Αν ψάχνεις ένα προορισμό που είναι αποκομμένος από τους ρυθμούς ζωής που έχουμε συνηθίσει, τότε λίγες μέρες στη Μονεμβασιά είναι η εκδρομή που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η μοναδικότητα αυτού του μέρους, το μόνο που χρειάζεται να πούμε είναι ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους προορισμούς όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, δίπλα στις Σπέτσες και την Ύδρα.

 

brown concrete house near body of water during daytime

 

Μιλάμε για ένα από εκείνα τα γραφικά χωριουδάκια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον απόλυτο συνδυασμό ηρεμίας και μεγαλείου φύσης. Ένα πραγματικό «ησυχαστήριο», που αποκαλείται και «Γιβραλτάρ της Ανατολής», εξαιτίας του βράχου που παρουσιάζει έντονες μορφολογικές ομοιότητες με τον βράχο της ομώνυμης πόλης. Το όνομα Μονεμβασιά προκύπτει από το πάντρεμα δύο λέξεων: Μονή και Έμβασις, που σημαίνει η μοναδική είσοδος σε ένα νησί πάνω από τη γέφυρα.

 

brown and white rock formation near body of water during daytime

 

brown wooden chairs on white sand beach during daytime

 

Μπαίνοντας στην πόλη, θα αντικρίσετε το εμβληματικό σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Μονεμβασιά. Τότε θα έρθει και η στιγμή να αποχωριστείτε το αυτοκίνητό σας, ώστε να εξερευνήσετε ανενόχλητοι με τα πόδια το παμπάλαιο βυζαντινό καλντερίμι που καταλήγει στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Αυτή η κίνηση έχει και πρακτική σημασία, μιας και τα δρομάκια είναι αρκετά στενά, απότομα, ανηφορικά, καθιστώντας δύσκολη τη μετακίνηση με αυτοκίνητο. Στην πλατεία θα δείτε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, στην Κάτω Πόλη. Ακριβώς απέναντι, θα βρείτε το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας.

 

aerial view of city near body of water during daytime

 

brown concrete building during daytime

 

Στην Άνω Πόλη, και έπειτα από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου, απολαμβάνοντας συγχρόνως τη θέα της Κάτω Πόλης και του απέραντου γαλάζιου. Ένα μέρος που δεν πρέπει να λείψει από την περιήγησή σας, είναι ο Γέρακας, όπου θα βρείτε ταβερνάκια με τοπικές γεύσεις καθώς και το μοναδικό φιόρδ της Ελλάδας. Θα σας δοθεί και η ευκαιρία να περιηγηθείτε στο ξακουστό βυζαντινό λιμάνι απ’ όπου και γινόταν η εξαγωγή του περίφημου οίνου Malvasia, η οποία έδωσε και την ονομασία Porto delle Botte, δηλαδή «λιμάνι των βαρελιών».

 

a narrow street with a few buildings on both sides

 

a stone building with a door and a sign on the side of it

 

Μέσα από μία απολαυστική διαδρομή που περιλαμβάνει τον Πάρνωνα και το Μυρτώο Πέλαγος, θα φτάσετε στο Κυπαρίσσι, ένας οικισμός που σίγουρα θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του. Επίσκεψη στη Μονεμβασιά δε νοείται χωρίς μια στάση στο σπήλαιο της Καστανιάς που, ανάμεσα στα χωριά της Καστανιάς και της Άνω Καστανιάς, μετρά περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια ζωής. Στη λίστα σας πρέπει να βρίσκεται και η παραθαλάσσια Νεάπολη, όπου θα βρείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο. Οργανώστε τις εκδρομές σας προς τα γειτονικά χωριά Φαρακλό και Λάχι, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τη Νεάπολη, τον κάμπο των Βατίκων, την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα.

 

brown concrete house scenery

 

a stone building sitting on top of a rocky hillside

 

Συνεχίζουμε με το ξακουστό ακρωτήριο Μαλέα που κατασκευάστηκε το 1860 και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς φάρους της χώρας. Από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς της Μονεμβασιάς είναι και το Απολιθωμένο Φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου, όπου κορμοί από το άλλοτε φοινικόδασος αναμειγνύονται με σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και μαλάκια «ντύνοντας» το άγριο τοπίο του Καβομαλιά.

Μερικές στιγμές στη Μονεμβασιά θα σας γεμίσουν μοναδικές εμπειρίες και εντυπωσιακές εικόνες, δίνοντάς σας συγχρόνως την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και τη ζωή στην πόλη. Πάρτε λίγες μέρες για να απολαύσετε αυτό το θαύμα της φύσης, μακριά από την ηχορύπανση και τα καυσαέρια, και κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας, που λέγεται «Μονεμβασιά».

Συντάκτης: Δανάη Π.