Αν είσαι από αυτούς που λιώνουν με την ιδέα του έρωτα, έχουμε κάποια νέα που δε θα σε χαροποιήσουν ιδιαίτερα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελετες, όσο κι αν αγαπάς τον ρομαντισμό, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να είσαι περίεργα επιρρεπής στην απιστία, πολύ μεγαλύτερη μάλιστα, από το να ερωτεύεσαι πιο σπάνια. Ναι, το διάβασες σωστά. Όσο πιο εύκολα και συχνά ερωτεύεσαι, τόσο περισσότερο παίζει να κάνεις την κουτσουκέλα σου.
Ο λόγος πίσω από αυτό; Καλωσόρισες στον κόσμο της emophilia. Η λέξη μπορεί να ακούγεται fancy, αλλά στην ουσία περιγράφει κάτι πολύ απλό: το ότι ερωτεύεσαι πανεύκολα και συνέχεια. Η ερωτοφιλία ορίζεται από την τάση να ερωτεύεσαι γρήγορα και συχνά, η οποία συνδέεται με ταχεία ρομαντική εμπλοκή. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφέρει από την αγχώδη προσκόλληση, η οποία επίσης προβλέπει ταχεία ρομαντική εμπλοκή. Έρευνα του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, λοιπόν, δείχνει ότι η τάση αυτή μπορεί να είναι και κάπως ριψοκίνδυνη για τις σχέσεις σου.
Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα μέσω online surveys και χρησιμοποίησε την Κλίμακα Συναισθηματικής Ακολασίας (EPS) για να μετρήσει πόσο συχνά και πόσο εύκολα οι συμμετέχοντες ερωτεύονται. Κι εδώ είναι το ζουμί: Οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή αλλά σημαντική σύνδεση της emophilia με προσωπικότητες όπως οι ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς. Ωστόσο, οι συσχετίσεις αυτές ήταν ασθενείς, επιβεβαιώνοντας ότι η εμοφιλία μπορεί να θεωρηθεί ένα ξεχωριστό ψυχολογικό χαρακτηριστικό.
Για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους συνέλεξαν δεδομένα χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα που διανεμήθηκε μέσω της νορβηγικής εφημερίδας VG+ και της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet+. Συγκέντρωσαν απαντήσεις από 2.607 άτομα, το 75% των οποίων ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον αριθμό των ρομαντικών σχέσεων που είχαν στη ζωή τους (“Πόσες ρομαντικές σχέσεις είχατε στη ζωή σας;”) και τον αριθμό των φορών που ήταν άπιστοι (“Πόσες φορές ήσασταν άπιστοι;”). Συμπλήρωσαν επίσης το EPS για τη μέτρηση της ερωτοφιλίας και δύο αξιολογήσεις των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το EPS παράγει έγκυρες μετρήσεις της ερωτοφιλίας. Οι ερευνητές συνέκριναν κατά πόσον η αξιολόγηση λειτουργεί εξίσου για άνδρες και γυναίκες και σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες είναι συγκρίσιμες για άνδρες και γυναίκες, αλλά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων (έως 35 ετών, 36-55 ετών και 56 ετών και άνω).
Πώς οδηγούμαστε, όμως, στην απιστία; Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η αφοσίωση και η ανεξαρτησία μπορούν να είναι τα αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για εκείνον που ερωτεύται συχνά. Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί να περιλαμβάνει την ανωριμότητα, την ανυπομονησία, τάση για συκοφαντία, υπερβολική κτητικότητα και αυτοκαταστροφή. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η emophilia δεν έρχεται χωρίς το τίμημά της. Όταν ερωτεύεσαι εύκολα, είναι πιο πιθανό να ψάξεις (έστω και ασυνείδητα) για κάτι νέο εκτός της σχέσης σου, καθώς οι πιθανότητες να δημιουργήσεις ρομαντικά συναισθήματα για κάποιον άλλο αυξάνονται, αναλογικά με την ανικανότητά σου να συμβιβαστείς και να προσπαθήσεις να κάνεις τη σχέση σου να δουλέψει. Είναι λίγο σαν το “next best thing” να σε καλεί κάθε φορά που συναντάς έναν άνθρωπο που σε γοητεύει, και σου το κάνει λίγο πιο εύκολο- ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον.
Όλο αυτό είναι ένα υπαρξιακό rollercoaster. Από τη μία, να ερωτεύεσαι συχνά είναι cute και ίσως σε κάνει πιο αισιόδοξο για τη ζωή. Αλλά από την άλλη, ζούμε σε μια εποχή όπου οι επιλογές είναι άπειρες και τα social media σε βάζουν διαρκώς στον πειρασμό. Η emophilia σε αυτή τη φάση μοιάζει με το να έχεις μια καρδιά που δεν μπορεί να αποφασίσει ποιον θέλει να διαλέξει, κι αυτό μπορεί να καταλήξει σε συναισθηματικό χάος. Το θέμα είναι να βρίσκεις μια ισορροπία. Αν αγαπάς εύκολα, κανένα πρόβλημα, αρκεί να μη χάνεις τον έλεγχο και τη σύνδεση με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.
Τελικά, είναι μια χαρά να είσαι από αυτούς που ερωτεύονται με το πρώτο χαμόγελο. Αλλά καλό είναι να θυμάσαι ότι το να παραμένεις πιστός και αφοσιωμένος απαιτεί δουλίτσα κι όχι απλά πεταλουδίτσες στο στομάχι.