Η πλήξη και η βαρεμάρα είναι θανάσιμοι εχθροί των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που είναι δημιουργικοί κι ανήσυχοι. Που θέλουν συνέχεια να ασχολούνται με καινούργια πράγματα και να ανακαλύπτουν νέες πηγές ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας. Όταν με αυτά τα χαρακτηριστικά συνυπάρχει και μια δόση τρέλας, τότε τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντελώς απρόβλεπτα. Όπως θα δεις παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με τους 10 πιο απίθανους διαγωνισμούς που έχουν σκαρφιστεί ανθρώπινα μυαλά.

 

10. The world beard and moustache championships (Παγκόσμιο πρωτάθλημα γενειάδας και μουστακιού)

2019 World Beard and Moustache Championship in Antwerp, Belgium

Η σύγχρονη εκδοχή του πρωταθλήματος αυτού λέγεται πως ξεκίνησε το 1990 σε ένα χωριό στη Γερμανία από το First Höfener Beard Club. Το δεύτερο έγινε 5 χρόνια μετά σε μια κοντινή πόλη. Από εκεί και έπειτα διάφορες πόλεις της Β. Ευρώπης ανέλαβαν τη διοργάνωσή του η οποία γινόταν κάθε 2 χρόνια και τώρα πλέον γίνεται κάθε 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε 4 κατηγορίες. 1. Μουστάκι 2. Μερική γενειάδα 3. Κανονική γενειάδα 4. Χειροτεχνίες, που σημαίνει πως το μουστάκι ή η γενειάδα μπορούν να είναι ψεύτικα αλλά οπωσδήποτε αληθοφανή. Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν και γυναίκες. Οι διαγωνιζόμενοι βαθμολογούνται για το μάκρος, το ιδιαίτερο στυλ και το πόσο περιποιημένη είναι η εμφάνισή τους. Αυτός που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία είναι ο νικητής. Οι αγώνες διαρκούν 3 ημέρες. Το πρωτάθλημα γενειάδας και μουστακιού 2025 θα πραγματοποιηθεί στις 3-4-5 Ιουλίου στο Pittsburg των ΗΠΑ.

 

9. Wife carrying competitions (Διαγωνισμός κουβαλήματος συζύγου)

Wife Carrying & The North American Wife Carrying Championship

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που έχει τις ρίζες του στη Φιλανδία και εκεί ονομάζεται Eukonkanto, έχει κάνει κυριολεξία την φράση “οικογενειακά βάρη”. Η ιστορία του όμως δεν είναι τόσο αθώα αφού λένε πως σχετίζεται με μια άσχημη συνήθεια. Ένας κλέφτης, που τον έλεγαν Herkko Rosvo Rovkainen, με τους συντρόφους του, έκλεβαν συζύγους από τα χωριά και τις έβαζαν να κουβαλάνε στην πλάτη τα κλοπιμαία τους. Οπότε οι άντρες που κουβαλάνε τις γυναίκες τους στην πλάτη και τρέχουν μοιάζει να είναι μια παραλλαγή. Να σημειωθεί πως οι κανονισμοί λένε πως δεν χρειάζεται το ζευγάρι να είναι παντρεμένο.

 

8. Heavy Metal knitting World championships (Διαγωνισμός πλεξίματος χορεύοντας heavy metal)

Finland Hosts Heavy Metal Knitting World Championship

Χεβιμεταλάδες όλου του κόσμου πάρτε τις βελόνες σας και βουρ για Φιλανδία. Και όταν λέμε βελόνες εννοούμε τις βελόνες πλεξίματος. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 2019 στη Φιλανδία. Συγκροτήματα έπαιζαν μουσική και οι διαγωνιζόμενοι έπλεκαν ενώ χόρευαν συγχρόνως στην πίστα. Από τότε και κάθε χρόνο πραγματοποιείται με επιτυχία συγκεντρώνοντας συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

 

7. Chess boxing (Σκάκι-box 2σε1)

What is chess boxing, and how did it become a sport? | ESPN 8: The Ocho

Το ξεκίνησε ένας Δανός καλλιτέχνης σαν ενός είδους Performance art αλλά κατέληξε να θεωρείται κανονικό σπορ. Είναι ένα υβριδικό άθλημα πάλης όπου εναλλάσσονται ανά γύρο το σκάκι με το boxing. Δηλαδή οι διαγωνιζόμενοι παίζουν ένα γύρο σκάκι και μετά μπαίνουν για ένα round στο ring. Τώρα πού βρίσκουν αθλητές που να έχουν και μυαλό ξυράφι για σκάκι και φουσκωμένα μπράτσα για box μάλλον με την απορία θα μείνω.

 

6. The Great Knaresborough Bed Race (Η μεγάλη κούρσα κρεβατιού στο Knaresborough)

The Great Knaresborough Bed Race | Knaresborough Bed Race

Πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1966 στο Knaresborough της Αγγλίας. Γίνεται μια φορά το χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου. Σε αυτή την τρελή κούρσα συμμετέχουν ομάδες των 5 ατόμων. Οι τέσσερις κουβαλάνε το κρεβάτι και ο ένας κάθεται επάνω. Περνούν τρέχοντας από διάφορες πίστες προσπαθώντας να τερματίσουν. Από μια απότομη όχθη με γλιστερά χόρτα, από ένα πάρκο, από μια γραφική παραλία. Αυτός που είναι πάνω στο κρεβάτι φοράει ένα κράνος και μάλλον είναι ο μόνος που απολαμβάνει τη διαδρομή. Τα κρεβάτια είναι στολισμένα ευφάνταστα και γίνεται και διαγωνισμός για το καλύτερα διακοσμημένο κρεβάτι.

 

5. Ostrich Racing (Αγώνες με στρουθοκάμηλο)

Some 'controversy' surrounds finish of ostrich race at Fonner

Ότι είναι γρήγορα πουλιά οι στρουθοκάμηλοι το ξέραμε όλοι και από τον Road runner, το γνωστό μπιπ μπιπ, που δεν κατάφερε ποτέ το κογιότ να πιάσει. Ότι τα καβαλάνε όμως και άνθρωποι για να κάνουν αγώνες αυτό αμφιβάλω αν το είχες ξανακούσει. Τέτοιοι αγώνες γίνονται στη Νότια Αφρική αλλά και στο Chandler της Αριζόνα. Οι αναβάτες είναι συνήθως μικροκαμωμένοι και πέφτουν πολύ εύκολα αφού οι στρουθοκάμηλοι φτάνουν τα 43MPH ή 69,2ΧΛΜ/ΩΡΑ.

 

4. Extreme ironing (Ακραίο σιδέρωμα)

There's an extreme sport called “extreme ironing” where people go to remote  locations and iron their clothes. : r/pics

Και δηλαδή πόσο ακραία μπορεί να γίνει μια από τις δουλειές του σπιτιού, ίσως η πιο βαρετή; Κι όμως! Το 1997 στην Αγγλία, ένας κύριος ονόματι Phil Show, επιστρέφοντας μια μέρα από τη δουλειά του έπρεπε επειγόντως να σιδερώσει. Εκείνος όμως ήθελε να πάει για αναρρίχηση. Και σκέφτηκε γιατί να μην τα συνδυάσω; Οπότε πήρε και το σίδερο και τον εξοπλισμό του και τα ρούχα και κίνησε… για πού, δεν ξέρω! Το θέμα είναι πως τράβηξε βίντεο κάνοντας την τρελή ιδέα του πράξη και αφού το ανέβασε στο διαδίκτυο είχε μεγάλη απήχηση. Δύο χρόνια μετά έκανε ένα tour για να το κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο και παρ’ όλο που δεν είναι επίσημος διαγωνισμός πολλοί τον μιμούνται και συνδυάζουν το σιδέρωμα με κάτι άλλο συνταρακτικό. Τα βίντεο ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και ανήκουν στην κατηγορία των extreme sports με ταυτόχρονη επίδειξη δεξιοτήτων στο νοικοκυριό.

 

3.Cockroach racing (Αγώνες κατσαρίδας)

Cockroach Racing: An Australia Day Past Time - The Forkball

Γιατί, γιατί, γιατί; Γιατί να πιάνεις κατσαρίδες και να τις βάζεις να τρέχουν; Εντάξει, το 1982 που συνέβη για πρώτη φορά στην Αυστραλία ήταν πολύ παλιά αλλά με ποια λογική συνεχίστηκε; Συνεχίστηκε όμως και αλλού και στις ΗΠΑ. Και συνεχίζεται. Οι περήφανοι ιδιοκτήτες πληρώνουν για τη συμμετοχή και αν το κατοικίδιό τους τερματίσει πρώτο κερδίζουν τίτλους και επαίνους. Οι κατσαρίδες τρέχουν με 3μίλια ή 4,8χμ την ώρα.

 

2. Bee wearing competition (Διαγωνισμός φοράω τη μέλισσα)

Bee-bearding contest in China | World news | The Guardian

Κάποιοι θα πάθαιναν σοκ στο άκουσμα και μόνο. Και η αλήθεια είναι πως δε βρίσκονται και πολλοί γενναίοι που να δηλώνουν συμμετοχή. Τo consept είναι, οι διαγωνιζόμενοι στέκονται επάνω σε μια ζυγαριά φορώντας ένα σορτς, γυαλιά και προστατευτικό για τη μύτη. Bάζουν επάνω τους μια βασίλισσα και όποιος μαζέψει τα περισσότερα κιλά μέλισσες μέσα σε μία ώρα είναι ο νικητής. Το ρεκόρ κατέχει ένας Αμερικάνος με 39,5 κιλά, περίπου 350.000 μέλισσες.

 

1. Worm charming (Γοήτευσε το σκουλήκι)

Competitive worm charming: captivating, yet cruel

Αυτό το πρωτότυπο πρωτάθλημα που ξεκίνησε το 1980 γίνεται στην Αγγλία αλλά και στο ανατολικό Τέξας. Οι συμμετέχοντες όλων των ηλικιών διαλέγουν ένα κομμάτι γης και προσπαθούν μέσα σε 30 λεπτά να κάνουν όσο περισσότερα σκουλήκια μπορούν να βγουν από το έδαφος. Το ρεκόρ κατέχει από το 2009 ένα 10χρονο κορίτσι με 567 σκουλήκια.

Εσύ ποιον θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Συντάκτης: Σοφία Αλεξανδρίδου