Τη Δευτέρα έκανε πρεμιέρα στις οθόνες του Αντ1 η σειρά «Μάγισσα-Φλεγόμενη καρδιά», που αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας που πέρυσι μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια συνέχεια που πολλοί την περιμέναμε ήδη από το φινάλε της περσινής Μάγισσας, αφού η εμφάνιση της ηθοποιού Μαρίας Κίτσου τράβηξε όλη μας την προσοχή από το πρώτο teaser για το τι θα δούμε φέτος και μας εξήρε το ενδιαφέρον και την περιέργεια.

Έτσι, λοιπόν, στη νέα τηλεοπτική σεζόν η σειρά επέστρεψε με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την εξαιρετική Μαρία Κίτσου, μια ηθοποιό, που με όσους ρόλους έχει καταπιαστεί τηλεοπτικά και θεατρικά έχει καταφέρει να δώσει σε αυτούς το στίγμα της. Δύσκολα, άλλωστε, μπορεί ο κάθε τηλεθεατής να σκεφτεί άλλη ηθοποιό για το ρόλο της Ελένης Σταμίρη στις Άγριες Μέλισσες, ή της Μαρίας Πολυδούρη στη βιογραφική σειρά για τον Κώστα Καρυωτάκη. Το ίδιο, λοιπόν, περιμέναμε και για το τωρινό της πόνημα, αφού ήδη από το πρώτο επεισόδιο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για την ερμηνεία της.

Όμως στο διαδίκτυο, που ο καθένας μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του για όλα, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει, βρέθηκαν και κάποιοι που σχολίασαν αρνητικά την ηθοποιό, όχι για την ερμηνεία της, αλλά για την εμφάνισή της. Εμφανίστηκε, λοιπόν η Κίτσου, με παραπανίσια κιλά κατά τους επικριτές της και τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε. Δε θα παραθέσουμε τα αισχρά σχόλια που αναρτήθηκαν στο X, θα αναφέρουμε, όμως, τις δηλώσεις την ίδιας της ηθοποιού, σε συνέντευξη που έδωσε μία μέρα πριν την πρεμιέρα: «Υπάρχει αυτή η ανθρωποφαγία στα social, με λυπεί, την αποστρέφομαι, όλη αυτή την κακία του cancel, όλη αυτή η κακία που βγαίνει στο τουίτερ.»

 



 

Η Μαρία Κίτσιου λοιπόν, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση απέναντι σε κανέναν, έχει αναφερθεί στο παρελθόν και στα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει, μιλώντας για την ψωρίασή της και τις ενέσεις που έχει χρειαστεί να κάνει για να την αντιμετωπίσει. Έχει μιλήσει ανοιχτά και για την κατάθλιψη και για όλα τα ψυχοσωματικά που κουβαλάει και που ίσως εν μέρει ευθύνονται και για το πώς άλλαξε εμφανισιακά ανά τα χρόνια, ίσως και όχι, κι αυτό καθόλου δεν αφορά κανέναν. Και σαφέστατα, δε θα χρειαστεί να ζητήσει τη δική μας επιείκεια. Το επάγγελμά της επιβάλλει να εκτίθεται, γεγονός που καταλαβαίνει και κατανοεί απόλυτα όχι μόνο η ίδια, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα λόγω των οποίων εκτίθενται, πληρώνεται, όμως, για να κάνει μια δουλειά και φυσικά δεν πληρώνεται για την εμφάνισή της αλλά για το πόσο καλά ερμηνεύει.

Κι είναι αρκετά σύνηθες να θεωρούν πολλοί, ότι εφόσον έχουν συνηθίσει μια συγκεκριμένη εμφάνιση από ένα δημόσιο πρόσωπο, εκείνο δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει. Κι αυτό είναι μια οικειοποίηση που κανένα σχόλιο τύπου «λέω απλά τη γνώμη μου» δεν το δικαιολογεί. Γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει δικαίωμα γνώμης πάνω στην εμφάνιση άλλων ανθρώπων, κι αυτή η καραμέλα πρέπει να τελειώσει εδώ.

Στην εποχή που τα social media είναι προέκταση του εαυτού μας και καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών και σχολίων, οφείλουμε να προσέχουμε τι και πώς το σχολιάζουμε. Κάποια σχόλια πληγώνουν, ακόμα κι αν κρύβονται πίσω από πληκτρολόγια, ή μάλλον ειδικά εκεί, αφού το ίντερνετ τα κρατάει στο προσκήνιο για μια αιωνιότητα. Μπορεί η ασφάλεια που παρέχει το πληκτρολόγιο να είναι δελεαστική, ωστόσο είναι παραπάνω από σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πέρα από το κομμάτι της προσβολής, μετατοπίζουμε το πολύ σημαντικό έργο ενός ηθοποιού ή ενός καλλιτέχνη, και το ευτελίζουμε, μιλώντας για κάτι που δε μας αφορά. Αν είναι λοιπόν να ασκηθεί μια κριτική, ας είναι για την υποκριτική της δεινότητα και όλα τα υπέροχα που θα φέρει στην οθόνη μας τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου