Αν ανήκεις κι εσύ σε όσους θα διαβούν για πρώτη φορά την πόρτα ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Αθήνα, δεν πρέπει να σε καταβάλει πανικός ή άγχος. Αντίθετα, είναι τόσο όμορφη αυτή η περίοδος, τόσο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα, που το οφείλεις στον εαυτό σου να την απολαύσεις στο έπακρο.

Ο Γολγοθάς των Πανελληνίων έχει τελειώσει με απόλυτη επιτυχία, το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις, ίσως, πιο ανέμελες και ξεκούραστες διακοπές που θα κάνεις ποτέ, και το Πανεπιστήμιο σε περιμένει. Με τιμή και δόξα και υπόσχεση ότι αυτά θα είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου. Η φοιτητική ζωή, ωστόσο, δεν είναι μόνο παραδεισένια και ονειρική. Χρειάζεται οργάνωση για να γίνει άνετη και απολαυστική.

Το ξέρω, η πρωτεύουσα είναι χαώδης κι εν δυνάμει αγχωτική, αλλά αν ξέρεις πώς να κινηθείς και να κυκλοφορήσεις, μπορεί να γίνει τόσο όμορφη και περιπετειώδης, που θα τη θυμάσαι για πάντα. Ειδικά αν κατάγεσαι από επαρχία (χωριό ή πόλη), η Αθήνα φαντάζει τρομακτική. Θυμάμαι τον εαυτό μου, λίγο πριν γίνω 18, να προσγειώνομαι στην πόλη των εκατομμυρίων από τη μικρή επαρχιακή μου πόλη (πιο επαρχιακή πεθαίνεις) και να χάνομαι στους δρόμους και στις λεωφόρους της.

Για να γίνει, λοιπόν, η μετάβαση στη νέα σου ζωή όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ομαλή, σου δίνουμε κάποιες συμβουλές για να προσαρμοστείς καλύτερα στην καινούργια πραγματικότητα.

 

1. Φρόντισε από πριν να βρεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σελίδες του πανεπιστημίου και της σχολής σου

Κάθε Τμήμα έχει σελίδα ή κλειστή ομάδα στην οποία συμμετέχουν φοιτητές πιο μεγάλων ετών. Ψάξε να τις βρεις, εντάξου σ’ αυτές και προσπάθησε να βρεις ομάδα πρωτοετών για να συνδεθείς μαζί τους, αν είναι δυνατόν, πριν την έναρξη των μαθημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις από πιο μεγάλους ποια μαθήματα είναι πιο βατά και πιο δύσκολα, ποια μπορείς να τα περάσεις με εργασία ή προφορικά, ποια θεωρούνται απροσπέλαστα.

 

2. Καλό είναι να μάθεις τα πάντα για τη σχολή σου

Ένας από τους λόγους για τους οποίους διάβαζες τόσο πολύ στις Πανελλήνιες είναι η υπόσχεση όλων ότι η συγκεκριμένη σχολή θα σου προσφέρει όλα όσα ονειρεύεσαι και περιμένεις. Μπες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου σου και μάζεψε πληροφορίες για τα μαθήματα, τους καθηγητές, τα ωράρια λειτουργίας της βιβλιοθήκης και των βιβλιοπωλείων, πότε είναι ανοιχτή η γραμματεία, η λέσχη, από πού μπορείς να βγάλεις πάσο κ.ο.κ.

 

3. Μάθε τα στέκια της περιοχής σου

Αν η Σχολή σου είναι στου Ζωγράφου, κοντά είναι τα Ηλύσια, το Γουδή, οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι. Αν είναι στην Καλλιθέα, κοντά είναι η Νέα Σμύρνη, τα Πετράλωνα, το Κουκάκι. Αν πάλι είναι στο Αιγάλεω, θα κινείσαι και Περιστέρι, Χαϊδάρι, ακόμα και Γκάζι. Σε όλες αυτές τις «φοιτητικές» περιοχές, υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά, από καφετέριες και νυχτερινά κέντρα μέχρι ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια με προσιτές τιμές και αρκετές προσφορές για φοιτητές. Ρώτησε στη γειτονιά ή στην πολυκατοικία για να μάθεις τα απαραίτητα, θα σου είναι πιο χρήσιμα απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

 

4. Κάνε έξυπνες αγορές

Να αγοράσεις τις ηλεκτρικές συσκευές και τα έπιπλα για το σπίτι είτε από φοιτητές που φεύγουν και τα πουλάνε όσο όσο, είτε από φοιτητικά καταστήματα. Θα βρεις πολλά τέτοια στου Ζωγράφου, στους Αμπελόκηπους, στο Περιστέρι, ακόμα και στο Μοναστηράκι. Αν πας στη σχολή σου, θα βρεις διαφημιστικά καταστημάτων και αγγελίες φοιτητών για έπιπλα σε τιμές ευκαιρίας. Μην τις σνομπάρεις. Είναι ιδανικά για τη φάση στην οποία βρίσκεσαι.

 

5. Να εκμεταλλευτείς όλες τις φοιτητικές προσφορές

Με το φοιτητικό σου πάσο δικαιούσαι έκπτωση σε θέατρα (η Αθήνα έχει απίστευτα πολλά, από τα πιο γνωστά μέχρι τα πιο εναλλακτικά και ανεξάρτητες παραγωγές), σε κινηματογράφους (στο Village θα βρεις πιο πολλές επιλογές), ακόμα και στη γειτονιά σου, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Μουσεία (προσωπικά αγαπημένο μου το Μουσείο Μπενάκη και η Εθνική Πινακοθήκη), και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Πάρε το λεωφορείο ή το μετρό, κατέβα σε όποια περιοχή θες. Στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι και εξερεύνησέ τις όλες!

 

6. Βρες χόμπι

Οι σχολές προσφέρουν πολλές επιλογές, είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτές θα σου αρέσει. Καλύπτουν όλα τα γούστα και θα εκπλαγείς πόσο πολλοί φοιτητές τις προτιμούν. Αθλητικές δραστηριότητες, θέατρο, ξένες γλώσσες είναι μόνο μερικές από τις δημιουργικές ασχολίες που θα γεμίσουν τον χρόνο σου και θα σου διευρύνουν τον κοινωνικό σου κύκλο. Μην τις απορρίψεις. Πού ξέρεις; Μπορεί σε μια τέτοια ομάδα να ανακαλύψεις το κρυμμένο ταλέντο σου ή την παρέα που θα σε συντροφεύσει στα φοιτητικά σου χρόνια.

 

7. Πήγαινε στις συνελεύσεις

Η Αθήνα φημίζεται για την έντονη παρουσία των φοιτητικών παρατάξεων στις Σχολές. Διενεργούν εκλογές και διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Αν αναγγείλουν κατάληψη και χάσεις μάθημα(τα) ή και εξεταστική, θα σας καλέσουν σε συνέλευση/εις. Αξίζει τον κόπο να παρευρεθείς σε έστω και μία. Θα δεις τον τρόπο λειτουργίας τους, θα ακούσεις φωνές και τσακωμούς, θα λάβεις μέρος σε ψηφοφορία. Σε προειδοποιώ: Είναι μακροσκελείς και χρονοβόρες. Όμως, δε νοείται φοιτητής στην Αθήνα να μη βιώσει έστω και μια φορά τη συνέλευση.

 

8. Διάλεξε σε ποιες και πόσες εκδρομές θα πας

Είτε σε νησί (του Αιγαίου συνήθως) είτε στην Αράχωβα, οπωσδήποτε στην Πάτρα για το Καρναβάλι και στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, οι εκδρομές αυτές θα σου δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσεις την Ελλάδα αλλά και άλλα άτομα. Θα περάσεις καταπληκτικά και συνήθως είναι και σε προσιτές τιμές. Και όσο είμαστε σ’ αυτό το θέμα, κυνήγησε το πρόγραμμα Erasmus. Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών είναι το ιδανικό για να ζήσεις 6 μήνες σε πόλη της Ευρώπης με όσα απίστευτα μπορείς να ζήσεις. Ακόμα λέω στον εαυτό μου πόσο απερίσκεπτη υπήρξα που δεν το έκανα όταν ήμουν φοιτήτρια.

 

9. Μη χάνεις καμιά σημαντική ημερομηνία

Εγγραφών, παραλαβής βιβλίων, εξετάσεων. Το να χάσεις την προθεσμία και την ημερομηνία δεν είναι επιλογή για σένα, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί και η επιτυχία σου στις εξετάσεις και το ομαλό ξεκίνημα του επόμενου εξαμήνου.

 

Θα ακουστώ κλισέ και επαναλαμβανόμενη, αλλά τα φοιτητικά χρόνια είναι τα ομορφότερα της ζωής σου. Φρόντισε να τα απολαύσεις στο έπακρο, να τα ζήσεις με όσ@ σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και να μαζέψεις εικόνες και εμπειρίες που θα σε συντροφεύουν για μια ζωή. Που όταν θα κοιτάς πίσω, θα λες με μεγάλο χαμόγελο: Those were the best days of our lives. Με αυτή τη μουσική υπόκρουση. Που σε ακολουθούσε στα πάρτι και τις συναυλίες στη σχολή σου.

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα