«Είδες εκείνο το βιντεάκι στο Tik-Tok»; Μια ερώτηση που ακούς καθημερινά, κι από άτομα όλων των ηλικιών. Βλέπετε, τα social media δεν έχουν πλέον ηλικία, ωράριο, συνθήκες. Έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, και μερικές φορές, «εξαρτόμαστε» από αυτά. Είναι η αλήθεια ότι βλέπουμε πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεάκια αστεία, βιντεάκια με εξομολογήσεις, βιντεάκια που περιγράφουν τις πιο άβολες στιγμές κάποιου, κλπ. Έχετε όμως, ποτέ σκεφτεί πόσο επηρεάζουν την ψυχολογία μας, και πολλές φορές τον χαρακτήρα που διαμορφώνουμε όλα αυτά που βλέπουμε κολλημένοι για ώρες πάνω από μια οθόνη; Γιατί καλώς ή κακώς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών, που το μυαλό μας, προσπαθεί να κατανοήσει, μας πολλές φορές, απορροφά μόνο τα αρνητικά, που εν τέλει αυτά είναι και που κάνουν το μεγαλύτερο κακό.

Για του λόγου το αληθές, το τελευταίο διάστημα, κάνουν τον γύρο των σόσιαλ βίντεο που έχουν σχέση με τις διατροφικές συνήθειες, κι εξηγούν πώς να χάσεις κιλά γρήγορα, κι εύκολα, αψηφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι διαδικασίες. Επίσης, είναι γεγονός ότι υπάρχει εδώ και χρόνια μια τάση να θεωρούμε ελκυστικά κάποια σώματα, και κάποια μεγέθη, ενώ κάποια άλλα αντιαισθητικά, με τάσεις οπως το #hotgirlsummer να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Και παρά τις προσπάθειες αυτό κάπως να αλλάξει, κάποια στερεότυπα δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένα στη νοοτροπία των σόσιαλ και μπορούν να καταστρέψουν την αυτοεικόνα μας, με εμάς να το επιτρέπουμε.

Έρευνα κατέδειξε ότι μέσω των συγκεκριμένων βίντεο, 8 λεπτά παρακολούθησης είναι αρκετά για να επηρεάσουν και να κάνουν μια γυναίκα να σκέφτεται αρνητικά για το σώμα της. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Charles Sturt. Για τους σκοπούς της, εξετάστηκαν 273 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18-28. Ρωτήθηκαν για εικόνα που έχουν για το σώμα τους, όπως και τα πρότυπα ομορφιάς τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια αποφάσισαν να χωρίσουν το δείγμα που είχαν σε δύο ομάδες – όπου κάθε ομάδα, είχε παρακολουθήσει διαφορετικά 8λεπτα βίντεο στο TikTok. Η μια ομάδα είχε παρακολουθήσει «fitspiration» βίντεο, με γυναίκες να αθλούνται σε ακραίους ρυθμούς, ή να δίνουν συμβουλές για διάφορες τακτικές –εύκολες και γρήγορες– για απώλεια βάρους, προτάσσοντας τα αποτελέσματά τους στον φακό. Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα, είχε έρθει σε επαφή με βίντεο με φυσικά τοπία, συνταγές μαγειρικής, και γενικότερα πιο casual κι αστεία βιντεάκια.

Και στις δύο ομάδες, παρατηρήθηκε μείωση της αρεσκείας προς το σώμα τους, μόνο με την παρακολούθηση βίντεο σε οκτώ μόλις λεπτά. Όμως, όπως ήταν και αναμενόμενο η πρώτη ομάδα, που είχε εκτεθεί στα «fitspiration» βίντεο κατέδειξε τη μεγαλύτερη μείωση, την ίδια ώρα που εκτέθηκαν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας, κοινοποιήθηκαν στο περιοδικό Plos One, ενώ οι μελετητές, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, και προειδοποιούν ότι όσο χρήστες, συνεχίζουν να παρακολουθούν βίντεο με αυτό το περιεχόμενο, τότε έχουν σοβαρές πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή.

Κι ενώ έχουν γίνει αμέτρητες συζητήσεις για το τελικά το TikTok περιέχει υλικό που προσφέρει λάθος μηνύματα, ή επιβλαβές περιεχόμενο που δεν αφαιρείται ποτέ, το θέμα είναι να έχουμε οι ίδιοι φίλτρα για να αναγνωρίζουμε αν αυτό που παρακολουθούμε είναι εντός ή εκτός πραγματικότητας. Ή αν αυτό που βλέπουμε προσπαθεί να περάσει τα σωστά μηνύματα και να προωθήσει τα «καλά» πρότυπα.

8 λεπτά λοιπόν. 8 λεπτά είναι ικανά να γκρεμίσουν ό,τι χτίζεις για όλη σου τη ζωή. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε φυσιολογικό νεαρά κορίτσια κι αγόρια (12-18) να «φιλτράρουν» τον εαυτό τους μέσα από περιεχόμενο που δεν έχει καμία σχέση με το δικό τους σώμα και τις ανάγκες του, σε ένα αχρείαστο τσουβάλιασμα ομορφιάς.

Είναι όλα θέμα ψυχολογίας. Και δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι τα σόσιαλ, «παίζουν» άσχημο παιχνίδι. Ξέρουν πού να κτυπήσουν, πότε να κτυπήσουν και σε ποιόν. Το θέμα είναι θα έχεις ανοικτή την πόρτα; Γιατί αν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πότε κάτι θα μας επηρεάσει αρνητικά, μπορούμε και να το κλείσουμε. Ναι, η έρευνα έδειξε το αρνητικό αντίκτυπο που έχει μια συγκεκριμένη κατηγορία βίντεο, σκεφτείτε τι γίνεται με όλο τον υπόλοιπο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε μέρα. Μπορεί να επίδραση να είναι έμμεση, τα αποτελέσματα να φαίνονται αργότερα, όμως καλό είναι να μη ρισκάρουμε τη δική μας ψυχολογία, γιατί κάποιοι επέλεξαν να παρουσιάζουν αναλήθειες, κάνοντας τις ζωές των άλλων να φαίνονται μίζερες! Απλά κλείσε την πόρτα εκεί που χρειάζεται.

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου