Τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική πραγματικότητα ο άγριος ξυλοδαρμός μιας 14χρονης στη Γλυφάδα από συνομήλικές της, που συνέβη το περασμένο Σάββατο. Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως κι αποκαλύπτουν ότι μία από τις ανήλικες που συμμετείχαν στην επίθεση φέρεται να σχεδιάζει εκ νέου επίθεση στο θύμα, σύμφωνα με συνομιλίες που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά.

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η δράστρια έγραψε σε συνομιλία με διαδικτυακούς της «φίλους» πως εάν εντοπίσουν την 14χρονη, θα την ξαναχτυπήσουν, εκφράζοντας μάλιστα ικανοποίηση για την προηγούμενη επίθεση. «Το ευχαριστήθηκα. Και καλά της κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 



 

Ο πατέρας της 14χρονης: «Φοβάμαι για νέα, ίσως μοιραία επίθεση»

Ο πατέρας της 14χρονης μιλώντας στο Mega, εξέφρασε τον έντονο φόβο του ότι οι δράστες ενδέχεται να οργανώνουν νέα επίθεση εναντίον της κόρης του. Το κορίτσι, όπως ανέφερε, ζαλίζεται συνεχώς και παραμένει εκτός σχολείου μετά τον ξυλοδαρμό που την άφησε λιπόθυμη στο έδαφος. «Το παιδί είναι απροστάτευτο, δεν ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε τη φυσική του ασφάλεια από εδώ και πέρα», δήλωσε.

Ο πατέρας της μαθήτριας υπογράμμισε ότι καμία από τις δράστριες ή τις οικογένειές τους δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό. Παρά το γεγονός ότι δύο ανήλικες συνελήφθησαν και ταυτοποιήθηκε ακόμη μία 16χρονη, οι δράστες παραμένουν ελεύθερες, προκαλώντας επιπλέον ανησυχία για την ασφάλεια της κόρης του.

 

Επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και βία

Σύμφωνα με την καταγγελία της 14χρονης, οι επιθέσεις δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Οι δράστριες την εκφόβιζαν και την παρενοχλούσαν από τον περασμένο Μάιο, με προηγούμενη επίθεση να σημειώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, επίσης στη Γλυφάδα. Στην τελευταία επίθεση, το περασμένο Σάββατο, οι ανήλικες οδήγησαν την 14χρονη σε σκοτεινό σημείο και τη χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Σύμφωνα με τον πατέρα της, οι δράστες αποπειράθηκαν να τη γδύσουν και να της κάψουν τα μαλλιά πριν την αφήσουν τραυματισμένη.

 

Νομικές ενέργειες

Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη δύο ανήλικων κοριτσιών, ενώ μία ακόμη 16χρονη έχει ταυτοποιηθεί. Παρά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί για σωματικές βλάβες, οι δράστες παραμένουν ελεύθερες, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενη νέα επίθεση. Ο πατέρας της 14χρονης δηλώνει πως η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσουν την προστασία του παιδιού του.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι απλώς μια τραγική εξαίρεση. Είναι η αντανάκλαση μιας κοινωνίας που αδυνατεί να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, ιδίως τα παιδιά. Ο εκφοβισμός και η βία μεταξύ ανηλίκων έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας, και η αδράνεια των θεσμών ενισχύει αυτή την κατάσταση. Όταν η δικαιοσύνη και οι αρχές αποτυγχάνουν να παρέμβουν αποτελεσματικά, η αίσθηση της ατιμωρησίας διογκώνει το πρόβλημα. Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να υποφέρουν για να καταλάβουμε ότι τα περιστατικά αυτά είναι ενδείξεις βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων;

Οι δράστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως παραβάτες του νόμου αλλά και ως προϊόντα μιας κοινωνίας που έχει χάσει τις αξίες της. Χρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία και αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων για τη διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων. Ίσως είναι καιρός να αναλογιστούμε την ευθύνη όλων μας απέναντι σε αυτά τα παιδιά – όχι μόνο ως γονείς, αλλά και ως πολίτες.