Δεν υπάρχουν λόγια να πει κανείς για το βίντεο που παρουσιάστηκε σε δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου εκδικάζεται η υπόθεση θανάτου του 4χρονου Μπέντζαμιν Κερβέρα. Το μικρό αγόρι φαίνεται να εκλιπαρεί τον κατηγορούμενο πατέρα του, Μπράντον Κερβέρα, για ένα κομμάτι ψωμί, λίγες μόλις ημέρες πριν πεθάνει από ασιτία στις 17 Αυγούστου 2021.

 

Το βίντεο, το οποίο καταγράφηκε από το κινητό της μητριάς του, είναι μια σπαρακτική μαρτυρία της φρικτής πραγματικότητας που ζούσε ο 4χρονος. «Μπαμπά, μπορώ να έχω ένα κομμάτι ψωμί;» ακούγεται να λέει με μια φωνή γεμάτη παράπονο. Η εικόνα του παιδιού με τα χέρια του μπροστά στο στήθος, παρακαλώντας για τα βασικά, είναι αρκετή για να παγώσει το αίμα οποιουδήποτε έχει έστω και μια στάλα ενσυναίσθησης.

 

Benjamin Cervera could be heard in one of the videos pleading, ‘Dad, dad, I want some bread’

 

Οι κατηγορίες εναντίον του 31χρονου Μπράντον Κερβέρα είναι βαριές, με την ποινή των ισοβίων να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν, με τη μορφή περίπου 30 βίντεο και φωτογραφιών, σκιαγραφούν μια φρίκη με πράξεις που κανένας γονιός ποτέ, δε θα έπρεπε ούτε να διανοηθεί να σκεφτεί να πράξει προς το παιδί του. Ο Μπέντζαμιν εμφανίζεται σε ένα από τα βίντεο να ψάχνει απεγνωσμένα τροφή στα ντουλάπια και στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται χτυπημένος, μια εικόνα που μόνο σιωπή μπορεί να προκαλέσει. Η εκδοχή ότι τα τραύματά του προήλθαν από προσπάθειες ανάνηψης, επιχείρημα που προέβαλε η υπεράσπιση του πατέρα του στη δίκη, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον ιατροδικαστή.

 

Πέρα από τις φρικτές εικόνες, η αποκαλυπτική επικοινωνία του κατηγορούμενου με την πρώην σύζυγό του επιβεβαιώνει την αδιαφορία του για τη ζωή του παιδιού του. «Δε χρειάζεται να φάει δείπνο» της έγραψε, αποκαλύπτοντας την ωμή αλήθεια μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Κι ενώ η υπεράσπιση του κατηγορούμενου προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενη ότι η ασιτία δεν ήταν η αιτία θανάτου του μικρού Μπέντζαμιν, η εικόνα ενός παιδιού που ζητά απεγνωσμένα λίγο φαγητό ρίχνει βαριά σκιά στη δίκη. Πώς μπορεί κάποιος να αρνηθεί τροφή σε ένα παιδί, να κλειδώσει τα ντουλάπια, να του στερήσει το βασικότερο δικαίωμα στη ζωή;

Η δικαιοσύνη ίσως αργήσει, αλλά η φωνή του 4χρονου Μπέντζαμιν, που ζητούσε ένα κομμάτι ψωμί από τον ίδιο του τον πατέρα που τον άφησε κυριολεκτικά να πεθάνει από την πείνα, θα ηχεί για πάντα ως απαίτηση για τιμωρία.