Το μουστάκι είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο κομμάτι της ανδρικής περιποίησης. Κάποτε ήταν το απόλυτο σύμβολο ανδρείας, με κάθε σοβαρό άνδρα να κουβαλά ένα μουστάκι σαν σημείο κατατεθέν. Σήμερα, το μουστάκι κάνει ένα δυνατό comeback και, φίλε μου, αν το σκέφτεσαι σοβαρά, πρέπει να ξέρεις πώς να το υποστηρίξεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς θα καταφέρεις να φέρεις το μουστάκι σου στο επόμενο επίπεδο και να γίνεις ο βασιλιάς του trimming.

 Να αφήσεις μουστάκι ή όχι;

Η πρώτη και ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρεις είναι αν θα αφήσεις μουστάκι. Ίσως αναρωτιέσαι: «Μα, εγώ μπορώ να το υποστηρίξω;». Η απάντηση είναι ναι! Αρκεί να το κάνεις σωστά. Ανάλογα με το στυλ σου, τη δομή του προσώπου σου και το πόσο άνετος νιώθεις, το μουστάκι μπορεί να μεταμορφώσει την εμφάνισή σου.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποιες κλασικές ανησυχίες που έρχονται με το μουστάκι. Θα σε κάνουν να δείχνεις σαν πρωταγωνιστής σε ταινία της δεκαετίας του ’70; Θα μοιάζεις με τον παλιό, αυστηρό δάσκαλο μαθηματικών σου; Μήπως το αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα σε… Tom Selleck και Μάνθος Φουστάνος;

Η απάντηση είναι πάλι απλή: Όλα εξαρτώνται από το πώς το «παίζεις». Το μουστάκι δεν είναι μια απλή προσθήκη στο πρόσωπό σου, είναι μια δήλωση στυλ, αυτοπεποίθησης και φυσικά, προσωπικότητας.

 

a man with a moustache on his face

 

 Ποιο σχήμα μουστακιού σου ταιριάζει;

Ας μπούμε τώρα στο ζουμί του θέματος. Δεν είναι όλα τα μουστάκια ίδια, και κάθε άντρας πρέπει να βρει το κατάλληλο σχήμα που θα ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Εδώ έχουμε τα πιο δημοφιλή σχήματα και πώς μπορείς να διαλέξεις το ιδανικό για εσένα.

 

1. Το κλασικό μουστάκι (The Classic):

6 Best Mustache Styles That'll Make You Look Like a Movie Star | GQ

Αν είσαι παραδοσιακός τύπος και θέλεις κάτι διακριτικό αλλά σικάτο, το κλασικό μουστάκι είναι για σένα. Είναι κοντό, περιποιημένο και ισορροπημένο. Δε θα τραβάει τα βλέμματα υπερβολικά, αλλά θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Ταιριάζει κυρίως σε άντρες με γωνιώδες πρόσωπο και θέλουν κάτι που να προσθέτει στυλ χωρίς να γίνεται το κέντρο της προσοχής.

 

2. Το μουστάκι Handlebar:

How To Grow A Good Handlebar Moustache

Αν έχεις μια πιο… δραματική φύση, το μουστάκι handlebar, με τις κυρτές άκρες που θυμίζουν τιμόνι ποδηλάτου, μπορεί να είναι η επιλογή σου. Αυτό το στυλ δίνει έναν αέρα παλαιάς εποχής, και χρειάζεται αρκετή συντήρηση για να κρατήσει τη μορφή του. Ιδανικό για τους άντρες που αγαπούν να τραβούν τα βλέμματα και να αφήνουν την πιο “καλλιτεχνική” τους πλευρά να φανεί.

 

3. Το μουστάκι του Μανδαρίνου (The Pencil):

The Pencil Moustache | CINEMATTIRE

Αν προτιμάς κάτι πιο λεπτό και διακριτικό, το λεπτό μουστάκι είναι η σωστή επιλογή. Είναι η επιλογή που έκαναν διάσημοι τύποι όπως ο Johnny Depp ή ο Brad Pitt. Είναι κομψό, ελαφρύ και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στο πρόσωπό σου. Είναι όμως δύσκολο να το συντηρήσεις και θέλει αρκετή προσοχή για να διατηρηθεί στην τέλεια γραμμή.

 

4. Το μουστάκι του Μπουρδούκλα (The Chevron):

How to Grow a Mustache: Steps, Tips, and Tools - Men's Journal

Αν θέλεις κάτι που να θυμίζει τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ ή του ποδοσφαίρου των ‘80s, τότε το Chevron είναι το απόλυτο στυλ για σένα. Είναι πυκνό, πλατύ και καλύπτει ολόκληρο το πάνω χείλος. Αν έχεις πλούσια τριχοφυΐα, αυτό το μουστάκι μπορεί να γίνει το χαρακτηριστικό σου στοιχείο.

 

Πώς να το υποστηρίξεις

Αφού αποφάσισες ποιο σχήμα ταιριάζει στο πρόσωπό σου, έρχεται η μεγάλη πρόκληση: πώς θα το υποστηρίξεις. Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Ένα μουστάκι δεν είναι απλώς ένα κομμάτι τρίχας στο πρόσωπό σου. Χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση, όπως ένα καλό ρολόι ή ένα ζευγάρι παπούτσια.

 

Καθημερινή Φροντίδα:
Το μουστάκι σου πρέπει να είναι καθαρό και περιποιημένο. Χρησιμοποίησε ένα ήπιο σαμπουάν προσώπου για να το διατηρήσεις καθαρό, ειδικά αν τρως σούπα ή πίνεις καφέ σαν… μανιακός. Μην ξεχνάς να το χτενίζεις με μια μικρή χτένα ή βουρτσάκι για να διατηρεί το σχήμα του.

 

Τρίμαρέ το σωστά:
Ακόμη κι αν έχεις σκοπό να αφήσεις μακρύ και πυκνό μουστάκι, πρέπει να το τριμάρεις τακτικά για να διατηρήσεις το σχήμα του. Χρησιμοποίησε μια καλή μηχανή τριμαρίσματος και μια ποιοτική ψαλίδα για να κόψεις τις ενοχλητικές τρίχες που ξεφεύγουν.

 

Κερί μουστακιού:

Ναι, φίλε μου, το κερί μουστακιού δεν είναι μόνο για τους hipsters. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να διατηρήσεις το μουστάκι σου στη θέση του, ειδικά αν προτιμάς το handlebar ή άλλα πιο εξεζητημένα στυλ. Χρησιμοποίησε μια μικρή ποσότητα για να δώσεις μορφή και να τιθασεύσεις τις τρίχες.

 

Να το αφήσεις, τελικά;

Το να αφήσεις μουστάκι είναι μια προσωπική απόφαση, αλλά αν το υποστηρίξεις σωστά, μπορεί να γίνει το σήμα κατατεθέν σου. Θα τραβήξεις βλέμματα, θα αποκτήσεις στυλ και, κυρίως, θα δείξεις ότι ξέρεις να περιποιείσαι τον εαυτό σου. Το κλειδί είναι να βρεις το στυλ που ταιριάζει στο πρόσωπό σου και να το φροντίζεις.

Κι, αν τελικά το αφήσεις, μην ξεχνάς: Όσο σοβαρός κι αν φαίνεσαι με το μουστάκι, πάντα μπορείς να το αντιμετωπίζεις με λίγο χιούμορ! Ένα μουστάκι μπορεί να σε κάνει να δείχνεις λίγο πιο σκληρός, λίγο πιο σοφός, αλλά πάντα έτοιμος για μια καλή ατάκα.

Οπότε, τι λες; Ήρθε η ώρα να μεγαλώσεις το δικό σου;

Συντάκτης: Ματίνα Χατζηνικολάου