Όποιος έχει ταξιδέψει στη Σκωτία, σίγουρα μπορεί να χαρακτηρίσει αυτή τη χώρα έναν τόπο θρύλων, υπέροχων κάστρων, έντονων βράχων, απέραντου πρασίνου. Το Εδιμβούργο έρχεται να υπερασπιστεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς και να αναδείξει τα πιο όμορφα τοπία του αναδεικνύοντας στον υπέρτατο βαθμό το σκωτσέζικο πνεύμα. Είναι η πόλη που συνδυάζει μαγικά το παλιό με το νέο, το μεσαιωνικό με το σύγχρονο στοιχείο. Καθώς περιπλανάται στα στενά της πόλης, ο ταξιδιώτης γοητεύεται από το γοτθικό στοιχείο που επικρατεί σχεδόν παντού. Οι δύο τόσο διαφορετικές πλευρές του Εδιμβούργου, κάνουν τους ανθρώπους να ονομάζουν την πρωτεύουσα και  δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας ως τη «πόλη που έχει βγει από παραμύθι». Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που η συγγραφέας του Χάρι Πότερ το επέλεξε για να γράψει τα ομώνυμα βιβλία της. Σίγουρα κάτι θα ήξερε!

Ας ανεβούμε στο τρένο για το Χόγκουαρτς και πάμε να θαυμάσουμε την απαράμιλλη γοητεία και μαγεία αυτού του τόπου. Παρακάτω θα βρούμε τους πιο σημαντικούς λόγους και μέρη ώστε να εντάξουμε το Εδιμβούργο άμεσα στο travel list μας είτε είναι καλοκαίρι και θέλουμε να δούμε πολλά φεστιβάλ, είτε είναι χειμώνας και το σκεπάζει ένα πέπλο ομίχλης και μυστηρίου. Επιβίβαση τώρα!

 

#1 Το κάστρο του Εδιμβούργου

Το συγκεκριμένο επιβλητικό κάστρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης και μετά από μία σχετικά εύκολη ανάβαση, ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης. Στέκεται αγέρωχο για σχεδόν 1000 χρόνια και υπήρξε χώρος φυλακών, κοινοβουλίου και βασιλικής κατοικίας. Οι τοίχοι του γνωρίζουν πολλά μυστικά και παρασύρουν τον καθένα που το επισκέπτεται στην ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα και της τέχνης. Στη Μεγάλη Αίθουσα του κάστρου μπορεί κανείς να θαυμάσει την παλιότερη ξύλινη στέγη όλης της Σκωτίας, καθώς επίσης και τα κοσμήματα του Στέμματος.

https://toptraveller.gr/poi/edinburgh-castle-edinburgh/

 

#2 Εθνικό Μουσείο Σκωτίας

Τα λόγια είναι περιττά και μόνο όταν το επισκεφτεί κάποιος θα καταλάβει γιατί αξίζει να το εντάξεις ως ένα από τα απαραίτητα to do όταν πας στο Εδιμβούργο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία παγκοσμίως. Περιλαμβάνει πάνω από 20.000 εκθέματα που βρίσκονται παντού μέσα στα τρία επίπεδά του. Είναι διαδραστικό και παρέχει πολλές δραστηριότητες κυρίως για τα παιδιά που περνάνε υπέροχα εξερευνώντας και μαθαίνοντας. Με δωρεάν είσοδο έχετε ένα ακόμα ατού να πάτε σίγουρα! Υπάρχει μεγάλη αίθουσα για καφέ με ωραία θέα στην πόλη.

https://toptraveller.gr/poi/national-museum-of-scotland-edinburgh/

 

#3 Royal Mile

Ο πιο φημισμένος και πολυπερπατημένος δρόμος του Εδιμβούργου, μη σας πω και ολόκληρης της Σκωτίας. Τα κτίρια κυρίως του 18ου αιώνα είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής. Είναι η λεωφόρος που ενώνει το παλάτι με το κάστρο, το ανατολικό με το δυτικό μέρος με λίγα λόγια και στις δύο πλευρές του μπορείτε να δείτε όλα τα καταστήματα της πόλης και να κάνετε τις αγορές σας σε αυτά πάντα υπό τους ήχους της γκάιντας που είναι παραδοσιακό όργανο της περιοχής. Εκεί θα βρείτε τοπικά προϊόντα, όπως είναι τα κιλτ, τα πουλόβερ από κασμίρ αλλά και αναμνηστικά για δώρα σε γνωστούς και φίλους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικές γευστικές νοστιμιές ή να πιείτε ένα ουίσκι σε κάποιο εστιατόριο ή παμπ που θα βρείτε καθώς περπατάτε.

https://ewh.org.uk/the-royal-mile/

 

#4 Ca(r)lton Hill

Σίγουρα ένα ιδιαίτερο και όμορφο σημείο να απολαύσεις το Εδιμβούργο από ψηλά. Για να φτάσει κάποιος στην κορυφή του λόφου αυτού θα χρειαστεί να ανέβει  τα 143 σκαλιά που υπάρχουν. Η πανοραμική θέα είναι αυτό που θα τον αποζημιώσει. Θεωρείται το ιδανικό σημείο για τη θέαση του ηλιοβασιλέματος. Ψηλά στην κορυφή, εμείς οι Έλληνες μπορούμε να παρατηρήσουμε τις ομοιότητες του ναού που υπάρχει εκεί με τον Παρθενώνα. Ναι πράγματι αν και ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, φτιάχτηκε ως ομοίωμα του δικού μας και είναι αφιερωμένος στη μνήμη των Σκωτσέζων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων. Πλήθος ντόπιου κόσμου συρρέει επίσης εκεί για να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα Hogmanay. Φορέστε τα αθλητικά σας λοιπόν και ξεκινήστε την ανάβαση και αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε με το ταίρι σας, θα νιώσετε λίγο σαν τον Dexter και την Emma από την ταινία “One day”, αφού ήταν ένα από τα αγαπημένα τους μέρη όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο της πόλης. (εύχομαι βέβαια ένα χάπι εντ στη δική σας σχέση!)

https://edinburghtips.com/calton_hill.html

 

#5 Princes Street Gardens

Το πιο πράσινο σημείο της πόλης και ιδανική τοποθεσία για πικνίκ. Είναι το πάρκο που καλύπτεται από μυστήριο και μυστικά αφού την εποχή του Μεσαίωνα εκεί υπήρχε μία λίμνη που χρησιμοποιούταν ως ο χώρος που εξαφάνιζαν τα πτώματα ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για μαγεία και ξόρκια (Χάρι, Ρον και Ερμιόνη φτηνά τη γλιτώσατε!). Όταν η λίμνη αποστραγγίστηκε, στη θέση της φτιάχτηκαν οι υπέροχοι κήποι που βλέπουμε σήμερα. Είναι ευρύτερα γνωστό για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά που διοργανώνεται εκεί. Επίσης, στη μέση του πάρκου δεσπόζει το εμβληματικό σιντριβάνι Ross που έχει χιλιοφωτογραφηθεί από πληθώρα ντόπιων και τουριστών.

https://edinburghtips.com/princes_street_gardens.html

 

Όποια εποχή και αν επιλέξετε όμως να ταξιδέψετε στο Εδιμβούργο και όποια αξιοθέατα καταφέρετε να επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι ότι τα τοπία του και η ατμόσφαιρά του θα σας κάνουν να το ερωτευτείτε. Θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, όπου μάγισσες, ιππότες και βασιλιάδες περπατούσαν στα επιβλητικά κτίρια και κάστρα. Και ίσως κάπου εκεί ανάμεσα σε μαγεία, παραμύθι και πραγματικότητα δείτε τον James Bond στο ‘Skyfall’ να συγκρίνει τις περιπέτειές του με τον Highlander καθώς απολαμβάνουν τη θέα των σκωτσέζικων Highlands πίνοντας φυσικά ουίσκι. Τελικά, ψήθηκες να κλείσεις εισιτήρια; Θα τα πούμε στο αεροδρόμιο ή στην αποβάθρα 9¾ με ή χωρίς γκάιντα.

Συντάκτης: Αμαλία Ευαγγελία Αλεξανδρή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη