Παραλίγο σχέσεις. Ποιες είναι και γιατί παραλίγο; Τι σόι σχέση είναι η «παραλίγο»; Στο δικό μου μυαλό είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα περί σχέσεων όπως εξάλλου φαντάζομαι στο μυαλό πολλών από εσάς, εννοώντας πως αν θέλεις να είσαι σε σχέση με κάποιον άνθρωπο είσαι. Ούτε παραλίγο, ούτε λίγο, ούτε όσο πάτησε η γάτα. Αλλά –κι επειδή πάντοτε υπάρχει ένα αλλά– κάποιες σχέσεις είναι καταδικασμένες από την αρχή, απλώς δεν το γνωρίζουν ούτε κι οι ίδιες. Αυτές οι σχέσεις είναι οι λεγόμενες παραλίγο σχέσεις που άλλοτε δυστυχώς κι άλλοτε ευτυχώς, μένουν ανολοκλήρωτες. Έλα όμως που όλα έχουν τον λόγο τους.

Οι παραλίγο σχέσεις είναι μια γκρίζα ζώνη. Είναι μια κινούμενη άμμος που καταπίνει αργά αλλά σταθερά την πιθανότητα της ευτυχίας. Πλάι στην κινούμενη άμμο υπάρχει μια ταμπέλα με κεφαλαία γράμματα, αλλά εσύ μπαίνεις παρόλο που τη βλέπεις. Το οξύμωρο της υπόθεσης, είναι πως μιλάμε για σχέσεις οι οποίες δεν υστερούν σε δυνατό συναίσθημα. Όμως στην πορεία εμφανίζονται κάποιες τρανταχτές αλήθειες που δε γίνεται να μη ληφθούν υπόψη. Κι αν τα πέπλα του έρωτα στην παραλίγο σχέση είναι αέρινα και μεθυστικά, καθώς οφείλουν να είναι, οι συμμετέχοντες κάποια στιγμή επιλέγουν τη νηφαλιότητα και βλέπουν τα πράγματα λιγάκι πιο αντικειμενικά. Διότι στην πραγματικότητα, στις παραλίγο σχέσεις, τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς. Υπάρχουν απολαβές, αλλά μέχρι ενός σημείου. Είναι μια σχέση στην οποία δεν έχει μπει καμία ταμπέλα. Δεν έχει καν ονομαστεί σχέση.

 

Αλήθεια No 1: Παίζεις γύρω- γύρω όλοι

Στις παραλίγο σχέσεις δε συζητάμε για τη σχέση. Αποφεύγουμε όπως ο σκύλος τη γάτα, να μιλήσουμε για το τι είναι αυτό που έχουμε και που μας πηγαίνει. Κι αν είναι μια απόφαση που έχει παρθεί από κοινού, στην πορεία ο ένας από τους δυο σας σίγουρα νιώθοντας ίσως ένα παραπάνω δέσιμο, θα ζητήσει μια απάντηση στο ερώτημα «τι είδους σχέση είναι αυτή που έχουμε και τελικά είναι σχέση;»

 

Αλήθεια Νο 2: «Κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»

Σε μια παραλίγο σχέση, οι παραλίγο σύντροφοι δεν τα λένε όλα. Δε μοιράζονται πράγματα όπως σε μια σχέση που την προσδιορίζει η απόλυτη επικοινωνία κι επαφή. Κρατάς κάποια ή και πολλά πράγματα προσωπικά δικά σου και για τον εαυτό σου. Αν δε νιώθεις καλά κι ελεύθερα να ανοιχτείς στη σχέση σου και στον άνθρωπό σου δεν είναι σχέση. Προφανώς όμως για να το κάνεις, θα υπάρχει κάποιος λόγος που μάλλον θα πρέπει να αναλύσεις.

 

 

Αλήθεια Νο 3: Κάνεις δεύτερες σκέψεις

Αν παρατηρείς ότι υπεραναλύεις τα πράγματα, τότε βρίσκεσαι σε μια παραλίγο σχέση. Αν ακόμη και σε ένα μήνυμα, σβήνεις και γράφεις προτού στείλεις και πεις αυτό που πραγματικά θέλεις να πεις, κάτι δεν πάει καλά. Δε γίνεται να αναλύεις πολύ αυτό που σκέφτεσαι με όλα όσα θέλεις να πεις και να εκφράσεις. Να το περνάς δηλαδή από σαράντα κόσκινα επειδή κάτι δε σου αρέσει ή σκέφτεσαι πως θα ακουστεί με αποτέλεσμα να μην είσαι ο εαυτός σου. Δε γίνεται να μην είσαι ο εαυτός σου.

 

Αλήθεια Νο 4: Κάτι δε σου κολλάει από την αρχή

Αυτήν εδώ την αλήθεια τη λες κι αναβλητικότητα. Σε μια παραλίγο σχέση, κάτι όντως δεν κολλάει από την αρχή. Φωνάζει το πράγμα από μόνο του απλώς πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια πιστεύοντας πως η σχέση που έχουμε μας γεμίζει και μας ολοκληρώνει ενώ στην ουσία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η ίδια και μένει στο παραλίγο.

 

Αλήθεια Νο 5: Μια πάνω – μια κάτω

Οι παραλίγο σχέσεις έχουν μια διαδρομή με πάρα πολλές λακκούβες, ανηφόρες, κατηφόρες κι απότομες στροφές. Φυσικά κάθε σχέση περνάει από τέτοιες φάσεις αλλά για τις παραλίγο σχέσεις αυτό είναι ψωμοτύρι. Για την ακρίβεια, η κάθε μέρα είναι έτσι. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται με τρελούς ρυθμούς κι οι αντιδράσεις το ίδιο. Ψυχοφθόρο αλλά ξεκάθαρα στοιχείο μια παραλίγο σχέσης.

 

Αλήθεια Νο 6: Μονόπλευρο ενδιαφέρον

Αν τώρα αυτό σας ακούγεται σαν alien πληροφορία, τότε απέχετε πολύ από το θέμα κι αυτό μάλλον είναι καλό διότι σημαίνει πως δε βρίσκεστε σε μια παραλίγο σχέση. Η μονόπλευρη γενικά κατάσταση σε οτιδήποτε αφορά στη σχέση είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας παραλίγο σχέσης. Μονόπλευρη έκφραση της αγάπης και του έρωτα. Μονόπλευρο ενδιαφέρον για το μέλλον της σχέσης. Μονόπλευρα όλα, τόσο που κάποια στιγμή «πιάνεσαι» και θέλεις να αλλάξεις πλευρό.

 

Αλήθεια Νο 7: Πονάει το ίδιο ίσως και περισσότερο

Όποιος πιστεύει ότι μπορείς να βγει αλώβητος από μια παραλίγο σχέση έχει αυταπάτες. Οι παραλίγο σχέσεις πονάνε διότι βρίσκεσαι σε μια διαρκή αμφιβολία κι αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο. Έχεις ανασφάλεια για το που βαδίζει αυτό που μοιράζεσαι με έναν άλλον άνθρωπο. Υπάρχει μια μόνιμη ομίχλη η οποία δε σε αφήνει να βρεις στοιχεία για να καταλάβεις τι είναι τέλος πάντων αυτή η σχέση που δεν ονομάζεται ακριβώς σχέση. Όλα αυτά προκαλούν πόνο ειδικά αν μετά τη λήξη μιας παραλίγο σχέσης συνειδητοποιήσεις πόσα πράγματα δεν είπες ενώ ήθελες να πεις.

 

Αλήθεια Νο 8: Δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες

Τώρα για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, αν δεν έχεις προσδιορίσει από την αρχή την αποκλειστικότητα και τη δέσμευση πως γίνεται να την περιμένεις κιόλας; Αυτά τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα σε μια σχέση που δεν αρέσκεται να μιλά για το τι είδους σχέση είναι. Μια παραλίγο σχέση παίζει με τα όρια οπότε στο κομμάτι της αποκλειστικότητας των συντρόφων υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό με εκείνον που θα τα παραβιάσει να έχει και την απόλυτη δικαιολογία μετά.

 

Αλήθεια Νο 9 : Είσαι το ίδιο ένοχος με εκείνον που σε πληγώνει

Αλήθειες είπαμε θα πούμε οπότε αυτή εδώ είναι μια από τις μεγαλύτερες για τις παραλίγο σχέσεις. Είσαι κι εσύ το ίδιο ένοχος με τον άνθρωπο που σε πληγώνει αν δεν παίρνεις το θάρρος να προσδιορίσεις τη σχέση. Είσαι εξίσου ένοχος για τον πόνο που προκαλείται σε μια τέτοια σχέση εφόσον δεν αναγνωρίζεις μια λάθος πορεία που έχετε επιλέξει ή την αναγνωρίζεις χωρίς να κάνεις κάτι γι΄ αυτό. Στην προκειμένη να τρέξεις να σωθείς.

 

Αλήθεια Νο 10: Η ειλικρίνεια πάει περίπατο

Επίσης, απατηλό όνειρο είναι να περιμένεις από τον/ την παρτενέρ σε μια παραλίγο σχέση αν έχει απόλυτη ειλικρίνεια. Όχι μόνο για πράγματα που σας αφορούν αλλά ακόμη και για το άτομό του ο καθένας προσωπικά. Οπότε το να κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για απουσία της ειλικρίνειας είναι μάλλον αστείο.

Μπαίνοντας στον ξεκάθαρα βαλτώδες περιβάλλον μιας παραλίγο σχέσης, θα πρέπει να ξέρεις πάρα πολύ καλά τις παραπάνω αλήθειες και να έχεις σκεφτεί αν πραγματικά θέλεις να μπεις στη διαδικασία του παραλίγο.

Μια ακόμη μεγάλη αλήθεια πάντως είναι πως οι σχέσεις είτε είναι παραλίγο είτε φουλ- έξτρα, πονάνε όπως και να έχει όταν είναι να πονέσουν. Το θέμα είναι να είσαι αληθινός ώστε να κάνεις μια ηρωική έξοδο με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές.

 

Αφιερωμένο στις σχέσεις που τις κατάπιε η κινούμενη άμμος ενός «παραλίγο».

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου