Το φαγητό θεωρείται ως μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες ανά τον κόσμο, παρά πολλές φορές δεκάδες φαγητά έχουν ψηφιστεί για τη νοστιμιά τους αλλά και την εμφάνιση τους και έχουν χαρίσει μαγικές γεύσεις σε όσους τα δοκίμασαν. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνα, τα οποία είχαν μερικές ελλείψεις ακόμη και αστοχίες με αποτέλεσμα να ψηφιστούν ως τα χειρότερα αν λοιπόν σκέφτεσαι ποια φαγητά δε θα ήταν καλό να δοκιμάσεις στο επόμενο ταξίδι σου, τότε διαβάζεις το σωστό κείμενο, κρατά σημειώσεις και ετοιμάσου να κλείσεις πόρτες στη γεύση σου πριν την τραυματίσεις.

 

1.Bloodpalt Dumplings, Βόρεια Σουηδία- Φινλαδική Λαπωνία

Αν ποτέ βρεθείς στα βόρεια της Σουηδίας ή στη Φινλαδική Λαπωνία θα συναντήσεις τα bloodpalt dumplings, πρόκειται για καφέ χρώματος dumpling, φτιαγμένα από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού και αίμα ζώων. Μάλιστα, στην παραδοσιακή τους εκδοχή φτιάχνονται με αίμα ταράνδου, ωστόσο, σήμερα εμφανίζονται σε πολλές ποικιλίες. Μερικές φορές γεμίζονται με ένα μείγμα από σοταρισμένα κρεμμύδια και μπέικον κομμένο σε κύβους και συνήθως μαγειρεύονται σε γευστικούς ζωμούς κρέατος. Τα ζυμαρικά Blodpalt συνήθως απολαμβάνονται ως συνοδευτικό με τηγανητό μπέικον ή χοιρινό κρέας, βούτυρο και μαρμελάδα από διάφορα berries. Όπως καταλαβαίνεις εάν δεν είσαι κάποιο κρυφό βαμπίρ, δε συντρέχει κάποιος λόγος να τα δοκιμάσεις.

 

2.Σαλάτα Αγκινάρες, Κρήτη

Η κρητική κουζίνα είναι δημοφιλής για τις όμορφες και παραδοσιακές γεύσεις της, ωστόσο η σαλάτα με αγκινάρες έχει ψηφιστεί ως το δεύτερο πιάτο με τη χειρότερη γεύση παγκοσμίως. Πρόκειται για μια σαλάτα, η οποία γίνεται συνήθως με συνδυασμό νεαρών και τρυφερών αγκινάρων, λεμόνια, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, μουστάρδας, σκόρδου, άνηθου, αλατιού και πιπεριού αν και η αγκινάρα θεωρείται ένα ιδιαίτερο μάλλον δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

 

3. Hakarl, Ισλανδία

Στην Ισλανδία φαίνεται πως λατρεύουν πολύ τα ψάρια, και το παραδοσιακό τους σνακ, το οποίο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους γευσιγνώστες είναι φτιαγμένο από σάρκα καρχαρία, ζυμώνεται έως και τρεις μήνες και στη συνέχεια το αφήνουν να στεγνώσει για τέσσερις ίσως και πέντε μήνες. Θα το βρεις κυρίως ως αλλαντικό κομμένο σε κύβους ως συνοδευτικό του τοπικού αλκοολούχου ποτού τους την Μπρεννιβίνη. Ένα πιάτο το οποίο θα μπορούσες να παρομοιάσεις με σούσι το οποίο δεν πέτυχε στο να ικανοποιήσει όπως φαίνεται.

 

4.Bocadillo de sardinas, Ισπανία

Στην τέταρτη θέση της λίστας η Ισπανία παρουσιάζει ένα σάντουιτς με μια γέμιση από κονσέρβα σαρδέλας μέσα σε ισπανική μπαγκέτα. Αξίζει να σημειωθεί πως η σαρδέλα διατηρείται σε λάδι, σάλτσα ντομάτας ή ξύδι. Στη γέμιση ακόμη, μπορεί να προστεθούν και άλλα υλικά όπως πιπεριές, ντομάτες, κόλιαντρο, μαρούλι, κρεμμύδια, αβοκάντο, ελιές, βραστά αυγά, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσα γιαουρτιού, μανιτάρια. Αν δεν έχεις χαμηλή πίεση μάλλον είναι ένα σάντουιτς προς αποφυγή πριν βρεθείς με υπέρταση.

 

5. Luther Burger, Αμερική

Ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά θεωρείται το συγκεκριμένο, όπου το τυπικό ψωμάκι μπιφτέκι αντικαθίσταται από ένα ντόνατ κομμένο σε φέτες, γλασέ με ζάχαρη. Το Luther θεωρείται βασικά, ένα cheeseburger με μπέικον και συνήθως σερβίρεται χωρίς λαχανικά ή καρυκεύματα. Πολλοί πιστεύουν ότι εφευρέθηκε στο Mulligan’s Bar στην Τζόρτζια, όταν ο μάγειρας τελείωσε τα τυπικά ψωμάκια χάμπουργκερ και χρησιμοποίησε ντόνατς.

 

6.Χέλια Ζελέ, Λονδίνο

Ένα ίσως ασυνήθιστο πιάτο το όποιο συνδιάζει την υφή του γλυκού, με τη γεύση του αλμυρού υπάρχει στο Λονδίνο τα χέλια ψιλοκόβονται, βράζουν και αφού κρυώσουν βγάζουν τη δίκη τους φυσική ζελατίνη σχηματίζοντας ένα μαλακό και διάφανο ζελέ επάνω στα κομμάτια τους. Έχουν μια υφή ελαφρώς αλμυρή, σαν ρέγγα τουρσί, αλλά χωρίς το ασυνήθιστο άρωμα «ψαριού».Συνοδεύονται συνήθως από λευκό πιπέρι και ξύδι για να τονίσουν ακόμη περισσότερο τις γεύσεις. Γλυκό και αλμυρό σε έναν συνδυασμό ασυνήθιστο, ο οποίος δεν άφησε όπως φαίνεται και τα καλύτερα σχόλια.

 

7.Chapalele, Χιλή

Το Chapalele είναι ένα χιλιανό ψωμί που παρασκευάζεται με μόνο δύο κύρια συστατικά – πατάτες και αλεύρι. Κατάγεται από το νησί Chiloé, όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται στον ατμό και μαγειρεύεται σε curanto – μια τρύπα στο έδαφος που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του φαγητού. Αρκετά ιδιαίτερο, αλλά όχι και τόσο ενδιαφέρον τελικά.

 

8.Carry ψαριού, (kaeng tai pla)Ταϊλανδή

Αυτό το αρωματικό κάρυ ψαριού προέρχεται από τη νότια Ταϊλάνδη. Η βάση του πιάτου παρασκευάζεται με tai pla, δηλαδή εντόσθια ψαριού που έχουν υποστεί ζύμωση και μια πικάντικη πάστα κάρυ αποτελούμενη από πιπεριές τσίλι, galangal, πάστα γαρίδας, κουρκουμά, ασκαλώνια και λεμονόχορτο. Λόγω της έντασης και των δυνατών, πικάντικων αρωμάτων του, το kaeng tai pla σερβίρεται συνηθώς με ρύζι ατμού στο πλάι. Παραδοσιακά, αυτό το ταϊλανδέζικο κάρυ παρασκευαζόταν μόνο με ψάρι και οι περισσότερες ποικιλίες δε χρησιμοποιούν γάλα καρύδας. Η καρύδα μαζί με το ψάρι δεν ακούγονται ένας και τόσο ευχάριστος συνδυασμός όπως φαίνεται.

 

9.Σούπα ψωμί, Τσεχία

Από τις πιο περίεργες σούπες, η σούπα ψωμιού στην Τσεχία ένα παραδοσιακό τσέχικο πιάτο που παρασκευάζεται με συνδυασμό μπαγιάτικου ψωμιού, νερού, κρεμμυδιών και ποικιλίας μπαχαρικών. Μερικές φορές εμπλουτίζεται με αυγά και γευστικούς ζωμούς ή διάφορες ρίζες  λαχανικών. Το πιάτο παραδοσιακά απολαμβάνεται σκέτο ή συνοδεύεται από τραγανά κρουτόν.

 

10.Oil Down, Γρανάδα

Το εθνικό πιάτο της Γρενάδας, είναι ένα ταπεινό πιάτο που αποτελείται από τοπικά λαχανικά, αμυλούχους βολβούς, πράσινες μπανάνες, αλμυρό κρέας και ένα μείγμα από διάφορα καρυκεύματα. Τα υλικά ενώνονται όλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύονται σε γάλα καρύδας, δίνοντας το όνομά του πιάτου, αναφερόμενο στο γάλα καρύδας καθώς σιγοβράζει και απορροφάται από όλα τα άλλα υλικά μέχρι να μείνει μόνο το λάδι καρύδας στην κατσαρόλα. Ένα πιάτο το οποίο ψήνεται για λίγες ώρες ενδιαφέρον ίσως αλλά όπως φαίνεται αρκετά μπερδεμένο.

Σίγουρα οι γευστικές προτιμήσεις είναι υποκειμενικές για τον κάθε άνθρωπο, είτε λοιπόν δεν ανήκουν στις γεύσεις σου τα πιάτα της λίστας που μόλις διάβασες ως τα χειρότερα ανά τον κόσμο, είτε τα δοκιμάσεις σε κάποιο ταξίδι σου και σου αρέσουν εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι πως πειραματίστηκες με τις γεύσεις και ανακάλυψες καλύτερα τις προτιμήσεις σου.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη