Ο νομός Κιλκίς είναι γεμάτος με εκπληκτικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία, ιδανικά για φυσιολάτρες. Kι ας λένε οι συνωμοσιολόγοι ότι ο νομός δεν υπάρχει κι ότι ποτέ κανείς δεν έχει πάει στο Κιλκίς, ερχόμαστε εμείς για να αποδείξουμε πως όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει να προσφέρει και τα δώρα του.

Ξεκινώντας από το Σκρα, όπου ο καταρράκτης με τα τιρκουάζ νερά σε μαγεύει αμέσως, θα συνεχίσουμε με τη γαλήνια λίμνη Δοϊράνη, έναν παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και της παρατήρησης πουλιών. Η πορεία μας συνεχίζεται στο μονοπάτι του Αξιού, πριν κατευθυνθούμε στο Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, ένα γεωλογικό θαύμα. Τέλος, το Κάστρο Κιλκίς με την πανοραμική θέα του και η Γουμένισσα, με την όμορφη πλατεία, προσφέρουν την ιδανική ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού.

 

1. Καταρράκτης του Σκρα (50 χλμ. από Κιλκίς)

Σκρα: Πού βρίσκεται η κρυφή γαλάζια λίμνη της Ελλάδας | BOVARY

Ο καταρράκτης του Σκρα είναι μια από τις πιο γραφικές τοποθεσίες του Κιλκίς. Με περίπου 50 χιλιόμετρα απόσταση από την πόλη του Κιλκίς, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς. Το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη είναι περικυκλωμένο από πλούσια βλάστηση και το τιρκουάζ χρώμα των νερών προσφέρει μαγευτικές εικόνες. Το τοπίο δεν είναι απλώς φυσικό, αλλά και ιστορικό, καθώς εδώ διεξήχθη η Μάχη του Σκρα το 1918, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Tips**: Επισκέψου την περιοχή την άνοιξη, όταν η φύση είναι στο απόγειό της, και φέρε άνετα παπούτσια για πεζοπορία. Το μονοπάτι προς τον καταρράκτη είναι εύκολο για περπάτημα και το τοπίο σε ανταμείβει με κάθε βήμα.

 

2. Λίμνη Δοϊράνη (35 χλμ. από Σκρα)

Λίμνη Δοϊράνη: Ένα διαμάντι που αξίζει να ανακαλύψεις

Περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια του Σκρα βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι ιδανικό σημείο για να απολαύσεις τη γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει η φύση, ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της περιοχής. Για τους λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης, η λίμνη είναι ιδανική, καθώς φιλοξενεί πολλά είδη πτηνών. Το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι εκπληκτικό, με τον ουρανό να γεμίζει χρώματα και τις αντανακλάσεις στη λίμνη να δημιουργούν μαγικές εικόνες.

**Tips**: Φέρε μαζί σου κιάλια για παρατήρηση πουλιών και απόλαυσε έναν ήσυχο περίπατο γύρω από τη λίμνη. Η ιδανική εποχή επίσκεψης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου μπορείς να χαλαρώσεις δίπλα στα νερά.

 

3. Μονοπάτι Αξιού – Μικρό Δάσος Κιλκίς

Natuur Landschap Lavendel - Gratis foto op Pixabay - Pixabay

Μια εντυπωσιακή διαδρομή 8 χιλιομέτρων, που θεωρείται από πολλούς το πιο γραφικό κομμάτι του ποταμού Αξιού στην Ελλάδα, περνάει μέσα από τα «Στενά της Τσιγγάνας» και δημιουργήθηκε κατά την περίοδο 1994-2001, χάρη στη συμβολή της ΑΝΚΙ Κιλκίς και της τότε Νομαρχίας Κιλκίς. Η διαδρομή διαθέτει δύο σημεία εκκίνησης: ένα στο Μικρό Δάσος, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, και ένα στο Πευκόδασος Κιλκίς, σύμφωνα με τον χάρτη της περιοχής. Εκτός από τις μαγευτικές εικόνες που θα απολαύσει ο επισκέπτης, η διαδρομή προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής. Φυτά, πουλιά, πεταλούδες και ψάρια που ζουν εκεί και πολλές ακόμη ομορφιές σε περιμένουν. Αν είσαι τυχερός, θα βρεις να μαζέψεις και μοσχομυριστή λεβάντα.

**Tips**: Με τη χρήση ενός QR κωδικού, οι επισκέπτες μπορούν να κατεβάσουν τη διαδρομή του μονοπατιού στο κινητό τους, διευκολύνοντας την αναγνώριση των ειδών που θα συναντήσουν.

 

4. Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου (15 χλμ. από Πικρολίμνη)

Omorfa Taxidia. Στο περίφημο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς! (δείτε άλμπουμ) - Omorfa Taxidia

Ακολουθώντας μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων από την Πικρολίμνη, θα βρεις το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου, ένα γεωλογικό θαύμα που αποκαλύφθηκε το 1925. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες του σπηλαίου σχηματίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το σπήλαιο παραμένει δροσερό όλο τον χρόνο, κάνοντάς το ιδανικό για εξερεύνηση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Κοντά στο σπήλαιο, μπορείς να επισκεφτείς τον ναό του Αγίου Γεωργίου, έναν θρησκευτικό προορισμό με πνευματική σημασία.

**Tips**: Φόρεσε ελαφριά ρούχα και άνετα παπούτσια για να απολαύσεις τη δροσιά και τη μαγεία του σπηλαίου. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και τον κοντινό ναό.

 

5. Κάστρο Κιλκίς (20 χλμ. από Σπήλαιο Αγ. Γεωργίου)

Κιλκίς, το κάστρο των γυναικών | in.gr

Το Κάστρο του Κιλκίς, ή αλλιώς Γυναικόκαστρο, όπως ονομάζεται, απέχει μόλις 20 λεπτά από το σπήλαιο και προσφέρει μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Αν και σήμερα είναι σε ερείπια, το κάστρο στέκεται ακόμα περήφανο στην κορυφή ενός λόφου, από όπου μπορείς να δεις ολόκληρο τον κάμπο του Κιλκίς. Το απόγευμα, όταν ο ήλιος χαμηλώνει, η θέα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορία.

**Tips**: Επίλεξε την επίσκεψή σου το απόγευμα, όταν το φως του ήλιου δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το κάστρο είναι ιδανικό για χαλαρές βόλτες και για να απολαύσεις τη μαγευτική θέα.

 

6. Γουμένισσα – Το Ιδανικό Κλείσιμο του Ταξιδιού (40 χιλιόμετρα από το Κιλκίς)

Long weekend στη Γουμένισσα

Για να κλείσεις το ταξίδι σου με χαλάρωση και αναζωογόνηση, η Γουμένισσα είναι ο ιδανικός προορισμός. Θα φας κατσικάκι στην πλατεία, θα θαυμάσεις τον πλάτανο που βρίσκεται εκεί χιλιάδες χρόνια, θα πιεις δροσερό νερό από τη βρύση και θα απολαύσεις τη γαλήνη και την ηρεμία που χρειάζεσαι μετά από ένα γεμάτο πρόγραμμα εξερεύνησης. Σε πολύ κοντινή απόστασηβρίσκεται και η πανέμορφη τοποθεσία Δυο Ποτάμια (2 χλμ. από Γουμένισσα), ιδανικός χώρος για πικνίκ, ξεκούραση, περιπάτους στη φύση και μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

**Tips**: Η Γουμένισσα φημίζεται για το καλό κόκκινο κρασί της, οπότε πάρε ένα φεύγοντας από ένα τοπικό οινοποιείο.

 

Η απόδραση  στον νομό Κιλκίς σου υπόσχεται εμπειρίες που θα θυμάσαι για μια ζωή. Από τις δροσερές πεζοπορίες στον καταρράκτη του Σκρα μέχρι την ηρεμία της λίμνης Δοϊράνης, κάθε τοποθεσία έχει τον δικό της χαρακτήρα. Άντε, τι περιμένεις; Ετοίμασε βαλίτσες!

Συντάκτης: Ματίνα Χατζηνικολάου