Το βίντεο του Γιώργου, ενός νεαρού Εύζωνα που δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία, έχει αγγίξει βαθιά την καρδιά των Ελλήνων, συγκεντρώνοντας πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές στο TikTok. Η εικόνα του, με τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του καθώς αποχαιρετά τον ιερό ρόλο που υπηρέτησε, είναι κάτι παραπάνω από ένα στιγμιότυπο συγκίνησης. Είναι μια μαρτυρία για την αγάπη και την αφοσίωση στην πατρίδα. Περισσότερα από 3.500 σχόλια που έχουν δημοσιευτεί, εκφράζουν θαυμασμό και συγκίνηση για τον Γιώργο και για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι Εύζωνες.

 



 

Το βίντεο, όμως, είναι κάτι παραπάνω από ένα τυπικό viral στιγμιότυπο. Αποτελεί μια συμβολική υπενθύμιση του τι σημαίνει να υπηρετείς την πατρίδα. Οι Εύζωνες, με την αυστηρή τους εκπαίδευση και την πειθαρχία τους, δεν είναι απλώς στρατιώτες. Συμβολίζουν την παράδοση, την τιμή και την ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους. Όταν ένας νέος σαν τον Γιώργο δακρύζει κατά την τελευταία του υπηρεσία, δεν εκφράζει μόνο προσωπικά συναισθήματα, φέρνει στο νου τις ατελείωτες πορείες, τις αυστηρές παρατάξεις, και τη σιωπηλή περηφάνια που εκπέμπει η Προεδρική Φρουρά σε κάθε τους βήμα. Εκπροσωπεί κάτι βαθύτερο, ένα σύμβολο που ίσως και να το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ στις μέρες μας.

 

@helenatsioulou Τελευταία υπηρεσία σαν ΕΥΖΩΝΑΣ ! σε ευχαριστουμε ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΣ, που μας εκανες τοσο μα τοσο υπερηφανους ! #euzonesofgreece #evzonesofgreece #evzones #tsolias#presidentialguard @Tomb of the unknown soldier. ♬ To Vals Ton Hamenon Oniron – Hristos Zerbinos & Miltos Logiadis

Τα σχόλια κάτω από το βίντεο μιλούν από μόνα τους. Πολλοί χρήστες κάνουν λόγο για τιμή, υπερηφάνεια και αφοσίωση, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως τα δάκρυα του Γιώργου «πέφτουν στη γη και τα νιώθουν αυτοί που πέθαναν για την πατρίδα». Κι αν για κάποιους αυτό αποτελεί μια σχεδόν καλτ παρελθοντολαγνεία, αρκεί να θυμηθεί ότι η σχέση των Ελλήνων με τους Εύζωνες είναι ισχυρή, αφού δεν είναι απλώς στρατιώτες, αλλά ζωντανοί φορείς της εθνικής ταυτότητας και των αξιών που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

 

 

Η δύναμη του TikTok και των social media είναι να φέρνουν στο φως στιγμές από τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας, που διαφορετικά μπορέι και να μη μαθαίναμε ποτέ, όπως αυτή του Γιώργου. Αυτό το βίντεο μάς υπενθυμίζει την αξία της παράδοσης, της προσφοράς και του σεβασμού στην ιστορία. Όπως λοιπόν θα ήταν άδικο κι αχρείαστο να καταδικάζουμε κάθε τι σύγχρονο, απλώς επειδή είναι σύγχρονο, το ίδιο αξίζει να κάνουμε και με το παρελθόν μας και την ιστορία μας. Ας κρατήσουμε αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να σκεφτούμε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της χώρας μας, κι ας μείνουμε για σήμερα στη ρομαντική πλευρά των πραγμάτων.

Εκείνη που ουσιαστικά λέει πως αν πραγματικά νοιάζεσαι για τα ιδανικά σου, δεν μπορείς παρά να τα τιμήσεις με σεβασμό κι αφιοσίωση.