Καλωσορίσατε στην εποχή των digital nomads. Με βάσει το site “where on earth”, ψηφιακοί νομάδες είναι «άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως για μια εταιρεία ή έναν οργανισμό. Μπορεί όμως να είναι κι ελεύθεροι επαγγελματίες ή σύμβουλοι, και να έχουν το καθεστώς του αυτοαπασχολούμενου. Αυτό που τους ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι ότι έχουν έναν τρόπο ζωής ανεξάρτητο από την τοποθεσία που ζουν και μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να εργαστούν στον φορητό τους υπολογιστή». Κοινώς, όσοι μπορείτε να εργάζεστε, μέσω laptop και να μην έχετε περιορισμό γεωγραφικό, εξαιτίας της εργασίας σας, είναι καιρός να φτιάξετε βαλίτσα.
Πολλά άτομα, το τελευταίο διάστημα, έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής καθώς θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Να κάνουν πολλά ταξίδια, να γνωρίζουν χώρες και τόπους, κουλτούρες και πολιτισμούς. Και φυσικά, πέραν του ότι ανοίγουν οι πνευματικοί ορίζοντες, μπορείτε να ξεπεράσετε και τυχόν φόβους αλλά και να εξελίξετε τον εαυτό σας. Όπως για παράδειγμα, το να αναπτύξετε την αυτογνωσία σας, το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτόν σας σε μια ξένη χώρα αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσετε το θέμα της μοναξιάς καθώς μπορεί να μην μπορεί να σας ακολουθήσει κανένα κοντινό σας άτομο λόγω υποχρεώσεων ή διαφορετικού τρόπου ζωής. Το να βρίσκετε τη λύση, άμεσα, σε ζητήματα που σας απασχολούν, επίσης, είναι από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του να είσαι ψηφιακός νομάς. Θα γεμίσετε εμπειρίες, καλές και άσχημες, οι οποίες θα σας κάνουν να αλλάξετε κάποια standards στο μυαλό σας και να εξελιχθείτε ως άνθρωποι. Εννοείται και πως όλος ο κόσμος δε θα σας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Αλλά οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε και να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε και καινούριους φίλους ανά τον κόσμο.
Γιατί κάποιοι επιθυμούν να γίνουν digital nomads; Όσοι ακολούθησαν αυτό το μονοπάτι, δήλωσαν ότι ήθελαν να ανακαλύψουν νέους τόπους, να δημιουργήσουν μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα, να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τους και γενικώς να αλλάξουν λίγο τη φιλοσοφία τους στον τρόπο ζωής τους, όσο αυτό τους είναι επιτρεπτό.
Οι πέντε λόγοι που καθορίζουν σε έναν νομά ποιος τόπος είναι ο κατάλληλος για να μείνει για ένα διάστημα είναι οι εξής. Πρώτον, η ποιότητα ζωής, δεύτερον το κόστος ζωής, τρίτον το κόστος βίζας και τα οφέλη της, τέταρτον η τεχνολογία/καινοτομία και πέμπτον η ασφάλεια.
Με βάση έρευνες σε αρκετά άρθρα για το 2024, οι πρώτες δέκα χώρες που είναι ιδανικές για τους ψηφιακούς νομάδες είναι:
Ισπανία
Ολλανδία
Νορβηγία
Εσθονία
Ρουμανία
Μάλτα
Πορτογαλία
Καναδάς
Ουγγαρία
Γαλλία
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions, Πατρίσια Κασαμπούρι, δήλωσε στο Bloomberg, αναφερόμενη σε σχετικές εκθέσεις επί του θέματος ότι «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 91% των 65 ενεργών προγραμμάτων ψηφιακών νομάδων ξεκίνησε μετά την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που καταδεικνύει την ταχεία ανταπόκριση στη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία. Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της έκθεσης είναι η κυριαρχία των ευρωπαϊκών χωρών».
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Global Citizen Solutions η Ισπανία είναι η καλύτερη χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες. Κι αυτό γιατί; Διότι, ο νέος νόμος που υφίσταται για τις νέες εταιρίες, αποσκοπεί φυσικά στην ενίσχυση του επιχειρηματικού ευ ζην της χώρας. Παράλληλα, η μηδενική φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούνται στο εξωτερικό. Ακολουθεί τα σκήπτρα, η Ολλανδία, καθώς και οι δύο χώρες προσφέρουν στους κατόχους βίζας ψηφιακού νομά, μια δυνατότητα για μόνιμη διαμονή αφενός, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε υπηκοότητα. Ένα σπουδαίο κίνητρο για τους ψηφιακούς νομάδες είναι ταυτόχρονα και η φύση. Βέβαια, υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτό.
Πάμε να προσγειωθούμε λίγο στα μέρη της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες, λοιπόν, ακολουθούν πολλές φιλοσοφίες στη ζωή τους. Μια από αυτές είναι η «shiawase». Αρκετά άρθρα και ειδικά από life coaches, θα παρατηρήσετε πως χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο, για να δηλώσουν την καλή τύχη και την ευτυχία. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν «Είναι μια φιλοσοφία και μια γιορτή της ευτυχίας και της ευημερίας. Η λέξη «shiawase» παραπέμπει σε μια ενέργεια, μια εμπειρία, μια δράση». Με λίγα λόγια, είναι ένας τρόπος να μπορέσει κάποιος να εκφράσει αγάπη κι ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Κι όσο κάποιος το βιώνει, αισθάνεται χαρά και πληρότητα. Για τους Ιάπωνες, το να καταφέρουν να ζήσουν όλο αυτό το συναίσθημα, σημαίνει και ευλογία. Η φιλοσοφία τους αυτή κρατά από τον 13ο αιώνα.
Αυτήν τη φιλοσοφία πολλοί από τους ψηφιακούς νομάδες χρησιμοποιούν και έχουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα παρατηρήσετε, τους shiawase-digital nomads. Ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που αποσκοπεί στην ευτυχία και στην ψυχική τους γαλήνη, συνδυάζοντας τα με την εργασία τους, εξ αποστάσεως. Θα μου πείτε, εντάξει, μας είπες τα θετικά της όλης υπόθεσης, δεν υπάρχουν, όμως και αρνητικά σε όλο αυτό;
Φυσικά υπάρχουν. Μια μελέτη του Passport-Photo.Online αποδεικνύει ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής των νομάδων, αφού μίλησε με 950 ψηφιακούς νομάδες διαφόρων ηλικιών. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα έξι πιο δύσκολα πράγματα που μπορούν να εκφραστούν ως μειονεκτήματα είναι τα εξής:
- Το 27% των ανδρών και το 32% των γυναικών, είπαν ότι ο ρομαντισμός στη δική τους περίπτωση είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί άρα δύσκολα βρίσκουν το άλλο τους μισό.
- Το σύνδρομο FOMO (Fear of Missing out), δηλαδή ο φόβος του να μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου, τους δημιουργεί ένα λεγόμενο κοινωνικό άγχος.
- Το 40% των νομάδων υποστηρίζουν ότι νιώθουν μοναξιά συχνά. Το 24% των γυναικών και το 29% των ανδρών είπαν ότι πάντα νιώθουν το αίσθημα της μοναξιάς. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του να μην είναι κάποιος τόσο κοινωνικός ή να μην ανοίγεται τόσο εύκολα σε ανθρώπους. Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων είναι όντως ένα σημάδι αρνητικό.
- Το 24% των νομάδων νιώθει κούραση on the road, λόγω των συνεχών μετακινήσεων.
- Η φορολογία. Το 84% αντιμετώπισαν προκλήσεις στο θέμα των φόρων τους, αναλόγως τη χώρα που ζούσαν κάθε φορά. Το υπόλοιπο 16% απλά παρέμεινε αδιάφορο ως προς αυτό.
Αν ακόμα ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, για όσο διάστημα εσείς το επιθυμείτε, τότε δεν έχετε παρά να μπείτε και να ψάξετε τις χώρες που σας ενδιαφέρουν, ώστε να διαβάσετε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και τους νόμους που έχουν δημιουργήσει, για να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας αλλά και τις ευθύνες και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις σας. Εγώ δεν έχω παρά να σας ευχηθώ safe trips και βουρ για την επίτευξη της ευτυχίας σας, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Ιάπωνες.