Ο γάμος και η «δέσμευση» πλέον, -θέλοντας και μη- δεν έχει ηλικία. Το πότε θα συναντήσεις το κατάλληλο ταίρι που θα σε κάνει να έχεις την ανάγκη να κάνεις ένα βήμα παραπάνω είναι μόνο στο δικό σου χέρι. Ακόμα και αν δε θέλεις βρε αδερφέ να παντρευτείς και θέλεις να ζήσεις ελεύθερο πουλί, είναι δικαίωμα σου και σίγουρα δε δικαιολογείται να σε κατακρίνει ο οποιοσδήποτε. Τουλάχιστον πλέον δεν είναι κατακριτέο όσο θα ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου ο γάμος και η δέσμευση ήταν αναγκαιότητα και σίγουρα η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Είσαι λοιπόν με το ταίρι σου και έρχεστε αντιμέτωποι με διάφορες συζητήσεις περί γάμου σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, ή με ευχές περί γάμου τύπου «Άντε και στα δικά σας πολύ το αργήσατε»; Εάν δεν έχεις καταλάβει ακόμη εάν το ταίρι σου θέλει ή αν έχει αρχίσει να το σκέφτεται πρόσεξε λεπτομερώς τις αντιδράσεις του σε κάτι τέτοια και όλο και κάτι θα καταλάβεις, ανάλογα πάντα και με τον χαρακτήρα του.

Εφόσον λοιπόν προσέξεις ότι το ταίρι σου αρχίζει τα πονηρά χαμογελάκια και σε κοιτάει με νόημα, σου κλείνει το μάτι ή αντιδρά θετικά σε σπόντες και ευχές αναφορικά με ενδεχόμενο δικό σας γάμο ίσως έρχεται και η σειρά σας.  Βέβαια, υπάρχει εξίσου και η περίπτωση οι θετικές αντιδράσεις να είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης να συνεχίσει την πλάκα της παρέας. Αυτό είναι κάτι που ίσως μπορείς να το κρίνεις ανάλογα με τον χαρακτήρα που έχει το άλλο σου μισό αλλά και με τη μεταξύ σας σχέση.

Ιδού λοιπόν μερικά σημάδια που θα σου δείξουν ότι ο/η σύντροφος σου σκέφτεται σοβαρά να κάνετε το επόμενο βήμα:

  1. Δέχεται με απόλυτη ευχαρίστηση τις ευχές όπως «Και στα δικά σας», ενώ απαντάει και θετικά σε πολλές από αυτές. Ίσως θέλει να έρθει η σειρά σας.
  2. Μήπως άρχισε να ψάχνει στο ίντερνετ για νυφικά, εκκλησίες κλπ; Αλλά αν τη ρωτήσεις λέει ότι τα ψάχνει για μια φίλη;
  3. Απ’ την άλλη αν πρόκειται για το αγόρι σου σίγουρα θα του ξεφύγει κάποια κουβέντα με τους φίλους για γάμους/ αρραβώνα κλπ. Εν ολίγοις ίσως ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, που λέμε.
  4. Κάνει μελλοντικά σχέδια. Σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει ότι ο άνθρωπός σου θέλει να συνεχίσετε μαζί.
  5. Μένει δίπλα σου στα εύκολα, στα δύσκολα και σε στηρίζει στο καθετί.
  6. Δεν έχει μάτια για άλλο πρόσωπο. Ίσως ότι ήθελε και χρειαζόταν το βρήκε σε εσένα.
  7. Θέλει να σου γνωρίζει συνεχώς άτομα του οικογενειακού/ φιλικού περιβάλλοντός του. Είστε μαζί, είστε καλά και θέλει να το δείξει σε όλους. Αισθάνεται περηφάνεια για εσένα γιατί να μην κάνετε και το επόμενο βήμα;
  8. Σου ζητάει συγκατοίκηση; Συνήθως, με το να μείνετε μαζί κρίνονται πολλά και φαίνεται κατά πόσο θα κάνετε σύντομα και το επόμενο βήμα.

 

Υπάρχουν μικρά και πιο μεγάλα σημάδια λοιπόν για να μπορέσεις να καταλάβεις αν και εφόσον το ταίρι σου είναι στη φάση να κάνετε και εσείς το επόμενο βήμα. Ωστόσο όπως και να έχει μην πέσεις στην παγίδα. Θυμήσου ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικά δική σας απόφαση και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται να επηρεάζεται από τις αποφάσεις και τις προτροπές των γύρω σας. Δική σας αποκλειστικά είναι η ζωή και εσείς θα ζήσετε  με τις επιλογές σας. Ζήστε και παντρευτείτε όποτε και αν το θελήσετε λοιπόν. (Και άντε και στα δικά σας!)

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη