Αν οι σχέσεις είναι δύσκολες γενικότερα, οι σχέσεις από απόσταση είναι επί 100. Όποιος έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση γνωρίζει πολύ καλά πως για να πετύχει μια τέτοια σχέση χρειάζονται γερά νεύρα, απίστευτη υπομονή αλλά κι επιμονή εφόσον ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεσαι αυτό το ταξίδι.

Αν και ψυχοφθόρες, πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν σήμερα μια σχέση από απόσταση. Λίγο οι σπουδές, λίγο η δουλειά, είναι πολλές οι συνθήκες πια που σε αναγκάζουν να ζήσεις μακριά από τον έρωτά σου. Φυσικά στις μέρες μας η απόσταση μπορεί να εκμηδενιστεί μέσω της τεχνολογίας κι επομένως να υπάρχει άμεση και διαρκής επικοινωνία. Σκεφτείτε παλαιότερα τι ζούσαν τα ζευγάρια όταν στήνονταν σε ένα καρτοτηλέφωνο για να μιλήσουν –το έχω βιώσει κι ήταν τραγικό ειδικά αν μιλάμε για διαφορετικά time zones.

Οι σχέσεις από απόσταση είναι το απόλυτο challenge κι έχουν στον πυρήνα τους κάποιους άγραφους, αλλά κι απαράβατους νόμους. Κάποιοι, είναι φοβερά σημαντικοί, εφόσον θέλουμε να λειτουργήσει κι άλλοι, φέρνουν με την παρουσία τους αναποδιές και παρεξηγήσεις.

 

Πρώτος νόμος: Ζηλεύεις για 10 άτομα και βάλε

Στις σχέσεις από απόσταση δεν μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το amore σου κι είναι απολύτως φυσιολογικό. Εξάλλου έχεις κάνει σχέση με έναν άνθρωπο που κοινωνικοποιείται, συναντά φίλους ή συναδέλφους και γενικότερα έχει μια ζωή με ένα συγκεκριμένο κύκλο ατόμων. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία σε μια νυχτερινή έξοδο, ένα γεύμα ή οποιαδήποτε συνάντηση με άλλα άτομα ειδικότερα αν δεν τα γνωρίζεις.  Αυτή η ανησυχία κάνει τα δικά της παιχνίδια στο μυαλό και οδηγεί σε ζήλιες οι οποίες όταν εκφράζονται κάνουν με τη σειρά τους τις δικές τους ζημιές.

Τώρα, βέβαια, θα μου πείτε «και τι να κάνω να μην τις εκφράσω;» Φυσικά πρέπει να εκφράζονται αλλά στον βαθμό που μπορούν να ελεγχθούν οι όποιες αντιδράσεις διότι η απόσταση δε βοηθάει καθόλου όταν έχεις να συζητήσεις κάτι τέτοιο. Τις πιο πολλές φορές δημιουργούνται διαφωνίες όταν δεν υπάρχει η παραδοχή ενός φλερτ ή κάποιας προσέγγισης από τρίτα άτομα. Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει το εμπόδιο της απόστασης που είναι εκ των πραγμάτων τεράστιο, ας μην προσθέτουμε κι άλλα.

 

Δεύτερος νόμος: Τα μικρά ψέματα οδηγούν σε μεγαλύτερα

Όταν δε συναντάς καθημερινά τον άνθρωπό σου και δε ζείτε στο ίδιο μέρος, δε χρειάζεται να δώσεις ραπόρτο για το που είσαι σε μια δεδομένη στιγμή και τι κάνεις ή τι έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα. Δεν είναι απαραίτητο να αναλύσεις ένα καθημερινό πλάνο βήμα προς βήμα οπότε όλο αυτό μπορεί να δώσει σε κάποιους το πάτημα για μικρά αλλά καθόλου «αθώα» ψέματα. Ακόμη κι αν δεν έχεις τη διάθεση να απαντήσεις σε ένα μήνυμα ή σε ένα τηλεφώνημα, δεν είναι σωστό να επινοήσεις έναν ψεύτικο λόγο για να μην το κάνεις του τύπου «είχα λίγη δουλειά ή έχω κάτι να κάνω και σε καλώ.»

Αυτά τα ψέματα θα γίνουν μια ρουτίνα κι ένα μαξιλαράκι κάθε φορά που θα θέλεις να απέχεις από την επικοινωνία σας οδηγώντας σε μεγαλύτερα. Once a liar, always a liar. Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε ο ένας τον άλλον για το αν ισχύουν οι δικαιολογίες που δίνετε, δε σημαίνει πως σας απαλλάσσουν από την ενοχή ενός μικρού ή μεγάλου αντίστοιχα ψέματος.

 

Τρίτος νόμος: Η ελευθερία της απόστασης μπορεί να σας ενώσει

Οι σχέσεις από απόσταση μοιάζουν να τα έχουν όλα στον ιδανικό βαθμό. Την απόσταση που χρειάζεται ενίοτε για να λείπετε ο ένας στον άλλον. Την προσμονή και την ανυπομονησία για να συναντηθείτε οι οποίες είναι ένα μόνιμο ελιξίριο στη σχέση και την αναθερμαίνουν. Την ερωτική επαφή που ναι μεν απουσιάζει ανά διαστήματα αλλά όταν υπάρχει είναι πιο θερμή από ποτέ. Επομένως, όσοι επιλέγουν συνειδητοποιημένα μια σχέση από απόσταση, είναι ξεκάθαρο το τι θέλουν και το πόσο το απολαμβάνουν αν λειτουργεί έτσι και για τις δυο πλευρές όμως.

 

Τέταρτος νόμος: Χρειάζεται διαρκής διάθεση για επικοινωνία

Αν υπάρχει αυτό το στοιχείο τότε όλα είναι πιο ομαλά σε μια τέτοια σχέση. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση και πάνω σε αυτή θα θέσετε τους δικούς σας τρόπους επικοινωνίας. Αν όμως διανύετε χρονικά διαστήματα απουσίας από την επικοινωνία σας τότε η φθορά θα έρθει με εισιτήριο Ά θέσης και θα σας συναντήσει θέλετε δε θέλετε. Όταν αναφερθεί η λέξη «φθορά» σε κάποια από τις συζητήσεις να περιμένετε και τις ανάλογες αντιδράσεις του τύπου «γκρινιάζεις ή υπερβάλλεις.» Σε κανέναν δεν αρέσει αν έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες.

 

Πέμπτος νόμος: Κάποιες στιγμές θα χρειαστεί να κοντρολάρεις το συναίσθημά σου

Στις σχέσεις από απόσταση η λέξη ισορροπία βρίσκει τη σημασία της στην έμπρακτη συμπεριφορά και μόνο μέσα από αυτή διατηρείται. Δε βομβαρδίζεστε με τηλέφωνα και μηνύματα. Κατανοώ τη θλίψη ή τη στεναχώρια που μπορεί ο άλλος να νιώθει και δεν υποβιβάζω τη σημασία της. Ενστερνίζομαι την ανάγκη του άλλου για προσωπικό χρόνο ή για πιο συχνές συναντήσεις ανάλογα με την περίπτωση. Κοινώς, λειτουργούμε με ενσυναίσθηση για να μην ταράζονται οι ισορροπίες.

Το να είσαι ερωτευμένος/η από απόσταση είναι βάσανο. Το να αγαπάς από απόσταση είναι δύσκολο. Το να θέλεις να αγγίξεις τον άνθρωπό σου και να μη σε αφήνει η απόσταση είναι ψυχοφθόρο. Η απόσταση όμως έχει διττή σημασία σε αυτού του είδους τις σχέσεις. Λύνει αλλά και δένει. Γι’ αυτό κι οι σχέσεις αυτές είναι μόνο για δυνατούς παίκτες. Αυτούς που αντέχουν στα δύσκολα παρόλο που κάποιες φορές ίσως να νομίζουν πως δε γίνεται ή δεν πάει άλλο.

Συμπέρασμα;

Οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να γίνουν είτε τα πιο δυνατά ρομάντζα ή να ρίξουν τίτλους τέλους προτού προλάβουν να ειπωθούν οι πιο δυνατές ατάκες αγάπης κι έρωτα.

Αφιερωμένο στις σχέσεις που έκαναν τα χιλιόμετρα φίλους τους.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου