Ξέρω έναν άνθρωπο που μισεί τη γυμναστική και δεν είναι άλλος από μένα. Λυπάμαι αν το ρήμα «μισώ» ακούγεται κάπως βαρύγδουπο, ειδικά στους λάτρεις του είδους, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο. Έβρισκα πάντα δεκάδες δικαιολογίες να μην πατήσω το πόδι μου σε γυμναστήριο, έμαθα πως το ποδήλατο γυμναστικής αποτελεί εξαιρετικό σημείο κρεμάσματος των ρούχων μου, φρόντιζα να κατεβάζω τα σκουπίδια στον κάδο που απείχε 50 μέτρα από το σπίτι μου με το αυτοκίνητο και κάποιες μέρες βλέποντας την εφαρμογή στο κινητό μου να έχω κάνει μηδέν βήματα νόμιζα πως είχα πεθάνει και δε με είχαν ενημερώσει. Και να είχα και το σώμα της Σλεναρίκοβα, άντε να το καταλάβω, αλλά τουναντίον.

Έρχεται όμως σε όλους μας κάποια στιγμή που το σώμα σου χτυπάει τα πρώτα προειδοποιητικά καμπανάκια αφύπνισης. Σε μένα ένιωθα πως το σώμα μου με έσερνε χωρίς να το βοηθάω, πως είχα ήδη καταπονήσει τη μέση μου και πως η ευλυγισία μου είχε πάει περίπατο δεδομένου πως για να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου με άκουγε όλη η γειτονιά να βογκάω. Εκείνη τη στιγμή μου μίλησαν για το pilates και ξέροντάς με, το μόνο που μου είπαν ως δέλεαρ ήταν πως δε θα ζοριστώ πολύ. Μωρέ λες, είπα, και αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία.

Το Pilates δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα παίρνοντας το όνομά του από τον δημιουργό του ελληνογερμανικής καταγωγής, Joseph Pilates. Η αρχική ιδέα ήταν να βοηθήσει τους αθλητές να αναρρώσουν από τραυματισμούς. Ο Joseph Pilates πίστευε πως μια κακή υγεία είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων, ενός μη ενεργού τρόπου ζωής, μιας κακής στάσης σώματος και μια κακής αναπνοής. Ως αντίδοτο σε όλα αυτά, σχεδίασε μια σειρά ασκήσεων – κινήσεων που είχαν ως στόχο να ενδυναμώσουν τους μύες, να βελτιώσουν την ισορροπία και να αυξήσουν την ευλυγισία του σώματος. Κάπως έτσι λοιπόν κατάφερε και δημιούργησε ένα εξαιρετικό είδος άσκησης, που μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα σώμα.

Ξαναγυρνώντας στην προσωπική μου εμπειρία, αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου μια ευκαιρία. Εκεί αντιμετώπισα δύο προβληματισμούς μου. Την επιλογή του σωστού ατόμου ή γυμναστηρίου για το οποίο αφιέρωσα αρκετό χρόνο κάνοντας έρευνα και μιλώντας με γνωστούς και φίλους. Με βάση το πρόγραμμά μου και τον προσωπικό μου χρόνο, επέλεξα να κάνω personal pilates το οποίο και δε μετάνιωσα ποτέ, καθώς το κόστος τελικά ήταν λιγότερο απ’ ότι είχα στο μυαλό μου, δεν είχα δικαιολογίες να ακυρώνω καθώς εγώ προσάρμοζα τις ώρες και φυσικά για αρχή ήθελα μια πιο προσωπική «φροντίδα» για να μην την «κάνω» με ελαφρά πηδηματάκια. Ο δεύτερος προβληματισμός μου ήταν η εμφάνιση. Βλέπετε, παρασυρόμενη από τα social που έβλεπα σώματα καλλίγραμμα με τοπάκια, μπουστάκια, και κολάν σαν να παρουσίαζαν αθλητική κολεξιόν σε ντεφιλέ μόδας, ένιωθα άβολα. Έδιωξα τις σκέψεις μου αυτές πολύ γρήγορα, αυτή είμαι κι αυτό δεν αλλάζει.

Ελάτε όμως που αλλάζει. Με τη βοήθεια της δασκάλας και με τη χρήση props όπως λάστιχα, foam rollers, μπάλες, στρώματα και ξύλινες ράβδους, μέσω ενός συντονισμένου προγράμματος προσωπικά για μένα, 3 φορές την εβδομάδα, σταδιακά έβλεπα τις αλλαγές. Το Pilates χτίζει ευελιξία. Δίνει βαρύτητα στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση βελτιώνοντας όλη τη λειτουργία του σώματος. Μεταμορφώνει πολλές περιοχές του σώματος συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιάς. Χρησιμοποιεί το σωματικό βάρος και την αντίσταση για ενδυνάμωση. Το Pilates χτίζει μύες γιατί στοχεύει σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Το αποτέλεσμα της δικής μου μυϊκής ανάπτυξης ήταν εμφανές στην πιο λεπτή πλέον σωματική μου διάπλαση, ενώ οι περιοχές της κοιλιάς, της λεκάνης αλλά και η πλάτη με τη σύσφιξη των μυών βοήθησαν και στη στάση αλλά και στη σταθερότητα του σώματος.

Αντιθέτως, υπάρχουν φορές που νιώθεις δεν αντέχεις αλλά με τη συχνή προπόνηση η αίσθηση εξαφανίζεται. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η αίσθηση του περπατήματος στον αέρα. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές πόσος χρόνος χρειάζεται για να χτιστεί ένα σώμα μετά από ασκήσεις Pilates.  Εξαρτάται από το τι θέλουμε να πετύχουμε και πόσο συχνά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε προπόνηση. Από προσωπική εμπειρία οι 3 φορές  την εβδομάδα είναι ένας καλός αριθμός. Είναι σημαντικό να αφήνουμε χρόνο μεταξύ των συνεδριών για να ανακάμψει το σώμα μας. Κάθε συνεδρία ως ικανοποιητικό χρόνο έχει από 30 έως 60 λεπτά. Στην ερώτηση που μας ενδιαφέρει όλους, για το πότε θα δείτε αποτελέσματα, να ξέρετε πως το pilates δουλεύει από μέσα προς τα έξω. Πιθανότατα πρώτα θα δείτε τη διαφορά όσον αφορά τη στάση και την ευλυγισία και μετά τις σωματικές αλλαγές. Στο σώμα μου μετά από ένα δίμηνο ήταν εμφανείς και οι σωματικές αλλαγές.

Στο κόσμο του Pilates χρησιμοποιούν μια φράση που λέει «θα νιώσετε καλύτερα σε δέκα συνεδρίες, θα φαίνεστε καλύτερα σε είκοσι συνεδρίες και θα έχετε ένα νέο σώμα σε τριάντα συνεδρίες».  Καλή επιτυχία.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου