Αν δεν είχατε ακούσει για τους αδελφούς Μενέντεζ πριν από αυτόν τον μήνα, τώρα σίγουρα ξέρετε ποιοι είναι. Οι νέες προσθήκες στο Netflix -συμπεριλαμβανομένου του φρικιαστικού δεύτερου μέρους της σειράς Monsters του Ryan Murphy- αναζωπυρώνουν όλο το buzz γύρω από μια υπόθεση αληθινού εγκλήματος που έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Λάιλ και τον Έρικ Μενέντεζ, αδέρφια που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή για τη δ@λ@φονία των γονιών τους στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989.

 

Jose and Kitty Menendez

 

Οι δολοφονίες του Χοσέ και της Μαίρη Λουίζ “Κίτι” Μενέντεζ συγκλόνισαν τον κόσμο και οι τηλεθεατές σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του 1990, κέντρισαν το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη με τις δικαστικές δίκες που ακολούθησαν, οι οποίες κατέληξαν τελικά στην καταδίκη και των δύο αδερφών σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Ποια ήταν, όμως, η οικογένεια Μενέντεζ;

 

Menendez family portrait

 

Ο πατριάρχης Χοσέ Μενέντεζ ήταν Κουβανός μετανάστης που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά την κουβανική επανάσταση της δεκαετίας του 1950. Γνώρισε και παντρεύτηκε τη Mary Louise Andersen, η οποία είχε το παρατσούκλι Kitty. Αφού απέκτησε πτυχίο λογιστικής στο Queens College, ο José ανέβηκε στην εταιρική ιεραρχία, εργαζόμενος ως στέλεχος στην Hertz και αργότερα στη RCA Records, σύμφωνα με το Biography.com. Το 1968, το ζευγάρι απέκτησε τον Lyle και ο Erik ήρθε το 1970, όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του το cbsnews.

 

The Menendez home

 

Η οικογένεια μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Νιου Τζέρσεϊ προτού τελικά εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες, όπου αγόρασαν ένα πολυτελές σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς. Ο Λάιλ και ο Έρικ σε αυτό το σπίτι επι χρόνια φέρονται να ζούσαν έναν εφιάλτη, αφού έχουν υποστηρίξει ότι ο πατέρας τους άρχισε να κακοποιεί σ3ξουαλικά τον Λάιλ όταν το μεγαλύτερο αγόρι ήταν μεταξύ έξι και οκτώ ετών, ενώ ισχυρίζονται ότι άρχισε να κακοποιεί σ3ξουαλικά τον Έρικ όταν ο μικρότερος αδελφός έγινε έξι ετών.

 

Erik and Lyle Nenendez

 

Πώς έγινε το έγκλημα;

Το βράδυ της Κυριακής 20 Αυγούστου 1989, ο Jose και η Kitty Menendez πuροβολήθηκαν πολλές φορές από κοντινή απόσταση με κυνηγετικό όπλο, ενώ βρίσκονταν στο οικογενειακό δωμάτιο της έπαυλής τους στο Beverly Hills. Οι αστυνομικοί κατέφτασαν στη σκηνή του εγκλήματος, αφού ο Lyle Menendez, 21 ετών τότε, κάλεσε το 100, φωνάζοντας: «Κάποιος σκότωσε τους γονείς μου.»

Ο Lyle και ο 18χρονος τότε αδελφός του Erik Menendez δήλωσαν αργότερα στους ερευνητές ότι έφτασαν στο σπίτι και βρήκαν τους γονείς τους πυροβολημένους μέχρι θανάτου. Τη στιγμή του θανάτου του, ο Χοσέ Μενέντεζ εργαζόταν για ένα κινηματογραφικό στούντιο, διευθύνοντας το τμήμα οικιακού βίντεο. Έτσι, οι ερευνητές υποψιάστηκαν αρχικά ότι οι δ@λ@φονίες μπορεί να σχετίζονταν με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά σύντομα η προσοχή μετατοπίστηκε στους γιους του ζευγαριού, τον Lyle και τον Erik Menendez.

 

Lyle and Erik Menendez August 1990 court hearing

 

Αν και η συμπεριφορά των αδελφών μετά το έγκλημα μπορεί να φάνηκε ασυνήθιστη, δεν ήταν αδιάσειστα στοιχεία. Αλλά τότε, περίπου έξι μήνες μετά, τον Μάρτιο του 1990, η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία από μια απίθανη πηγή: Judalon Smyth, τη φίλη ενός ψυχολόγου με τον οποίο ο Lyle και ο Erik Menendez μιλούσαν, η οποία είπε στην αστυνομία ότι τα αδέρφια είχαν ομολογήσει τους φ@νους στη θεραπεία και ότι υπήρχε ηχογραφημένη συνεδρία με πάσα λεπτομέρεια.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1990, ο Λάιλ Μενέντεζ συνελήφθη από την αστυνομία του Μπέβερλι Χιλς έξω από την έπαυλη όπου σκοtώθηκαν οι γονείς του. Δύο ημέρες μετά από αυτό, ο Erik Menendez παραδόθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου έπαιζε τένις. Στις 20 Ιουλίου 1993 ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ. Αν και δικάστηκαν μαζί, είχαν ξεχωριστούς ενόρκους που αποφάσιζαν για την τύχη τους.

 

Lyle Menendez testifying at the first trial.

 

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι τα αδέλφια σκόtwσαν τους γονείς τους σε αυτοάμυνα και ότι άξιζαν μικρότερη κατηγορία και τιμωρία. Η σκοτεινή πραγματικότητα, ήρθε στο φως όταν και τα δύο αδέλφια ανέβηκαν στο εδώλιο και περιέγραψαν πώς λένε ότι κακοποιήθηκαν. Ο Lyle Menendez κατέθεσε ότι κακοποιήθηκε σ3ξουαλικά από τη μητέρα και τον πατέρα του, και υποστήριξε ότι αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει  όταν ήταν μόλις 6 ετών.

Στο Monsters,τη νέα σειρά του Netflix, οι δημιουργοί εστιάζουν σε ορισμένες από τις πτυχές της σωματικής και σ3ξουαλικής αυτής κακοποίησης που ο Lyle και ο Erik λένε ότι υπέστησαν από τον πατέρα τους και που τελικά τους παρακίνησε στο έγκλημα – αλλά πήραν επίσης δημιουργικές ελευθερίες που άφησαν τα πραγματικά αδέλφια και τα μέλη της οικογένειάς τους να αισθάνονται ότι παραποιήθηκαν τα γεγονότα.

 

Lyle Menendez in court.

 

«Πιστεύω ότι ο Ryan Murphy δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής και ανακριβής σχετικά με τα γεγονότα της ζωής μας, ώστε να το κάνει αυτό χωρίς κακή πρόθεση», δήλωσε ο Erik σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X από τη σύζυγό του, Tammi. «Είναι λυπηρό για μένα να γνωρίζω ότι η ανέντιμη απεικόνιση του Netflix για τις τραγωδίες γύρω από το έγκλημά μας έχει πάει τις οδυνηρές αλήθειες αρκετά βήματα προς τα πίσω – πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή που η εισαγγελία έχτισε μια αφήγηση πάνω σε ένα σύστημα πεποιθήσεων ότι οι άνδρες δεν κακοποιούνταν σ3ξουαλικά και ότι οι άνδρες βίωναν το τραύμα του βι@σμού διαφορετικά από τις γυναίκες.»

 

Τι έχουν πει τα μέλη της οικογένειάς τους για τη σειρά;

Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι συγγενείς του Erik και του Lyle εξέφρασαν επίσης την απέχθειά τους για την τελευταία σειρά του Murphy, σε μια δήλωση που έγραψε η αδελφή της Kitty, Joan.«Είμαστε ουσιαστικά ολόκληρη η εκτεταμένη οικογένεια του Erik και του Lyle Menéndez», έγραψε η Joan. «Είμαστε 24 άτομα και σήμερα θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι υποστηρίζουμε τον Erik και τον Lyle. Προσευχόμαστε ατομικά και συλλογικά για την απελευθέρωσή τους μετά από 35 χρόνια φυλάκισης. Τους γνωρίζουμε, τους αγαπάμε και τους θέλουμε στο σπίτι μαζί μας.»