεβάτι. Ακόμη και μία μικρή αλλαγή είναι ικανή να κάνει τη δουλειά της. Ασφαλώς, άκου και τι έχει να σου πει και ο παρτενέρ σου. Μπορεί να έχει και εκείνος/εκείνη κάποια ιδέα που να σε εκπλήξει και να σου αρέσει.

Αν πάλι τώρα είσαι από τα άτομα που δε νιώθουν άνετα να συζητούν για τέτοια θέματα και σκέφτεσαι ότι δεν αξίζει την ταλαιπωρία, ξανασκέψου τι θυσιάζεις για λίγες στιγμές ενδεχόμενης αμηχανίας. Και όχι, όσο και να λες πως κι έτσι ευχαριστιέσαι, δεν έχεις ιδέα τι χάνεις. Γιατί εκείνη τη στιγμή της κορύφωσης, νιώθεις σαν να γεννιέσαι ξανά. Το σώμα μας, βάσει των ειδικών απελευθερώνει, ενδορφίνες που προκαλούν αίσθημα ζάλης κι ευτυχίας. Είναι σαν να είσαι στο τρενάκι του λούνα πάρκ· ενθουσιασμός και προσμονή όταν ανεβαίνει και μια έκρηξη αδρεναλίνης όταν το τρενάκι κατρακυλάει στις ράγες. Επιπλέον, ο οργ@σμός είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει το στρες, μιας και διώχνει από το μυαλό σου οποιαδήποτε αγχωτική και στρεσογόνο σκέψη.

Επομένως, το να μιλήσετε στον/ην σύντροφό σου πάνω σε αυτό το θέμα αι να βρείτε μαζί τι σε απομακρύνει από αυτό το υπέροχο αίσθημα, μόνο κακό δε θα κάνει. Ίσα – ίσα που θα βοηθήσει και τους δυο σας να κάνετε τη σ3ξουαλική σας εμπειρία πολύ καλύτερη. Κι αν πάλι δε σου δώσει σημασία ή πιστεύει πως δεν είναι και τόσο σημαντικό το θέμα αυτό, τι να πω; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις σύντροφο;

Συντάκτης: Χριστίνα Γκούτη