Φωτογραφία αρχείου

Ένα πρωτοφανές περιστατικό βίας συγκλονίζει την κοινωνία του Ηρακλείου, καθώς μαθητής της Β΄ Γυμνασίου επιτέθηκε στον διευθυντή του σχολείου του το πρωί, αφήνοντας τον εκπαιδευτικό αιμόφυρτο. Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από το σχολείο όταν ο διευθυντής έβγαινε από το αυτοκίνητό του για να ξεκινήσει τη μέρα του.

 

Η επίθεση και οι αιτίες

Ο μαθητής φέρεται να περίμενε τον διευθυντή, εξοργισμένος από το γεγονός ότι οι γονείς του είχαν ενημερωθεί πως συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Cretalive, ο μαθητής πλησίασε τον διευθυντή και του ζήτησε εξηγήσεις για την κίνησή του να ενημερώσει τους γονείς του. Ανέβηκαν οι τόνοι, κι όταν ο διευθυντής επιχείρησε να περάσει την πόρτα του σχολείου, ο μαθητής του επιτέθηκε με γροθιές και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η πράξη του μαθητή αφήνει πολλά ερωτήματα για το πώς η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Η βία σε σχολεία αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Ενώ καθημερινά βλέπουμε πλέον περιστατικά φυσικής βίας μεταξύ μαθητών, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, η βία απέναντι στους εκπαιδευτικούς έρχεται να προστεθεί ως νέο σκοτεινό σημείο στον κύκλο αυτό.

 

Το θύμα και η αντίδραση των αρχών

Μετά την επίθεση, ο διευθυντής έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς και συναδέλφους του. Το ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο και μετέφερε τον εκπαιδευτικό στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει για προληπτικούς λόγους. Η κατάστασή του δε φαίνεται να είναι σοβαρή, όμως το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου αντέδρασε άμεσα, με τον διευθυντή της, Αντώνη Φουντουλάκη, να δηλώνει: «Κατ’ αρχάς, ελπίζουμε ο διευθυντής του γυμνασίου να είναι καλά. Είμαστε στο πλευρό του και θα καταγγείλουμε το περιστατικό στην αστυνομία, ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες».

 

Το περιστατικό ανοίγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση γύρω από την ενδοσχολική βία και την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Η απόφαση του διευθυντή να ενημερώσει τους γονείς για τη συμμετοχή του μαθητή στην κατάληψη φαίνεται να ήταν το έναυσμα για την επίθεση, αλλά ο πυρήνας του προβλήματος είναι βαθύτερος κι αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία και το τι εκείνη φέρει μέσα στα σπίτια μας, στις παρέες μας, στις τηλεοράσεις μας, και κατ’ επέκταση στα σχολεία μας. Είναι σαφές ότι η σχολική κοινότητα χρειάζεται ενίσχυση σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης και διαχείρισης κρίσεων. Το περιστατικό αυτό λειτουργεί ως καμπανάκι κινδύνου για την ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία.

Η βία δεν πρέπει να έχει θέση σε κανένα σχολείο, και αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.