Σε μια ακόμα τραγική υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, μάνα και κόρη βρέθηκαν αντιμέτωπες στα δικαστήρια στον Βόλο. Η 43χρονη γυναίκα οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για απόπειρα ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης, έπειτα από σοβαρό επεισόδιο βίας που εκτυλίχθηκε στο σπίτι τους. Η μητέρα της, 66 ετών, δηλώνει αδύναμη να αντέξει άλλο τη βία που βιώνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αντέχω άλλο».

Η 43χρονη κόρη, χρόνια χρήστης ουσιών, έχει μετατραπεί σε έναν θύτη που καθημερινά ασκεί ψυχολογική και σωματική πίεση στη μητέρα της, σύμφωνα με την καταγγελία. Οι δύο γυναίκες μοιράζονται την ίδια στέγη, με την 66χρονη μητέρα να αναγκάζεται να εργάζεται σε δύο δουλειές για να συντηρήσει τον εαυτό της και την κόρη της, η οποία ζητά συνεχώς χρήματα. «Τη θέλω στο σπίτι μου, αλλά όχι έτσι», δήλωσε η μητέρα, εκφράζοντας την απόγνωσή της για την κατάσταση.

Από την πλευρά της, η 43χρονη αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ένα αδιέξοδο που δεν μπορεί να κλείσει

Η μητέρα περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την κακοποίηση που υφίσταται, όπως αναφέρει το thenewspaper.gr: «Έρχεται τα ξημερώματα και με ξυπνάει, με κλοτσάει, μου ζητάει χρήματα στη δουλειά μου, με σπρώχνει και πέφτω πάνω σε τελάρα». Η απόγνωση της 66χρονης είναι εμφανής, καθώς παρά τις προσπάθειές της να βοηθήσει την κόρη της να ξεφύγει από τα ναρκωτικά, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Η κόρη της, αν και παρακολουθεί το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, φαίνεται να μην κάνει ουσιαστική πρόοδο, με τη μητέρα να αναφέρει ότι η κόρη της έχει φτάσει στο σημείο να πουλήσει ακόμα και τα υπάρχοντά τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σαφής: έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή, υπό τον όρο ότι η 43χρονη δε θα πλησιάζει τη μητέρα της ή τον χώρο εργασίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων. Ωστόσο, η λύση αυτή μοιάζει προσωρινή, καθώς αμέσως μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, η 43χρονη μαζί με τον σύντροφό της εξαπέλυσαν απειλές κατά της 66χρονης, δημιουργώντας ένα σκοτεινό κλίμα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Η μεγαλύτερη τραγωδία σε αυτή την είδηση, είναι το πόσο απελπιστική μπορεί να είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται. Η εν λόγω, δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση που αναδεικνύει την ανεπάρκεια του συστήματος να παρέμβει ουσιαστικά. Μια μητέρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει την κόρη της, αλλά και μια κόρη που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση εθισμού χωρίς διέξοδο. Αβοήθητες και οι δύο κι εντελώς απροστάτευτες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων μοιάζει επιφανειακή. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς παραμένει στις σκιές, και πολλές φορές οι λύσεις που προσφέρει το σύστημα είναι προσωρινές ή αναποτελεσματικές. Στην προκειμένη περίπτωση, η απομάκρυνση της κόρης από το σπίτι μοιάζει με ένα μικρό βήμα, αλλά δεν αγγίζει το βαθύτερο πρόβλημα, που είναι η εξάρτηση και η αδυναμία στήριξης των εξαρτημένων ατόμων. Είναι φανερό ότι χρειάζεται άμεση και δραστική παρέμβαση από την πολιτεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Η μητέρα ζει υπό καθεστώς φόβου και ψυχολογικής εξάντλησης, ενώ η 43χρονη κόρη συνεχίζει να παλεύει με τους δικούς της δαίμονες, χωρίς να λαμβάνει την κατάλληλη στήριξη. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει την παροχή βοήθειας στη μητέρα και ουσιαστική θεραπεία και απεξάρτηση για την κόρη.

Ως πότε, άραγε, θα επιτρέπουμε σε τέτοιες καταστάσεις να διαιωνίζονται, αφήνοντας τις οικογένειες να καταρρέουν υπό το βάρος των προβλημάτων.