Το τέλος μιας ερωτικής ιστορίας, είτε πρόκειται για αίσθημα που μετρούσε μόλις λίγες εβδομάδες στη ζωή μας είτε πρόκειται για σχέση ζωής, δεν είναι ευχάριστο για κανένα καθώς πάντα φέρνει μαζί του απογοήτευση, θυμό ή ακόμη και θλίψη, τόσο για εκείν@ που αποφασίζει να χωρίσει όσο και για το άτομο που ο χωρισμός απλά του ανακοινώνεται.

Το τέλος μιας σχέσης είναι εξίσου σημαντικό με την αρχή και τη διάρκειά της και συχνά, είναι το βασικό πράγμα που θα θυμάται ένας άνθρωπος από εσένα για καιρό μετά το τέλος της σχέσης. Για τον λόγο αυτό, βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε δέκα άκομψους τρόπους να τελειώσεις μια ερωτική ιστορία και γιατί να τους αποφύγεις:

 

1. Εξαφανίζεσαι από προσώπου γης ή αλλιώς κάνεις ghosting

Το ghosting είναι ένας γνωστός πλέον όρος που συχνά συνδέουμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και μια χαρά εφαρμογή θα είχε και στις χρυσές εποχές του σταθερού τηλεφώνου και του τηλεφωνητή.  Μετά λοιπόν από περισσότερη ή λιγότερη σκέψη, αποφασίζεις να μπλοκάρεις το κάποτε ταίρι σου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου ή να μάθει νέα σου, τουλάχιστον στον διαδικτυακό κόσμο, χωρίς καμία εξήγηση. Αποτελεί έναν δειλό μεν, εύκολο δε, τρόπο να χωρίσει κανείς χωρίς να δώσει εξηγήσεις και παρατηρείται συχνά σε σχεδόν σχέσεις ή σχέσεις μικρής διάρκειας. Όχι, δεν έχεις την υποχρέωση να μείνεις αν δεν ενδιαφέρεσαι, έχεις όμως την υποχρέωση να ενημερώσεις ώστε να πάτε και οι δυο παρακάτω πιο εύκολα. Λίγη ενσυναίσθηση παραπάνω άλλωστε, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Την προτείνουν και οι γιατροί.

 

2. Αρχίζεις να οπισθοχωρείς διακριτικά

Όχι, δεν μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις ghosting ούτε να διαφωνήσεις και να χαλάσετε τις καρδιές σας, σταματάς όμως διακριτικά να ασχολείσαι και να δίνεις το παρών. Απαντάς στα μηνύματα του άλλου λέγοντας τα απολύτως τυπικά, δεν επικοινωνείς ποτέ πρώτος και φυσικά δεν προτείνεις οποιαδήποτε έξοδο ή κοινή δραστηριότητα. Αν έχετε κοινές παρέες και γνωστούς, αρχίζεις ακόμη και να μειώνεις τις εμφανίσεις σου και εκεί προκειμένου να αποφύγεις το άλλο άτομο. Ποντάρεις στο να μην αντέξει άλλο την κατάσταση και να σου δείξει την πόρτα της εξόδου χωρίς να χρειαστεί να το κάνεις εσύ. Κάπως έτσι, αποφεύγεις να προκαλέσεις σύγκρουση, χάνεις όμως κάτι πολύ σημαντικό που δεν είναι άλλο από την καλή εντύπωση και τον σεβασμό ενός ανθρώπου που κάποτε επέλεξε να σου χαρίσει το χρόνο του και αυτή την απώλεια, δεν τη λες και ασήμαντη.

 

3. Εφαρμόζεις στη σχέση τον κανόνα του bare minimum

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τους κανόνες του bare minimum στο χώρο εργασίας όπου ένας εργαζόμενος κάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντα στην εργασία του, χωρίς να καταβάλλει και καμια ιδιαίτερη προσπάθεια. Αντιστοίχως, η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή και στη σχέση στην οποία καταβάλλεις ελάχιστη προσπάθεια, προσφέροντας τις περισσότερες φορές απλά και μόνο τη φυσική σου παρουσία στο άλλο άτομο. Ακόμη ωστόσο και αν έχεις βαρεθεί και νιώθεις πως βρίσκεστε σε τέλμα, να θυμάσαι πως το να ανοίξεις απλά την καρδιά σου από να αρχίζεις να μεταμορφώνεσαι στον άνθρωπο που δε θα ήθελες ποτέ να έχεις δίπλα σου, θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και για τους δυο σας.

 

4. Χωρίζεις με ένα μήνυμα

Τα γραπτά μηνύματα είναι ίσως ο πιο βολικός και εύκολος τρόπος επικοινωνίας που υπήρξε ποτέ. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις ανάγκες και συναισθήματα. Πέρα από το γεγονός πως τα μηνύματα μπορεί να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις, όπως όλα τα γραπτά μένουν και για καιρό θα αποτελούν το μοναδικό ενθύμιο της δικής σας ιστορίας, που σίγουρα άξιζε κάτι καλύτερο. Όποιος και αν ήταν ο άνθρωπος αυτός της ζωής σου και ό,τι και να μοιραστήκατε, αξίζει λίγα λεπτά από το χρόνο σου ώστε όταν του εξηγείς το σκεπτικό σου, να μπορείς να τον κοιτάς στα μάτια.

 

5. Χωρίζεις χωρίς να το συζητήσεις

Ένας από τους πιο άκομψους τρόπους που μπορείς να επιλέξεις για να χωρίσεις, είναι το να το ανακοινώσεις απλά χωρίς να το συζητήσεις.  Σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πράξεις λένε περισσότερα από τα λόγια, ωστόσο πολλές φορές η ανακοίνωση ενός χωρισμού έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία για το άλλο άτομο που ένα σοκ το παθαίνει. Μην ξεχνάς άλλωστε πως κανένα λεπτό που επενδύθηκε σε μια καλή συζήτηση δεν είναι χαμένο λεπτό.

 

6. Εμφανίζεσαι με νέο έρωτα στα στέκια σας

Πολλές φορές, μια νέα και αναπάντεχη γνωριμία έρχεται και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως ήρθε η ώρα να προχωρήσεις. Είτε όμως ερωτεύτηκες παράφορα είτε απλώς βρήκες ένα άτομο που ήρθε να σε ενθουσιάσει, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οφείλεις στο πρώην ταίρι μια εξήγηση. Το να βασιστείς στο ότι θα σε δουν  οι κοινοί σας φίλοι με νέο αίσθημα και θα ενημερώσουν, δεν αποτελεί παράκαμψη για να κάνεις πιο γρήγορα μια νέα αρχή αλλά μάλλον είναι ένας εύκολος τρόπος να χάσεις και μερικούς φίλους.

Όλα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν όταν δε συντρέχουν λόγοι που οδηγούν ένα άτομο στο να απομακρυνθεί χωρίς πολλές εξηγήσεις για να προστατεύσει την ψυχική του υγεία αλλά και τη σωματική του ακεραιότητα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναγνωρίσουμε πως ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην πίεση και ανάλογα με τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται, μπορεί να επιλέξει να τελειώσει μια κατάσταση με τρόπο που θεωρεί πως θα είναι λιγότερο ψυχοφθόρος για τον ίδιο. Άλλωστε, κλείνοντας με μια φράση από την ταινία Φτηνά Τσιγάρα, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να αρχίσει μια ερωτική ιστορία αλλά μόνο ένας για να τελειώσει, η ρήξη. Στο όνομα λοιπόν των όμορφων στιγμών με κάποιους ανθρώπους και πια έχουν περάσει στην αιωνιότητα, ας φροντίσουμε για μια ρήξη λίγο πιο ανθρώπινη και τρυφερή, για όλους.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά