Passive aggressivity ή αλλιώς παθητική επιθετικότητα, είναι όταν δείχνεις σημάδια επιθετικότητας όχι με τον συνηθισμένο και προφανή τρόπο, λεκτικά ή σωματικά αλλά με έναν παθητικό τρόπο που μπερδεύει το άτομο που έχεις απέναντί σου για το αν είσαι θυμωμένος ή όχι. Οι παθητικά επιθετικοί άνθρωποι εκφράζουν τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως θυμός και εχθρότητα μ’ έναν τρόπο που δεν τους ενοχοποιεί άμεσα και έτσι συνήθως φαίνεται σαν να «γλιτώνουν» την ανοιχτή σύγκρουση. Συνήθως η συμπεριφορά αυτή παρουσιάζεται σε άτομα από την καθημερινή ζωή του ατόμου, οικογένεια, ερωτικός σύντροφος ή συνάδελφος. Παρόλο που είναι δύσκολο να αναγνωριστεί εύκολα υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις που φωνάζουν “Passive-agressive”!

 

1.«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Μια φράση που αν και ξεγελάει το αυτί η λέξη «λυπάμαι» που δείχνει μετάνοια, στην τελική προσβάλει το άλλο άτομο, γιατί είναι σαν να του λες πως βρίσκεις τη συμπεριφορά του παράλογη και πως αυτός ευθύνεται που νιώθει άσχημα. Αν θέλεις όντως να απολογηθείς μπορείς να αλλάξεις το δεύτερο κομμάτι της φράσης και να πεις «Λυπάμαι που σε έκανα να νιώσεις άσχημα». Ή έστω πες απλά ένα «λυπάμαι». Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα κάνεις το άτομο αυτό να νιώσει καλύτερα γιατί ανέλαβες την ευθύνη για την κατάσταση που προκάλεσες και δεν προσπάθησες να το γυρίσεις πάνω του.

 

2. «Αν το λες εσύ…»

H φράση αυτή δείχνει ξεκάθαρα μια υπεροψία εκ μέρους σου. Είναι σαν να θεωρείς ότι αυτό που λέει το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι κάτι το οποίο δε θεωρείς καθόλου αξιόπιστο και πως ακόμα και αν συνεχίσει τη συζήτηση ό,τι και να πει είναι κάτι το οποίο σου προκαλεί αδιαφορία και δεν έχεις καμία όρεξη να ακούσεις αυτά που έχει να πει. Θα μπορούσες πολύ εύκολα να μετατρέψεις τη φράση αυτή λέγοντας αρχικά τη δική σου γνώμη και προσθέτοντας ένα: «Σ’ ευχαριστώ όμως που μοιράστηκες τη δική σου άποψη μαζί μου.»

 

3.«Μια χαρά είμαι»

Αν ήσουν καλά μάλλον δε θα χρειαζόταν να πείσεις τον άλλο ότι είσαι. Συνήθως αυτή η φράση χρησιμοποιείται για δύο λόγους. Είτε για να κάνεις το άλλο άτομο να σε βοηθήσει σχετικά με το θέμα που προέκυψε και σε έκανε να μη νιώθεις καλά χωρίς να το ζητήσεις. Είτε επειδή θέλεις να τελειώσει η συζήτηση εδώ και τώρα και θεωρείς πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη συνεχίσει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση που κάτι σε πείραξε, είναι να το επικοινωνήσεις και έτσι πολύ πιθανό να λυθεί, όποιο και αν είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

 

4. «Ας είναι»

Αυτό το «Ας είναι» έρχεται συνήθως μετά από μια επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να εξηγήσεις κάποιου τη γνώμη σου χωρίς να έχεις κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση. Όταν έχεις πια προσπαθήσει πάρα πολλές και χάσεις την υπομονή σου λες τη φράση αυτή που έχει σαν επακόλουθο να τελειώσει η συζήτηση. Ίσως θα ήταν πιο ωφέλιμο αν αντί να κλείσεις επιτόπου τη συζήτηση, προσπαθούσες να επικοινωνήσεις ποιο είναι το θέμα με σκοπό να βρεθεί κάποια λύση.

 

5.«Μπράβο σου»

Παρόλο που συνήθως το «Μπράβο» χρησιμοποιείται για να συγχαρείς κάποιο άτομο που πέτυχε κάτι σπουδαίο, κάποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με επιθετικό τρόπο. Mπορείς να το πεις και για να δηλώσεις μια έντονη δυσαρέσκεια και θυμό για κάτι που σε έκανε να νιώσεις αδικημένος. Μπορεί η ευτυχία ενός ανθρώπου να προκαλεί τη δική σου αποτυχία αλλά ακόμα και τότε καλύτερο είναι να αποφύγεις τα επιθετικά σχόλια και να τον συγχαρείς εκφράζοντας πως ελπίζεις να φτάσεις και εσύ κάποτε στη δική του θέση.

 

6.«Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος»

Το να κατηγορήσεις ένα άτομο πως έδειξε αδυναμία και ευαισθησία σε κάτι που του είπες και τον στεναχώρησε είναι σαν να προσπαθείς να φύγεις το φταίξιμο από εσένα που προκάλεσες τα συναισθήματα αυτά και να τα ρίξεις στο άτομο αυτό που πειράχτηκε από αυτά που είπες. Δεν μπορεί να φταίει ένα άτομο που έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη επειδή δεν αντέχει τα αρνητικά πράγματα που αναγκάζεται (και σου λέει ότι δεν αντέχει άλλο) να ακούσει από εσένα. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να απολογηθείς για όσα είπες και να κάνεις το άλλο άτομο να νιώσει ξανά άνετα μαζί σου και να συζητήσετε τι τον πλήγωσε ακριβώς ώστε να το σεβαστείς και να μην το ξανακάνεις.

Οι πιο πάνω φράσεις είναι κάποιες από τις φράσεις που υπάρχουν σίγουρα στο λεξιλόγιο ενός παθητικά επιθετικού ανθρώπου. Αν υπάρχουν και στη δική σου καθημερινότητα τότε σημαίνει πως πρέπει να σκεφτείς και εσύ να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικές φράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια καλύτερη και ευκολότερη επικοινωνία με τα κοντινά σου άτομα. Η ευθύτητα αν και είναι τρομακτική έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί πιο ουσιαστικές συνομιλίες με τους γύρω σου γιαυτό δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση, τι έχεις να χάσεις;

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη