Η Ζιζέλ Πελικό, μια γυναίκα-σύμβολο κατά της σ3ξουαλικής βiας, έφερε στο φως τη δική της τρομακτική ιστορία κακ0ποίησης, η οποία συγκλονίζει τη γαλλική κοινωνία. Η Πελικό, στα 72 της χρόνια, πήρε την τολμηρή απόφαση να διεκδικήσει δικαιοσύνη για τον εφιάλτη που βίωνε επί δέκα χρόνια στα χέρια του συζύγου της και 50 άλλων αντρών.

Αυτό που κάνει την υπόθεσή της ιδιαίτερη είναι η επιλογή της να μην κρατήσει τη δίκη ιδιωτική, αλλά να τη μετατρέψει σε δημόσια υπόθεση, διεκδικώντας όχι μόνο την τιμωρία των ενόχων αλλά και την αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τα ζητήματα της σ3ξουαλικής κακ0ποίησης. Το σύνθημα που την ακολουθεί, «Η ντροπή αλλάζει πλευρά», σηματοδοτεί αυτή τη μετατόπιση, που οραματίζεται η ίδια, ώστε το βάρος και το στίγμα της ντροπής να μεταφερθεί από τα θύματα στους δράστες.

Μια καλλιτέχνιδα που θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή της Πελικό, αποτύπωσε τη φρικτή ιστορία της μέσω γκράφιτι, μετρέποτάς τη σε σύμβολο κατά της σ3ξουαλική β1ας. Το γκράφιτι έχει γίνει σύμβολο αντίστασης και ελπίδας για πολλές γυναίκες που έχουν υποστεί παρόμοιες κακ0ποιήσεις. Μέσα από τα έντονα χρώματα και τις δυνατές εικόνες, η καλλιτέχνιδα καταφέρνει να δώσει μορφή στον πόνο της Πελικό, αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και δύναμης. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς η τέχνη μπορεί να αναδείξει την ανθρώπινη αντοχή, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Ζιζέλ Πελικό: Σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας με σύνθημα «Η ντροπή αλλάζει πλευρά»

Η Νεβέ, γνωστή για τα κοινωνικά μηνύματα που περνά μέσα από τα έργα της, είναι μια αναγνωρισμένη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα του δρόμου που χρησιμοποιεί την τέχνη της για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και φεμινιστικών ζητημάτων. Μέσα από το έργο της,  κατάφερε να αποτυπώσει τον πόνο αλλά και την αστείρευτη δύναμη της Πελικό, μετατρέποντας το γκράφιτι σε ένα σύμβολο ελπίδας και αντίστασης για τα θύματα σ3ξουαλικής βίας.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά στοιχεία της υπόθεσης Πελικό είναι η χρήση χημικών ουσιών, γεγονός που την καθιστά υπόθεση χημικού βιασμού. Χημικός βιασμός αναφέρεται στη χρήση ν@ρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν στο θύμα μερική ή πλήρη ανικανότητα να αντισταθεί, να θυμηθεί ή να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς του συνέβη. Οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως υπνωτικά χάπια, ηρεμιστικά ή αλκ0όλ για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του θύματος και την απόκρυψη των πράξεών τους.

Η νομική αντιμετώπιση του χημικού βιασμού είναι αυστηρή, καθώς πολλές χώρες έχουν πλέον ενσωματώσει νόμους που τιμωρούν σκληρά τέτοιου είδους επιθέσεις. Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι δράστες αυτού του είδους βι@σμού αντιμετωπίζουν πολυετείς φυλακίσεις, ακόμα και ισόβια κάθειρξη σε περιπτώσεις σοβαρών επιθέσεων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maca (@maca_dessine)

Η δίκη της Ζιζέλ Πελικό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της σ3ξουαλικής βiας και του πώς οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα θύματα. Η Πελικό δεν είναι απλώς μια γυναίκα που αναζητά δικαιοσύνη για τις προσωπικές της πληγές. Με την απόφασή της να δημοσιοποιήσει την υπόθεσή της, ενισχύει την παγκόσμια συζήτηση γύρω από το σ3ξουαλικό έγκλhμα, επηρεάζοντας κινήματα όπως το #MeToo και προκαλώντας σκέψεις γύρω από την ανάγκη να αλλάξουν οι κοινωνικές αντιλήψεις. Η μαζική υποστήριξη που λαμβάνει από φεμινιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές δείχνει πως η υπόθεση Πελικό δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη τραγωδία, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για την κατάργηση της σ3ξουαλικής βiας.

Υπάρχουν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις στην ιστορία, που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα του βιaσμού. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις είναι αυτή του Χάρβεϊ Γουάινστιν, του ισχυρού παραγωγού του Χόλιγουντ, του οποίου η καταδίκη άνοιξε τον δρόμο για εκατοντάδες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους. Η υπόθεση Γουάινστιν θεωρείται ο καταλύτης για το κίνημα #MeToo, που προσέφερε στα θύματα σ3ξουαλικής κακ0ποίησης έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσουν και να αναζητήσουν δικαιοσύνη. Παρόμοια, η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναστάτωσε την παγκόσμια πολιτική σκηνή, με το θύμα να τον κατηγορεί για βιaσμό σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Εκτός από αυτές τις υποθέσεις, στη Γαλλία υπήρξε και η υπόθεση της Μαρί Τριάν, μιας γυναίκας που βιάστηκε από έναν άνδρα που χρησιμοποίησε ουσίες για να την αναισθητοποιήσει. Η Τριάν κατάφερε να καταδικάσει τον δράστη, και η δίκη της άνοιξε τον δρόμο για την αυστηροποίηση των νόμων για τον χημικό βιaσμό.

Το έργο της Νεβέ αξίζει ιδιαίτερης μνείας, καθώς καταφέρνει να αναδείξει την προσωπική ιστορία της Πελικό και να τη μετατρέψει σε κάτι παγκόσμιο και διαχρονικό. Ωστόσο, παρά την ομορφιά και την ελπίδα που αποπνέει το γκράφιτι, δεν μπορεί κανείς να μην αισθανθεί πικρία που τέτοια φαινόμενα συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και το 2024. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση της σ3ξουαλικής βίας, παραμένει λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα  συμβαίνουν τέτοιες φρικαλεότητες. Οι υποθέσεις βιaσμού και κακ0ποίησης συνεχίζουν να είναι μια ζοφερή πραγματικότητα για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και η ανάγκη για περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές και κοινωνική αφύπνιση παραμένει επιτακτική. Τα θύματα, όπως η Ζιζέλ Πελικό, είναι οι φάροι ελπίδας που δείχνουν τον δρόμο προς ένα πιο δίκαιο και ασφαλές μέλλον.

Συντάκτης: Ματίνα Χατζηνικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη