Καλημέρα αγαπημένα πλάσματα και καλή εβδομάδα να έχουμε! Πολύ μαυρίλα έχει πλακώσει τελευταία, γι΄αυτό και εμείς είμαστε εδώ για εσάς, έχοντας τις πιο όμορφες και καλές ειδήσεις της εβδομάδας για να πάρουμε δύναμη, να χαμογελάσουμε και να ξεκινήσει η εβδομάδα μας με το δεξί!

 

1.΄Άνοιξε η πρώτη τραπεζαρία που προσφέρει δωρεάν φαγητό στους αστέγους της Αθήνας

Στο 6»: Μόλις άνοιξε η πρώτη τραπεζαρία που προσφέρει δωρεάν φαγητό στους άστεγους της Αθήνας

Πηγή εικόνας: dinfo.gr

 

Στην οδό Χαρίσσης 6, στην Αθήνα, μια έρημη μονοκατοικία μετατράπηκε σε έναν όμορφο χώρο, που υποδέχεται ανθρώπους που ζουν στον δρόμο και τους προσφέρεται φαγητό με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, αγάπη και ζεστασιά.

Πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης από τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες Tol Eressëa και Steps. Την όμορφη κίνηση γνωστοποίησε η Tol Eressëa, μια εβδομάδα πριν με ανάρτηση της στο Facebook: “Tol Eressëa σημαίνει Μοναχικό Νησί. Είναι το νησί των εξόριστων που δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στη Γη των Θεών. Σκοπός της Tol Eressëa είναι να στηρίξει ανθρώπους που βιώνουν διακρίσεις και ωθούνται στο περιθώριο. Ένας τόπος συνάντησης, ένα καταφύγιο για όλα τα άτομα που στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά. Η ίδρυσή της έρχεται ως απάντηση σε μια ιδέα που παρέμεινε σκέψη για πολύ καιρό. Πώς το φαγητό που προσφέρουν εδώ και χρόνια κουζίνες στον δρόμο, μπορεί να προσφέρεται σε ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον. Έτσι, σε σύμπραξη με την Steps, ανοίξαμε την πρώτη τραπεζαρία για άτομα που ζουν σε κατάσταση δρόμου στην Αθήνα, “Στο 6”, στην οδό Χαρίσσης 6. Φαγητό σημαίνει μοίρασμα, επαφή κι αλληλεπίδραση. Η ισότητα γύρω από ένα τραπέζι που θα θέλαμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.” αναφέρει στην ανάρτησή της.

Τα εγκαίνια της τραπεζαρίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14/9. Η τραπεζαρία λειτουργεί καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 17:00 έως τις 21:00 με 100 μερίδες ζεστό και νόστιμο φαγητό. Ας είναι αυτή η αρχή για ακόμη περισσότερες τραπεζαρίες αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

2. Η Ελλάδα ως ο «καλύτερος οικογενειακός προορισμός» στα Whatever Awards 2024

ΗΠΑ: Η Ελλάδα «Καλύτερος Οικογενειακός Προορισμός» στα Wherever Awards 2024 – Travelgirl

Πηγή: travelgirl.gr

 

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για τις οικογενειακές διακοπές των Αμερικανών ταξιδιωτών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καθώς, στα έβδομα βραβεία Wherever Awards, που διοργανώνει ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος FX Express Publications, αναδείχθηκε νικήτρια στη κατηγορία «Καλύτερος Οικογενειακός Προορισμός».

Οι κορυφαίοι στις επιμέρους κατηγορίες των βραβείων αναδεικνύονται κάθε φορά μετά από ψηφοφορία των αναγνωστών του ηλεκτρονικού περιοδικού whereverfamily.com, που αποτελεί παράλληλη έκδοση του περιοδικού Global Traveler. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, οι αναγνώστες του site επέλεξαν στη συγκεκριμένη κατηγορία την Ελλάδα, καθώς «εκτίμησαν τις προσπάθειες της χώρας ώστε να προσφέρει μια απίστευτη ταξιδιωτική εμπειρία». Η τελετή των βραβείων πραγματοποιήθηκε χθες 19 Σεπτεμβρίου, στο The Lotos Club της Νέας Υόρκης, ενώ το ελληνικό βραβείο παρέλαβε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Βόρ. Αμερικής, Γιάννης Πλεξουσάκης.

 

  1. Σπάρταθλον 2024: Ο Φώτης Ζησιμόπουλος κέρδισε για 4η συνεχόμενη χρονιά γράφοντας ιστορία

Νικητής στο Σπάρταθλον για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Φώτης Ζησιμόπουλος - SportLesvos.gr

Πηγή εικόνας: sportlesvos.gr

Ο 42ος αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον», μήκους 246 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε με τον Έλληνα αθλητή, Φώτης Ζησιμόπουλος, να καταλαμβάνει για τέταρτη συνεχόμενη φορά την πρώτη θέση  τερματίζοντας σε 20 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Ο Φώτης Ζησιμόπουλος έχει μετατρέψει το Σπάρταθλον σε προσωπική υπόθεση. Είναι ο πρώτος αθλητής που σημειώνει τέσσερις διαδοχικές νίκες στην ιστορία του αγώνα, ξεπερνώντας τον θρυλικό Γιάννη Κούρο, ο οποίος επίσης έχει κατακτήσει τέσσερις νίκες, αλλά όχι συνεχόμενες.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως κάποιες στομαχικές διαταραχές, ο Ζησιμόπουλος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ψυχική δύναμή του, την μαχητικότητα και ανωτερότητά του. Χαρακτηριστική στιγμή του αγώνα ήταν στο check point Νο. 46 στο Καπερέλι, όπου πέρασε πριν ακόμη προλάβει να ανοίξει ο σταθμός ανεφοδιασμού.

Μετά τον Φώτη Ζησιμόπουλο ακολούθησαν ο Ουρουγουανός Φερνάντο Μαρτίνεθ και ο Γάλλος Ρόμπιν Φλοριάν, οι οποίοι τερμάτισαν σε 23:28:46 και 23:51:31 αντίστοιχα. Ο Γιώργος Λογοθέτης εντυπωσίασε και αυτός τερματίζοντας στην 9η θέση της γενικής με χρόνο 25:19:21, ενώ ο Αλέξανδρος Πιπερίδης και ο Γιώργος Δημουλάς κατέλαβαν την 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

 

  1. Η Lady Gaga κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Harlequin»

Η Lady Gaga κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ της με τίτλο «Harlequin»

Πηγή εικόνας: bestnews.gr

 

Με αφορμή την πρόσφατη ταινία «Joker: Folie à Deux», με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Χοακίν Φίνιξ, η Lady Gaga ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της δίσκου με μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με την φωτογραφία του επίσημου εξωφύλλου και της λίστας των κομματιών, 13 κομμάτια στο σύνολο, όπου αποτελείται.

Το tracklisting του άλμπουμ υποδηλώνει ότι διασκευές από την ταινία, όπως τα «Get Happy» και «Oh, When the Saints», θα συνδυαστούν με νέο υλικό. Oλόκληρος ο δίσκος είναι βασισμένος στην ταινία του Todd Phillips, αλλά και στην Harleen «Lee» Quinzel ή Harley Quinn που υποδύεται η Gaga στην ταινία. Η ταινία «Joker: Folie à Deux» έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας στις αρχές του μήνα και απέσπασε ανάμεικτες κριτικές.

 

  1. Δασκάλα «ανέστησε» σχολείο και μαζί του ένα ολόκληρο χωριό στη Ευρυτανία

Δασκάλα “ανέστησε” σχoλείο και μαζί τoυ ένα oλόκληρο χωpιό στην Eυρυτανία - Sportsup.gr

Πηγή εικόνας: Sportsup.gr

 

Με μία αγγελία που έγινε viral, ένα από μήνυμα, η Παναγιώτα Διαμαντή, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συστηνόταν λέγοντας ότι είναι η δασκάλα του χωριού και καλούσε οικογένειες να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στο σχολείο. Στο ίδιο μήνυμα εξηγούσε ότι για τις ενδιαφερόμενες οικογένειες παρέχεται δωρεάν σπίτι και ότι εξασφαλίζεται εργασία αλλά και τα πρώτα έξοδα. «Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά», κατέληγε το μήνυμα.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά την περσινή σχολική χρονιά, το δημοτικό σχολείο του χωριού είχε μόλις τρεις μαθητές, στην α’, ε’ και στ’ τάξη. Το «εκτάκι» αποφοίτησε και φέτος θα έμεναν μόνο δύο μαθητές, εκ των οποίων ο ένας επίσης θα αποφοιτούσε και το επόμενο σχολικό έτος, μόνο ένα παιδί θα υπήρχε στο σχολείο. Το νηπιαγωγείο του χωριού είναι σε αναστολή καθώς δεν υπάρχουν μαθητές διότι στο χωριό δεν υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Έτσι οι διαπιστώσεις της δασκάλας, η οποία μαζί με τον ιερέα της Φουρνάς, τον πατέρα Κωνσταντίνο, παιδιά του οποίου έχει μαθητές η Παναγιώτα Διαμαντή, αποφάσισαν να δράσουν για να κρατήσουν και το σχολείο τους ανοιχτό και το χωριό ζωντανό.

Με μία ανάρτηση στο facebook την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στον τοίχο της σελίδας της ομάδας «Μαμάδες Μαγνησίας» και σε μία ακόμη πανελλήνια ομάδα γυναικών, δέχτηκαν 1.000 κλήσεις, έγιναν 10.000 κοινοποιήσεις του μηνύματος και 20.000 σχόλια. Οι δυο τους κατάρτισαν λίστα με 100 υποψήφιες οικογένειες που επιθυμούσαν να μείνουν στη Φουρνά. Στο χωριό υπάρχουν σπίτια της Εκκλησίας και του Δήμου που είναι κενά και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν οικογένειες. Διαμορφώνοντας ένα προφίλ των υποψήφιων οικογενειών βασισμένο σε κοινωνικά κριτήρια έγινε η επιλογή και αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Φουρνά. Ένα ζευγάρι με έξι παιδιά, τα τρία εκ των οποίων ηλικίας δημοτικού, ένα γυμνασίου κι άλλα δύο που είναι μωρά.

 

  1. Athens Tattoo: Για 8η συνεχόμενη χρονιά μια γιορτή της τέχνης και της κοινωνικής ευαισθησίας

Το ATHENS TATTOO EXPO επιστρέφει για 8η χρονιά! | LiFO

Πηγή εικόνας: LIFO

To Athens Tattoo Expo έρχεται στις 18-20 Οκτωβρίου, για 8η συνεχόμενη χρονιά, στο παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι φιλοξενώντας 160 από του πιο κορυφαίους tattoo artist της Ελλάδας. Μία έκθεση τατουάζ που δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους του καλλιτέχνες και να θαυμάσουν την δουλειά τους, να εμπνευστούν το επόμενο δικό τους τατουάζ.

Η έκθεση περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως: Tattoo Contests, DJ sets, live μπάντες, εκθέσεις τέχνης, game rooms, graffiti shows, bike και skate shows, body painting shows, και ακροβατικά. Είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει τέχνη, αισθητική και κουλτούρα. Το Athens Tattoo Expo θα φιλοξενήσει επίσης και το 5ο Barber Expo, όπου οι πιο γνωστοί κουρείς της Ελλάδας θα παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους μέσα από ζωντανές επιδείξεις, σεμινάρια και διαγωνισμούς.

Ένας λόγος που αξίζει να επισκεφτείς την έκθεση τατουάζ στο Γκάζι είναι γιατί πέρα από μια γιορτή της τέχνης, είναι και για φιλανθρωπικό σκοπό. Μέσω της ενέργειας “Star Your Body”, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τατουάζ βασισμένα στο “Αστέρι της Ευχής”, ενισχύοντας το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) με το 100% του αντιτίμου. Ένα τατουάζ με νόημα που βοηθά στην εκπλήρωση των ευχών παιδιών που το χρειάζονται.

Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 12 ευρώ ημερησίως και στα 24 ευρώ για πρόσβαση στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το τριήμερο.

 

  1. Ο Θοδωρής Γκίκας, μαθητής Α’ Λυκείου από την Καβάλα ταξιδεύει στο Νεπάλ για την 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Ο Θεόδωρος Γκίκας από την Καβάλα θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα αστρονομίας και αστροφυσικής | Kavala News Τα Νέα της Καβάλας Online

Πηγή εικόνας: kavala news

Ο Θοδωρής Γκίκας, μαθητής της Α’ Λυκείου του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, θα συμμετάσχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων κάτω των 16 ετών , η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Νεπάλ. Πέρυσι ο Θοδωρής είχε συμμετάσχει και πάλι στην ολυμπιάδα, η οποία διεξήχθη στον Βόλο, κατακτώντας την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο, αποδεικνύοντας τις ικανότητές του και την αφοσίωσή του στο αντικείμενο.

Ο Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Καβάλας, αναφέρει σε συνέντευξή του για τον Θοδωρή: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους μαθητές στο σχολείο. Όλοι οι καθηγητές είναι χαρούμενοι και ωθούν τα παιδιά στην πρωτεία.»

Η περιέργεια για το άγνωστο και η δίψα για γνώση οδηγούν τον Θοδωρή σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, με τα μαθηματικά, τη φυσική και την αστρονομία να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία του. Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία, και ίσως αυτή τη φορά επιστρέψει έχοντας καταφέρει να κατακτήσει και την πρωτιά!

 

  1. Τζο Νέσμπο: Θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του, Τhe Night House

Τζο Νέσμπο: Θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του, Τhe Night House

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Στη μεγάλη οθόνη, το μυθιστόρημα «The Night House», του μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο, που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Αμερικής στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο Φρέντρικ Βίκστρομ Νικάστρο υπογράφει την παραγωγή μέσω της Hope Studios, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιέσπερ Γκάνσλαντ, ο οποίος επίσης θα κάνει την προσαρμογή του μυθιστορήματος μαζί με τον συγγραφέα.

«Η προοπτική της συγγραφής ενός σεναρίου μαζί με έναν τόσο αριστοτεχνικό συγγραφέα που έχει πουλήσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια αντίτυπα θα μπορούσε εύκολα να φανεί λίγο αποθαρρυντική. Όμως, ο Τζο Νέσμπο είναι απίστευτα γενναιόδωρος και ταπεινός από την πρώτη κιόλας συνομιλία μας. Και προς μεγάλη μου χαρά, τυχαίνει επίσης να μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο, που είναι να μετατρέψουμε αυτό το σενάριο σε μια πραγματικά ανατρεπτική ταινία ψυχολογικού τρόμου, διαφορετική από ο,τιδήποτε άλλο έχετε δει!», ανέφερε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με το Deadline, το μυθιστόρημα «The Night House» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2023 και πρόκειται να μεταφραστεί σε 40 γλώσσες.

 

  1. Νέο δωρεάν πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος από το Δήμο Αθηναίων

Δ.Αθηναίων: Δωρεάν πρόγραμμα σε Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος - Ecozen

Πηγή εικόνας: ecozen.gr

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος που ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, απευθύνεται σε καπνιστές και καπνίστριες κάθε ηλικίας και τύπου καπνιστικών προϊόντων, όπου επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, είτε για πρώτη φορά είτε γιατί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν και έχουν αποτύχει. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ολοκληρωμένη υποστήριξη από πνευμονολόγους, πιστοποιημένους εκπαιδευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί αυτοί θα βοηθήσουν όχι μόνο ιατρικά, αλλά και ψυχολογικά, ενισχύοντας τους συμμετέχοντες στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το κάπνισμα. Συνεδρίες θα πραγματοποιούνται δύο ώρες κάθε απόγευμα και θα ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την αποχή από το κάπνισμα.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προϋπόθεση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ή να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνώντας στο 5ο Δημοτικό Ιατρείο στα Άνω Πατήσια.

 

  1. Έγκριση φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια από τον FDA δίνει ελπίδα μετά από 30 χρόνια

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια μετά από 30 χρόνια - Aftodioikisi.gr

Πηγή εικόνας: aftodioikisi.gr

 

Το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας εδώ και 30 χρόνια ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το φάρμακο, που ονομάζεται Cobenfy και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Bristol Myers Squibb. Αυτό το νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, ενώ παράλληλα μειώνει τις παρενέργειες που συνδέονται με τα παραδοσιακά φάρμακα, όπως η αύξηση του βάρους και οι διαταραχές της κίνησης.

Στις κλινικές δοκιμές, μόνο το 6% των ασθενών σταμάτησαν τη λήψη του Cobenfy λόγω παρενεργειών, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 20%-30% που παρατηρείται με άλλα αντιψυχωσικά. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, δυσπεψία και ζάλη. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το Cobenfy θα αποτελέσει ένα νέο πρότυπο θεραπείας για τη σχιζοφρένεια, ενώ παράλληλα διεξάγονται μελέτες για τη χρήση του και σε άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η διπολική διαταραχή.

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη