Καλώς ήρθατε στη μακράν πιο απόκοσμη και ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη του κόσμου. Περπατώντας στο κέντρο του Λονδίνου, κανείς μπορεί να δει σε ένα επιβλητικό κτίριο στο Bloomsbury ένα σύμβολο που κάποιοι ίσως χαρακτήριζαν μασονικό, ενώ κάποιοι θα θαύμαζαν την αψεγάδιαστη γραμμικότητά του. Ο λόγος για πολλαπλούς ομόκεντρους κύκλους, που τους διαπερνούν αλληλένδετα τόξα, τα οποία πρεσβεύουν τα τέσσερα στοιχεία, τις εποχές και τις ιδιοσυγκρασίες, μέσα από τα μάτια του Ισίδωρου της Σεβίλλης, προστάτη του διαδικτύου και επισκόπου του 6ου αιώνα, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου.

 

The World's Weirdest Library | The New Yorker

 

Εκείνος, λοιπόν, μαζί με τον Albert Einstein αλλά και την ευγενική χορηγία 15 εκατομμυρίων λιρών που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του κτιρίου, ευθύνονται για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην πιο «ιδιαίτερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως», όπως καθιερώθηκε να την αποκαλούν.

 

 

Ακόμα κι αν δε βρίσκεται κανείς στο Λονδίνο, όμως, για να πιάσει τα βιβλία στα χέρια του και να θαυμάσει την προσεγμένη τέχνη και γνώση, μπορεί να περιπλανηθεί online στη βιβλιοθήκη με πλήρως επεξηγηματικό οδηγό και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικτυακή ενημέρωση. Τι θα μάθει; Ότι στις αρχές του 20ου αιώνα ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Aby Warburg κατάφερε να χαρτογραφήσει τη μετάδοση εικόνων στον χρόνο και τον χώρο, χωρίς τη βοήθεια αλγόριθμων. Σχεδίασε, έτσι, το Bilderatlas Mnemosyne, που θεωρείται μια καλοδουλεμένη παραλλαγή του διαδικτύου όπως τη βιώνουμε σήμερα και εκθέτει κολάζ συνδέοντας εποχές όπως η Αναγέννηση και ο Μεσαίωνας, δείχνοντας μέσα από φωτογραφίες, αναπαραγωγές και αποκόμματα εφημερίδων καρφιτσωμένων σε πίνακες, 1.000 εικόνες, σε 65 πάνελ, το καθένα ύψους ενός μέτρου.

 

The Warburg Institute - News - Barbara Weiss Architects

 

Το έργο του παρέμεινε ημιτελές μέχρι τον θάνατό του το 1929, όμως, πια, η βιβλιοθήκη αυτή έχει πάρει σάρκα κι οστά και ήρθε να δώσει τη δική της γνώση στο κοινό, με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά και την ιστορία της χαρτομαντείας, ως τη μαντεία σε γενικότερο πλαίσιο. Τα έργα είναι ταξινομημένα ανά όροφο σε: Εικόνα στον 1ο, Λέξεις στον 2ο, Προέλευση στον 3ο και Δράση στον 4ο και τελευταίο.

 

How Art Historian Aby Warburg Changed the Way We See - ArtReview

 

Στην κατηγορία «εικόνα» θα βρει κανείς από την ιστορία της γένεσης μέχρι τον χορό του θανάτου καθώς και μυθικά πλάσματα. Στις «λέξεις» εξετάζεται η επιμονή των μοτίβων και πώς οι εικόνες μετατρέπονται σε εμβληματικές λέξεις. Στην «προέλευση» βλέπουμε τη σταδιακή μετάβαση από πεποιθήσεις μαγείας (μαύρης και μη) προς τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Εκεί, θα βρει κανείς μοναδικά κομμάτια που δεν υπάρχουν αλλού σχετικά με την ιστορία της μεσαιωνικής εκκλησίας, της αναγεννησιακής φιλοσοφίας και φτάνει μέχρι κομήτες, μυθικά τέρατα, αστρολογία, αστρονομία και μια προσέγγιση της επιστήμης με τρόπο απροσδόκητο. Τέλος, στη «δράση» εξετάζεται η επιβίωση και μετάλλαξη αρχαίων μοτίβων σε κοινωνικά έθιμα, καθώς και δίνεται έμφαση σε φεστιβάλ και εορτασμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σαφέστατα πιο απόκρυφους.