Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινωνία και ο αθλητικός κόσμος από την είδηση του αιφνιδιαστικού θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και διεθνή με την Εθνική Ελλάδος. Ο 31χρονος αμυντικός, που αγωνιζόταν από το καλοκαίρι με τους «πράσινους», βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης, βυθίζοντας στο πένθος τους συμπαίκτες και τους φίλους του.

 

Το χρονικό του τραγικού θανάτου

Το πρωί της Τετάρτης, ο Τζορτζ Μπάλντοκ συμμετείχε κανονικά στην προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα τα ίχνη του χάθηκαν. Η σύζυγός του, που βρισκόταν στην Αγγλία μαζί με το παιδί τους, ανησύχησε όταν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του. Αφού τον αναζήτησε επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα, ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου έμενε ο Μπάλντοκ στη Γλυφάδα.

Ο ιδιοκτήτης πήγε στο σπίτι και, δυστυχώς, βρήκε τον ποδοσφαιριστή αναίσθητο στην πισίνα. Στις 22:29 ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε στο σημείο μετά από 9 λεπτά. Οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατό του και κάλεσαν την αστυνομία. Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως δεν υπήρχαν σημάδια τραυματισμού στο σώμα του. Ωστόσο, η ακριβής αιτία θανάτου αναμένεται να επιβεβαιωθεί με τη νεκροψία-νεκροτομή.

 

Συντετριμμένοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού

Η είδηση του θανάτου του Μπάλντοκ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον Παναθηναϊκό. Μέλη της διοίκησης και αρκετοί συμπαίκτες του έσπευσαν στο σπίτι όπου βρέθηκε νεκρός. Μεταξύ αυτών ήταν ο τεχνικός διευθυντής Γιάννης Παπαδημητρίου, ο συμπαίκτης του στην Εθνική Γιώργος Τζαβέλλας, και άλλοι παίκτες όπως οι Ζέκα, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον και Βιλένα. Ο προπονητής της ομάδας, Ντιέγκο Αλόνσο, ενημερώθηκε για το γεγονός και δεν μπορούσε να κρύψει το σοκ του.

 

Σοκ και στην Εθνική ομάδα

Η τραγική είδηση έφτασε μέχρι την αποστολή της Εθνικής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στην Αγγλία για τον αγώνα του Nations League. Ο Μπάλντοκ ήταν ενεργό μέλος της Εθνικής τα τελευταία δύο χρόνια, μετρώντας 12 συμμετοχές με τη «γαλανόλευκη» και αποτελούσε αγαπητό πρόσωπο στα αποδυτήρια. Ο προπονητής Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν για τον αιφνίδιο χαμό του και ένιωσαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

 

Το βιογραφικό του Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ γεννήθηκε στο Μπάκιγχαμ της Αγγλίας στις 9 Μαρτίου 1993 και έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, με την Ελληνίδα γιαγιά του να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένταξή του στην Εθνική Ελλάδος. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ομάδα της Μίλτον Κέιν Ντονς, όπου αγωνίστηκε από το 2010 έως το 2017, καταγράφοντας 107 συμμετοχές και δύο γκολ. Στην καριέρα του είχε σύντομους δανεισμούς σε διάφορες ομάδες, όπως η Όξφορντ Γιουνάιτεντ και η ισλανδική Βεστμανέγια.

Το 2017 πήρε μεταγραφή στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίστηκε για επτά χρόνια, μετρώντας 219 συμμετοχές, εκ των οποίων 83 στην Premier League. Με τη Σέφιλντ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας το 2023 και συμμετείχε σε δύο προβιβασμούς της ομάδας από την Championship στην Premier League. Τον Μάιο του 2022, ο Μπάλντοκ απέκτησε το δικαίωμα να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος και έκανε το ντεμπούτο του στους αγώνες του Nations League.

 

Ο αποχαιρετισμός του ελληνικού και αγγλικού ποδοσφαίρου

 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτησε τον Τζορτζ Μπάλντοκ με βαθύτατη θλίψη. Ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη συγκλονισμένη του οικογένεια και την υποστήριξή του προς την οικογένεια του παίκτη: «Είμαστε συγκλονισμένοι, θρηνούμε για τον χαμό του Τζορτζ». Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δήλωσε: «Η Εθνική Ομάδα και η ΕΠΟ αποχαιρετά τον Τζορτζ Μπάλντοκ με βαθιά θλίψη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

 

 

 

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλες ελληνικές ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Λεβαδειακός και ο Αστέρας Τρίπολης, που αποχαιρέτησαν τον διεθνή αμυντικό με θερμά συλλυπητήρια. Συλλυπητήρια μηνύματα κατέκλυσαν και τα social media, με ποδοσφαιριστές, προπονητές και φιλάθλους να εκφράζουν τη θλίψη τους για τον χαμό του Μπάλντοκ.

 

Όπως καταγράφει το ΕΘΝΟΣ ακολουθούν κι οι ομάδες:

Αστέρας Τρίπολης: «Η διοίκηση και σύσσωμη η οικογένεια του ASTERAS AKTOR είναι συντετριμμένη για την απώλεια του ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ. Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους οικείους του, καθώς και στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στην απώλεια ενός τόσο νέου ανθρώπου… Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί».

Λεβαδειακός: «Η ΠΑΕ Λεβαδειακός εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη θλίψη της για το θάνατο του ποδοσφαιριστή της Εθνικής μας ομάδας και του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ.? Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…».

Ατρόμητος: «Η ΠΑΕ Ατρόμητος εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον χαμό του διεθνούς ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ. Κουράγιο στην οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

ΠΣΑΠΠ (o σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών): «Μακάρι να ήταν ψέμα… Μακάρι… Ο ΠΣΑΠΠ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Τζορτζ Μπάλντοκ, που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Η 9η Οκτωβρίου του 2024 πέρασε πια στην ιστορία ως μία ημέρα θλίψης και πόνου και όλοι μας αισθανόμαστε φτωχότεροι. Ένα πελώριο γιατί παραμένει αναπάντητο… Τόσο, μα τόσο άδικο…».

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί τον αδόκητο χαμό του ποδοσφαιριστή του Συλλόγου μας, Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR εκφράζει την οδύνη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: «Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί τον χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ».

Πανσερραϊκός: «Δεν υπάρχουν λόγια… Καλό Παράδεισο George».

Πανιώνιος: «Δε χωράνε λέξεις να περιγράψουν την οδύνη του άδικου χαμού ενός τόσο νέου ανθρώπου. Καλό ταξίδι Τζωρτζ Μπαλντοκ».

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ: «Όλοι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι συγκλονισμένοι και εξαιρετικά λυπημένοι από την είδηση του θανάτου του πρώην παίκτη μας, Τζορτζ Μπάλντοκ. Ο αμυντικός έφυγε από τον σύλλογο το καλοκαίρι μετά από επτά χρόνια στο Bramall Lane και ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους οπαδούς, το προσωπικό και τους συμπαίκτες του που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα δίπλα του. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων όσων σχετίζονται με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ εκφράζονται στην οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ».

Εθνική Αγγλίας: «Είμαστε πολύ λυπημένοι για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ. Ο Τζορτζ ήταν κοντά σε πολλούς παίκτες μας και εκπροσώπησε την Ελλάδα -τους αντιπάλους μας το βράδυ της Πέμπτης. Σκεφτόμαστε την οικογένεια, τους φίλους και τους συμπαίκτες του Τζορτζ σε σύλλογο και χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Αγγλική Ομοσπονδία (FA): «Είμαστε συντετριμμένοι στο άκουσμα του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ σε ηλικία 31 ετών. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συμπαίκτες του Τζορτζ στον σύλλογο και την Εθνική».