Η ιδέα πως θα μιλήσεις σε ένα πρόσωπο που σε ενδιαφέρει σε αγχώνει; Αναστατώνεσαι και μόνο στην ιδέα πως θα πρέπει να κάνεις μια παρουσίαση στην εργασία ή τη σχολή σου; Βρίσκεσαι σε παρέα και φοβάσαι να μιλήσεις υπό το φόβο του άγχους αν όσα πεις θα είναι αποδεκτά από αυτούς; Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των κοινωνικά αδέξιων ανθρώπων. Πριν πανικοβληθείς και μόνο στην ιδέα να ξέρεις πως δεν είσαι το μοναδικό άτομο που αισθάνεται έτσι. Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται έτσι, στην πλειονότητα τους άντρες, αλλά όχι μόνο.
Η συνθήκη του να μην ξέρεις τι να πεις και να μένεις «μόνος» ή «μόνη», μέσα σε μία παρέα και απλά να ακούς, είναι καλώς ή κακώς υπαρκτή αλλά δεν είναι και προς θάνατον. Φυσικά και υπάρχουν λύσεις, γιατί καλή η κοινωνική αδεξιοσύνη αλλά αν σου γίνει συνήθεια κινδυνεύεις να μείνεις στάσιμος κοινωνικά και να μην αποκτήσεις μία κάποια κοινωνική εμπειρία που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμη. Πάμε να σου πω λοιπόν τόσο κάποια tips που θα σε κάνουν να καταλάβεις πως ο φόβος σου είναι μόνο και μόνο στο μυαλό σου αλλά και δύο tips από ψυχολόγο με τα οποία θα κρύψεις την αμηχανία σου.
Καταρχάς και μην πανικοβληθείς με αυτό, για να ξεπεράσεις το φόβο σου πρέπει να εκτεθείς σε αυτόν. Αντί να αποφεύγεις τις κοινωνικές εκδηλώσεις, να τις «αγκαλιάσεις». Μία εγωκεντρική πεποίθηση που κυνηγά τους κοινωνικά αδέξιους πως όπου και να πάνε θα είναι το επίκεντρο της προσοχής. Φυσικά όχι με τη ματαιόδοξη σημασία της, αλλά με την έντονη ανησυχία πως κάτι θα κάνουν στραβά. Αυτή και μόνο η στάση είναι ικανή να σε κάνει, αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, να θέλεις να καθίσεις στη γωνία σου. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις λοιπόν σιγά-σιγά είναι πως σε κάθε κοινωνική εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι δεν έχουν τα μάτια στραμμένα πάνω σου. Άσε λοιπόν στην άκρη το χειρότερο δυνάστη και κριτή σου, τον εαυτό σου και αντί να φοβάσαι μία επικείμενη καταστροφή, διασκέδασε τον εαυτό σου.
Έπειτα, έστω και να γίνει αντιληπτή η αδεξιοσύνη σου, τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Οκ θα σχολιαστείς με αρνητικό τρόπο, ίσως κάποιοι να σε απορρίψουν και από πιθανό μέλος της παρέας τους, πράγμα όντως ανεπιθύμητο, αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο; Σκέψου και θα δεις πως τελικά είναι οκ να είσαι κοινωνικά αδέξιος. Κυρίως γιατί λίγοι θα αντιδράσουν τόσο έντονα και αρνητικά. Αλλά και αν ακόμη γίνει κάτι τέτοιο, εσένα δε σε βλάπτει κάπου, ίσα-ίσα που σε ωφελεί, αφού θα καταλάβεις ποιοι άνθρωποι αξίζει να είναι στη ζωή σου και ποιοι όχι.
Και το σημαντικότερο όλων για να γίνεις κοινωνικά επιδέξιος, πρέπει να δείξεις πόσο κοινωνικά αδέξιος είσαι. Αν δε μιλήσεις με κόσμο και μάλιστα με πολύ κόσμο, οι κοινωνικές σου δεξιότητες δε θα βελτιωθούν. Άλλωστε οι εμπειρίες αποκτώνται μόνον αφού προσπαθήσεις για αυτές. Είναι καλό ακόμη και το να αποτύχεις πολλές φορές για να καταφέρεις να φτάσεις στο στόχο σου, μιας και η αποτυχία και η διόρθωση είναι μέρος όλης της διαδικασίας της εξέλιξης. Η κοινωνική επιδεξιοσύνη είναι ένα χαρακτηριστικό άλλωστε που δεν είναι έμφυτο αλλά αποκτάται με τον καιρό.
Κι επειδή είναι βέβαιο πως κοιτάς το κείμενο και αναρωτιέσαι πως θα το καταφέρεις. Να σου πω πως όντως η εξωστρέφεια, η κοινωνικότητα και η ευκολία στις κοινωνικές συναναστροφές να μην είναι για όλους παιχνιδάκι, αλλά όλοι μπορούν να τις κατακτήσουν. Και για να καταφέρεις όλα τα παρά πάνω, συν να αποτινάξεις και την αδεξιότητα σου έλα να σου πω τα δύο ψυχολογικά tips για να μη νιώθεις πως η αμηχανία σου χτυπάει ταβάνι και δεν μπορείς έτσι να σταθείς σε κάποιο κοινωνικό κύκλο.
-Άκου με προσοχή τους διαλόγους.
Μη σκέφτεσαι προσεκτικά τι θα πεις ή τι είναι πιθανό να σε ρωτήσει κάποιος πριν καν σε ρωτήσει. Σπαταλάς άσκοπα φαιά ουσία. Θα κάνεις λάθη με αυτόν τον τρόπο και θα φανεί και η αδυναμία σου. Αντ’ αυτού δώσε σημασία σε όσα λέγονται και δείξε πως τα κατανοείς με εκφράσεις και επιφωνήματα, για να καταλάβει ο συνομιλητής σου πως έχει την προσοχή σου. Άλλωστε όσο ακούς και μαθαίνεις νέες πληροφορίες και εξασκείσαι παράλληλα.
-Προετοίμασε κάποια θέματα συζήτησης από πριν.
Η αλήθεια είναι πως πάντα θα υπάρχει αμηχανία μέσα σε μία νέα κοινωνική συντροφιά, εδώ υπάρχει και στις ήδη διαμορφωμένες συντροφιές. Επειδή η σιωπή είναι πάντα άβολη και τα βλέμματα που τη συνοδεύουν, έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν την αμηχανία στα ύψη, το να έχεις κάποια θέματα για συζήτηση έτοιμα από πριν δεν είναι κακό. Φυσικά εννοώ γενικά θέματα, για τα οποία οι περισσότεροι συνδαιτυμόνες θα αισθάνονται άνετα να τα συζητήσουν και να εκφράσουν άποψη. Έτσι θα σπάσει ο «πάγος» μεταξύ σας και εσύ θα αισθανθείς άνετα και δε θα αγχωθείς.
Η κοινωνική αδεξιότητα είναι μία συνθήκη που για εσένα που τη βιώνεις είναι μεν δύσκολη αλλά έχεις πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσεις. Πάρε βαθιά ανάσα και δείξε στον κόσμο πόσο κοινωνικός και καλός συνομιλητής είσαι, αφήνοντας τα εμπόδια, που κατά βάση είναι στο μυαλό σου, πίσω. Φυσικά δεν είναι μια διαδικασία που θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ο χρόνος που θα της αφιερώσεις θα σου φανεί τίποτα μπροστά σε αυτόν που αφιερώνεις στο να αγχώνεσαι με τις κοινωνικές επαφές.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη