Σιγά-σιγά το φθινόπωρο/χειμώνας κάνει την εμφάνισή του και μαζί και η ανάγκη να τακτοποιήσουμε την ντουλάπα μας και να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα ή και ξεκαθάρισμα στα ρούχα που έχουμε για αυτή τη σεζόν. Και κάπου εδώ αρχίζει και ένα μίνι άγχος και για όσους το έχουν με αυτή την αγγαρεία αλλά και για όσους δεν το έχουν. Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση σε ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα να μη δω αλλά και να μην αναρωτηθώ πως καταλήγω να φοράω συνέχεια τα ίδια ρούχα ενώ έχω στην κυριολεξία μία ντουλάπα αφόρετα και ωραία αφόρετα. Και όταν λέω τα ίδια φυσικά δεν εννοώ το ίδιο σετ κάθε μέρα, αλλά πολλά και διάφορα κομμάτια που αρνούμαι να αφήσω στην άκρη και να δοκιμάσω κάποιο άλλο. Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, έλα να σου πω γιατί συμβαίνει αυτό.

 

  • Λιγότερες αποφάσεις

Φυσικά όσοι φοράμε τα ίδια ρούχα, γνωρίζουμε πως αυτά τα έχουμε ήδη σεταρισμένα στο μυαλό μας και φυσικά ανήκουν και σε συγκεκριμένες χρωματικές ομάδες είτε επιλέξουμε μονόχρωμα ρούχα είτε κάποιον συνδυασμό χρωμάτων. Δεν έχει σημασία, αρκεί να ανήκει σε κάτι που είναι ήδη δοκιμασμένο από εμάς και μας κάνει. Ενδόμυχα ή και πιο φανερά ακόμα η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την ανάγκη μας να αφαιρέσουμε μία απόφαση από την καθημερινότητα μας. Σκεφτόμαστε άλλωστε τόσα πράγματα κάθε μέρα, πρέπει να βάλουμε και την επιλογή των ρούχων μέσα σε αυτά. Είναι το φαινόμενο Decision Making Fatigue. Μια κατάσταση ψυχικής κούρασης που δημιουργείται από την ανάγκη της καθημερινής πρόσληψης πολλών και συχνά σημαντικών αποφάσεων. Γιατί μέσα σε αυτές να είναι και τα ρούχα;

 

  • Εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας

Και φυσικά όταν δε σπαταλάμε χρόνο να αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε κερδίζουμε και σε χρόνο αλλά και σε ενέργεια. Χρόνο από την απόφαση τι θα φορέσουμε και ενέργεια γιατί τα λίγα ρούχα σημαίνουν αυτόματα λιγότερα πλυντήρια μέσα στη βδομάδα και λιγότερη συντήρηση και φροντίδα της ντουλάπας.

 

  • Λιγότερο στρες

Λιγότερος χρόνος αποφάσεων συν περισσότερος χρόνος που εξοικονομούμε με την απόφαση να φοράμε τα ίδια ρούχα ισοδυναμούν και με λιγότερο στρες στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε ένα μικρό ή και μεγαλύτερο άγχος όταν ετοιμαζόμαστε για τη δουλειά ή γενικά σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ξέροντας ήδη τι θα φορέσουμε, βγάζουμε ένα κομμάτι αυτού του άγχους και καθώς ετοιμαζόμαστε αλλά και από τη μέρα που έχουμε μπροστά μας. Και σκέψεις όπως «ταιριάζει αυτό το πουκάμισο με το παντελόνι;», «μήπως έπρεπε να βάλω φούστα;», «ίσως δεν ντύθηκα σωστά για την περίσταση.» εξαφανίζονται από το μυαλό μας.

 

  • Εξοικονόμηση χρημάτων

Τείνουμε να αγοράζουμε συνήθως περισσότερα ρούχα από όσα αντέχει η ντουλάπα μας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μένουν αφόρετα ή ακόμα και να ξεχνιούνται σε κάποια άκρη, μέχρι τη στιγμή που θα φτιάξουμε την ντουλάπα μας. Σύμφωνα με έρευνες μία μέση αμερικανική οικογένεια ξοδεύει κάπου 2.οοο δολάρια κάθε χρόνο σε ένδυση, ίσως και εμείς να μην απέχουμε πολύ από αυτό το ποσό. Αν τώρα αποφασίσουμε, πως αφού πάνω κάτω ξέρουμε τι φοράμε να σταματήσουμε τα πολλά και ίσως περιττά έξοδα στην ένδυση, θα εξοικονομήσουμε σίγουρα και χρήματα.

 

  • Όλα ταιριάζουν

Όσα ρούχα και αν έχουμε στην ντουλάπα μας, έχουμε ήδη ξεχωρίσει τα ρούχα που φοράμε και γνωρίζουμε πως μας πάνε και ταιριάζουν. Άρα δεν ανησυχούμε πλέον για αυτό μιας και τα ρούχα που διαλέξαμε είναι όσα μας αρέσουν περισσότερο και μας ταιριάζουν πιο πολύ. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, είναι απίθανο να καθίσουμε να ψάξουμε στα αφόρετα μας ρούχα νέους συνδυασμούς.

 

  • Λιγότερα σκουπίδια

Λίγα ρούχα στην ντουλάπα=λιγότερα σκουπίδια. Από το να γεμίζουμε την ντουλάπα ρούχα που είναι απίθανο να φορέσουμε, είναι καλύτερο τα κομμάτια που δε φοράμε να τα δώσουμε σε κάποιον που τα έχει πραγματικά ανάγκη. Και εμείς θα έχουμε λιγότερα ρούχα στην ντουλάπα μας και στον πλανήτη κάνουμε καλό, μιας και δεν πετάμε ρούχα.

 

  • Δημιουργία προσωπικού στιλ

Στα ήδη σεταρισμένα κομμάτια που έχουμε στην ντουλάπα μας, καλό είναι που και που να δημιουργούμε νέους συνδυασμούς. Πάντα με τα ήδη υπάρχοντα ρούχα μας. Δημιουργούμε με αυτόν τον τρόπο ένα προσωπικό μας στιλ και είμαστε άνετοι και κομψοί. Από το να ακολουθούμε νέες ή και εφήμερες τάσεις της μόδας, δημιουργούμε τη δική μας και ερχόμαστε σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μας.

Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι που μας κάνουν να φοράμε τα ίδια ρούχα και ας έχουμε ένα σωρό αφόρετα στην ντουλάπας. Στην τάση μας αυτή ισχύει ο κανόνας less is more, υπό το πρίσμα πως ναι μεν φοράμε ελάχιστα από τα ρούχα που έχει η ντουλάπα μας αλλά αυτά τα φοράμε έξυπνα και αυτό είναι που μετράει.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη