Νιώθεις συχνά κουρασμένος/η, οι καθημερινοί ρυθμοί σε εξαντλούν και η εβδομάδα κυλά χωρίς να βρεις την ευκαιρία να ηρεμήσεις; Αν ναι, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Πόσες Παρασκευές άραγε μας βρίσκουν με ψυχική εξάντληση, χωρίς την παραμικρή ενέργεια να σηκωθούμε έστω από το κρεβάτι; Πόσα Σαββατοκύριακα δεν είχαμε το κουράγιο, ούτε για έναν καφέ να πάμε με τους ανθρώπους μας; Πόσες, άραγε, φορές, νιώσαμε τόσο θλιμμένοι, χωρίς να ξέρουμε καν τι μας συμβαίνει;

Ας οργανώσουμε μαζί μια μέρα ψυχικής υγείας, την οποία θα κάνουμε εφαρμογή όταν νιώθουμε overwhelmed – δοκιμασμένη συνταγή, το υπόσχομαι.

 

Την προηγούμενη μέρα:

Φρόντισε να ενημερώσεις τους πάντες να μη σε ενοχλήσουν. Θέσε τα όριά σου! Δε θα απαντάς σε τηλέφωνα και emails δουλειάς και όχι, δεν μπορείς να βοηθήσεις σήμερα τον φίλο σου που κάνει μετακόμιση. Ούτε θα στέλνεις όλη την ώρα μηνύματα στην ομαδική.

Πήγαινε για ψώνια. Πάρε ό,τι χρειάζεσαι όπως φαγητό (και σνακς) ώστε να μη χρειάζεται να το κάνεις κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας.

Κοιμήσου νωρίς. Φρόντισε να κοιμηθείς 8-9 ώρες.

 

Πρωί:

Ξύπνα ήρεμα, χωρίς ξυπνητήρι. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να χουζουρέψει- χωρίς να πιάσεις το κινητό. Φτιάξε ένα θρεπτικό και πλούσιο πρωινό. Συνδύασε τον καφέ ή το γάλα σου με τα αγαπημένα σου μπισκοτάκια, φάε φρούτα, αβγά και μην ξεχνάς να πιεις νερό. Εάν το επιτρέπει ο καιρός, βγες για μια βόλτα στη γειτονιά σου. Μπορείς να πάρεις τον καφέ σου στο χέρι και να τον πιεις στο πάρκο ή να περπατήσεις σε έναν ήρεμο
δρόμο. Δε χρειάζεται για πολλή ώρα, ένα μισάωρο είναι ό,τι πρέπει για να πάρεις καθαρό αέρα και να ξυπνήσεις. Διαφορετικά, μπορείς να κάνεις λίγη yoga ή απλά λίγες ασκήσεις για να ξυπνήσει το σώμα σου. Μετά, μπορείς να πιεις τον καφέ στο μπαλκόνι σου- πάλι χωρίς κινητό.

Επιστρέφοντας από τη βόλτα ή όπως κάθεσαι στο μπαλκόνι ή τον καναπέ σου, κάνε κάτι δημιουργικό. Γράψε, ζωγράφισε, πλέξε. Δε χρειάζεται το αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Αρκεί να ηρεμήσεις.

Έπειτα, κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις bath bombs, άλατα ή έλαια. Γενικά τα αγαπημένα σου προϊόντα ή προϊόντα που ήθελες καιρό να δοκιμάσεις και δεν έβρισκες την ευκαιρία. Ενυδάτωσε το σώμα σου και φόρα τα πιο φαρδιά και άνετα ρούχα σου.

 

Μεσημέρι:

Μαγείρεψε ή παράγγειλε κάποιο φαγητό που σου αρέσει πολύ. Ιδανικά, κάτι υγιεινό που περιέχει και λαχανικά για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι. Εάν θέλεις να παραγγείλεις το αγαπημένο σου burger, εντάξει δε θα σου χαλάσω χατίρι. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις και νιώθεις φουσκωμένος/η όλη την υπόλοιπη μέρα. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό και προσπάθησε να απολαύσεις το γεύμα σου μακριά από οθόνες, ιδανικά στο μπαλκόνι ή δίπλα στο παράθυρο για να χαζεύεις έξω.

Έπειτα, ήρθε η ώρα να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο. Αν νιώθεις κουρασμένος/η κοιμήσου, ή απλά ξάπλωσε – όχι για περισσότερο από μία ώρα.

 

Απόγευμα:

Φτιάξε ένα ρόφημα όπως τσάι ή χαμομήλι. Μπορείς να δοκιμάσεις μια καινούρια γεύση. Συνδύασέ το με ένα ελαφρύ σνακ όπως μια μπάρα δημητριακών, ρυζογκοφρέτες ή ένα φρούτο. Όπως απολαμβάνεις το ρόφημά σου, γράψε ή απλά σκέψου λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων. Ονόμασε ανθρώπους που αγαπάς πολύ και χαίρεσαι που έχεις στη ζωή σου, καθώς και πράγματα που σε έκαναν χαρούμενο/η την τελευταία εβδομάδα.

 

Βράδυ:

Ετοίμασε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα ή σούπα. Βάλε να δεις μια ταινία που θα σου προκαλέσει γέλιο και ευφορία ή δες αυτό το επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς που πάντα σε κάνει να γελάς.

Μια ώρα πριν κοιμηθείς, κάνε κάτι που σε ηρεμεί: ένα ζεστό ντους, διάβασε το βιβλίο σου, skincare routine, περπάτημα ή λίγη yoga. Κοιμήσου νωρίς ώστε να πάρεις τον ύπνο που χρειάζεσαι.

 

Tips:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσπάθησε όσο γίνεται να μείνεις μακριά από social media και οθόνες.

Θυμήσου να πίνεις ένα ποτήρι νερό κάθε 2-3 ώρες.

 

Ελπίζω να πέρασες μια ωραία μέρα και να νιώθεις αυτόν τον αέρα ανανέωσης. Σκέψου τι σε βοήθησε περισσότερο και προσπάθησε να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Μην περιμένεις μια ιδιαίτερη μέρα για να φροντίσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία. Αγάπα τον εαυτό σου, μείνε μακριά από αρνητικές καταστάσεις και σταμάτα να αγχώνεσαι για όσα δεν μπορείς να ελέγξεις!

Συντάκτης: Μαρία Σκαρμούτσου