Ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ικανοποίηση για την επίτευξη στόχων και επιβράβευση, αδρεναλίνη στα ύψη, διαφυγή από την πραγματικότητα και χαλάρωση, υπόδηση πολλών διαφορετικών ρόλων, ακόνισμα μυαλού και εμπλουτισμός δεξιοτήτων, επικοινωνία με φίλους και ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάνει έναν gamer να περνά ώρες ολόκληρες μπροστά στην οθόνη ένα είναι σίγουρο. Πως μόνο κερδισμένος θα βγει αν αυτό γίνεται σε λογικά πλαίσια.

Και μπορεί με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας στη βιομηχανία των παιχνιδιών τα ίδια τα παιχνίδια να έχουν αλλάξει εντυπωσιακά, τα συναισθήματα των παικτών όμως παραμένουν ίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι επέλεγαν και επιλέγουν να παίξουν οι gamers σε όλο τον κόσμο και ποια ήταν τα παιχνίδια εκείνα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και έκαναν τους developers τους πλούσιους και διάσημους.

Θα ξεκινήσουμε από τα παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις. Προσοχή. Η λίστα που ακολουθεί αφορά πωλήσεις σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες.

5. PUBG Battlegrounds-75.000.000-PUBG Studios-2017 (Battle Royal, για πολλούς παίκτες)

PUBG: BATTLEGROUNDS | Download and Play for Free - Epic Games Store

 

4. Wii Sports-82.900.000-Nintendo-2006 (Sports)

Nintendo Switch Game - Nintendo Sports - eFantasy.gr

 

3. GTA V(Grand Theft Auto) -200.000.000-Rockstar Games-2013 (Δράσης-περιπέτειας)

Grand Theft Auto V [PC]

 

2. Minecraft-300.000.000-Mojang Studios-2009 (Επιβίωσης, δράσης, περιπέτειας)

Minecraft - Trails & Tales Update Launch Trailer | PS5 & PS4 & PSVR Games

 

1. Tetris-520.000.000-Alexey Pajitnov-1985 (Puzzle game )

The Tetris Puzzle: How to Stop Copycat Game Publishers in Their Tracks | by Dawn Ellmore | Medium

 

Τα top selling όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως ήταν και τα καλύτερα, για αυτούς που τα επέλεξαν και τα δοκίμασαν, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διαλέξεις κάτι που θα σου βγει πατάτα. Οι περισσότεροι διαλέγουν σύμφωνα με το τι παίζει η παρέα τους, τι ακούγεται περισσότερο και φυσικά σύμφωνα με το story του παιχνιδιού που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Κανένας από τους παραπάνω λόγους όμως δεν εξασφαλίζει και πως θα το αγαπήσουν. Οπότε ακόμη πιο σημαντικό είναι ποια παιχνίδια είναι στη λίστα με τα τop rated όλων των εποχών και σε αυτήν θα δώσουμε τη δέουσα σημασία.

 

5. Super Mario Galaxy 2

Super Mario Galaxy 2 | Wii | Games | Nintendo UK

Κυκλοφόρησε το 2010 από τη Nintendo για το Wii. Πούλησε 7.410.000 αντίτυπα. Είναι sequel του Super Mario Galaxy. Platform game όπου ο Mario προσπαθεί να φτάσει στο κέντρο του σύμπαντος για να σώσει την princess Peach που έχει απαγάγει ο Koopa King. Περνά από διάφορους γαλαξίες και χρησιμοποιεί τη δύναμη των αστεριών για να φτάσει στο στόχο του. Είναι επίσης δράσης και περιπέτειας. Θεωρείται από τους κριτικούς ένα από τα καλύτερα video games που φτιάχτηκαν ποτέ και συγκαταλέγεται στα παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις στο Wii.

 

4. Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxy | Wii | Games | Nintendo UK

To 2007 η Nintendo θέλησε να κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό για όλες τις ηλικίες και αποφάσισε να στείλει τον Mario στο διάστημα! Οι εναλλαγές της βαρύτητας που ήταν το κεντρικό στοιχείο στην πλοκή του παιχνιδιού του έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν και το εκτόξευσαν στα ύψη των προτιμήσεων. Κέρδισε πολλά σημαντικά βραβεία και έγινε το αγαπημένο παικτών και κριτικών.
Ο Mario ταξιδεύοντας στο διάστημα καλείται να ολοκληρώσει αποστολές, να αντιμετωπίσει Bosses και να μαζέψει αστέρια για να φτάσει στον στόχο του. Αξιοσημείωτο στοιχείο πως στο soundrack χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών συμφωνική ορχήστρα. Πούλησε 12.800.000 αντίτυπα.

 

3. GTA IV

15 Years Later, Grand Theft Auto IV Is Still Rockstar's Masterpiece

To Grand Theft Auto IV, όπως είναι το πλήρες όνομα του παιχνιδιού, είναι ένα action adventure game που δημιουργήθηκε από τη Rockstar North και κυκλοφόρησε από τη Rockstar Games το 2008. Ανήκει στη σειρά Grand Theft Auto. Την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του επέφερε κέρδη 310.000.000 δολαρίων αφού πούλησε 3.600.000 αντίτυπα! Συνολικά έχει πουλήσει 25.000.000 αντίτυπα. Ο πρωταγωνιστής ζει στη φανταστική πόλη Liberty City που βρίσκεται πάνω σε τρία νησιά και έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλές δραστηριότητες για να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του. Σκοπός του να ολοκληρώνει τις αποστολές που του ανατίθενται εξολοθρεύοντας τους αντιπάλους του. Εντυπωσιακό fact. Έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για επικοινωνία με άλλους παίκτες, να τραβά φωτογραφίες και να κλείνει ραντεβού μέσα από συγκεκριμένο site γνωριμιών!Η ρεαλιστική απεικόνιση της πόλης και η μουσική του είναι στα συν αλλά σίγουρα το story είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Αφού ο Nico Bellic βετεράνος απόμαχος από την Ευρώπη έρχεται στην Αμερική για να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο αλλά αντί για αυτό μπλέκει με μαφιόζους, εγκληματίες και αστυνομικούς σε ένα συνεχές κυνηγητό για την επιβίωσή του.

 

2. SoulCalibur

SOULCALIBUR VI | Official Website (EN)Σειρά παιχνιδιών μάχης που κυκλοφόρησε το 1995 από την Bandai Namco Entertainment. Ένα fighting game που όμως ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αφού ο παίκτης πολεμάει με σπαθιά. Εξασκείται σε επίθεση και άμυνα με μια πληθώρα επιλογής κινήσεων και στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να κερδίσει τον αντίπαλο και να προχωρήσει στην επόμενη μάχη μέχρι να φτάσει στην τελική. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μπορείς να τους διαμορφώσεις όπως θέλεις μέσα από πολλές επιλογές. Κυριαρχούν στις ιστορίες τα δύο σπαθιά, το καταραμένο Soul Edge και το άγιο αντίγραφό του Soul Calibur. Διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα με κάποια ιστορικά γεγονότα να αναφέρονται στην εξέλιξη της ιστορίας. Ιδιαίτερη επιλογή που του δίνει το κάτι παραπάνω.
Έχει πουλήσει 17.000.000 αντίτυπα.

 

1. The legend of Zelda:Ocarina of time

The Legend of Zelda™: Breath of the Wild

Παιχνίδι του 1998, δράσης-περιπέτειας που κυκλοφόρησε από τη Nintendo. Ήταν τo πρώτο της σειράς με τρισδιάστατα γραφικά. Πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο πρωταγωνιστής Link, προσπαθεί να νικήσει τον κακό βασιλιά Ganondorf, με τη βοήθεια της Princess Zelda, βρίσκοντας το Triforce ιερό λείψανο που του δίνει τη δύναμή του. Για να το καταφέρει πρέπει να βρει πρώτα τις τρεις ιερές πέτρες. Θα το προσπαθήσει ταξιδεύοντας στο χρόνο με τη μαγική Ocarina, περνώντας από μπουντρούμια και υπερκόσμους και ξεπερνώντας κάθε είδους εμπόδια. Ήταν ένα από τα παιχνίδια με τις περισσότερες προ-παραγγελίες στον κόσμο που απ’ ότι δείχνει και η 1η θέση στο Top 5 ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των παικτών του. Πούλησε 7.600.000 αντίτυπα.

Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, το πόσο πετυχημένο είναι ένα video game δεν έχει να κάνει με το πόσο πολύ πούλησε αλλά με το πόσο το απόλαυσαν οι παίκτες ώστε να του δώσουν τη βαθμολογία εκείνη που θα το φτάσει στην κορυφή των προτιμήσεων. Και κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως καινούργιο παιχνίδι με super γραφικά και φουλ στην τεχνολογία δε σημαίνει απαραίτητα και καλό παιχνίδι. Το αν θα φτάσουν κάποια στιγμή τα νέας γενιάς παιχνίδια να ξεπεράσουν τα παλιότερα σε βαθμολογία και δημοφιλία είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Συντάκτης: Σοφία Αλεξανδρίδου