Οι φίλοι έχουν μια ξεχωριστή θέση στη ζωή μας γιατί την εμπλουτίζουν και την κάνουν λίγο πιο απολαυστική. Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο που στην προσπάθειά σου να τους βοηθήσεις, μπορεί απλά να τους προσβάλλεις. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές που δίνεις σε φίλο αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγάλες προσβολές και καλό θα ήταν να τις αποφεύγεις:

 

  1. «Γιατί δεν κάνεις μια αίτηση σε εκείνη την εκπομπή που σου φτιάχνουν το στυλ;»

Σίγουρα το στυλ είναι σημαντικό  και συγχρόνως αρκετά υποκειμενικό καθώς έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο αλλά και το πώς μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει διαφορετικά outfits. Ακόμη όμως και αν νομίζεις πως το κολλητάρι σου είναι ικανό να βγει για βόλτα με τις πυτζάμες του, σε καμιά περίπτωση δεν το παραπέμπεις σε εκπομπές και ειδικούς. Δε θα ήταν καλύτερα απλά να τ@ καλέσεις να πάτε μια μέρα μαζί για ψώνια; Λέμε τώρα εμείς.

 

  1. «Αφού δε βρίσκεις άνθρωπο της προκοπής, γιατί δεν υιοθετείς ένα παιδί; Θα σου μείνει τουλάχιστον το παιδί.»

Ένα βασικό στοιχείο που κάνει μια φιλία πολύτιμη είναι το γεγονός πως ο φίλος θα μοιραστεί μαζί σου τα ζόρια του για να νιώσει καλύτερα και να ανέβει ψυχολογικά. Με το να λες λοιπόν στο άτομο αυτό πως θεωρείς πως ένας από μεγαλύτερους φόβους για πολλούς, αυτός της μοναξιάς, θα γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο δεν του κάνεις καλό αλλά μάλλον συνεισφέρεις στη γενικότερη απαισιοδοξία που μπορεί να βιώνει.

 

  1. «Διάβασε και κανένα βιβλίο να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.»

Η συμβουλή αυτή, αν και σημαντική καθώς το διάβασμα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, κρύβει μέσα της και τεράστια κριτική για το υπόβαθρο του άλλου αλλά και τις απόψεις που μπορεί να εκφράζει κατά καιρούς και φυσικά μπορεί να προσβάλει ακόμη και αν οι προθέσεις σου ήταν οι καλύτερες. Ακόμη και αν νιώθεις πως πρέπει να βοηθήσεις, μήπως απλά να μοιραστείς μια λίστα με τα all time classic αριστουργήματα που έχεις λατρέψει;

 

  1. «Αν σταματήσεις να στοχεύεις ανθρώπους που δεν είναι για σένα, σύντομα θα βρεις κάτι. Μην έχεις τόσο υψηλά στάνταρ.»

Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας φίλος είναι να συμβουλεύει έναν άνθρωπο που νοιάζεται, να ρίξει τα standards του. Ο καθένας ξέρει ακριβώς τι είναι το καλύτερο για εκείνον και τα αυθαίρετα συμπεράσματα μόνο βοηθητικά δεν είναι. Από το να κρίνεις, μήπως να πάρεις το φιλαράκι σου και να πάτε για ποτό να κάνει και καμία γνωριμία της προκοπής;

 

  1. «Προσπάθησε να μιλάς λιγότερο, έτσι θα δείχνεις περισσότερο μυστήριο.»

Ακόμη και αν θεωρείς πως ο φίλος σου φλυαρεί ασταμάτητα, ακόμη και αν κάποιες φορές σε κουράζει και νιώθεις πως θέλεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, οφείλεις να τον σεβαστείς.Το πόσο πολύ ή λίγο μιλάει κάποιος, πολλές φορές είναι θέμα χαρακτήρα ή έχει να κάνει ξεκάθαρα με το άγχος και το πόσο άνετα νιώθει μαζί σου. Δείξε λίγη κατανόηση και αν θες οπωσδήποτε να δώσεις μια συμβουλή, μπορείς να το κάνεις με το γάντι.

 

  1. «Προτείνω να γραφτείς γυμναστήριο, ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις κάτι καλό για σένα.»

Το αν κάποιος ζει για να πηγαίνει γυμναστήριο ή δεν έχει περάσει ούτε απ’έξω από αυτό σε όλη του τη ζωή, δεν είναι ενδεικτικό του πόσο φροντίζει και αγαπά τον εαυτό του. Κάθε άνθρωπος άλλωστε αναπτύσσει τους δικούς του μηχανισμούς αντιμετώπισης συναισθημάτων και καταστάσεων και είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τι είναι καλό γι’αυτόν και τι όχι. Μην το ξεχνάς.

 

  1. «Σε παρακαλώ κάνε μου μια χάρη και σταμάτα να ποστάρεις στα social media.»

Με μια και μόνο φράση ισοπεδώνεις τη διαδικτυακή παρουσία του φίλου σου. Φυσικά, αν νιώθεις πως ένα σημαντικό πρόσωπο της ζωής σου εκτίθεται και σχολιάζεται, μπορείς πάντα να παρέμβεις διακριτικά, με μια συμβουλή που θα μοιάζει με χάδι και όχι με μαστίγωμα από εκεί που δεν το περιμένει.

 

  1. «Χαμογέλα και λίγο μπας και σε συμπαθήσει κανένας άνθρωπος.»

Μπορεί το resting bitch face να είχε γίνει θέμα πριν καμία δεκαετία με τους επιστήμονες ακόμη και τώρα να μη συμφωνούν για το αν υπάρχει ή όχι και αστέρες όπως η Kirsten Stewart και η Victoria Beckham να έχουν γίνει γνωστές για την υπερβολικά σοβαρή έως ξινή τους έκφραση όταν είναι σε φάση χαλάρωσης και ξεκούρασης, ωστόσο το να τονίζεις στο φίλο σου πως δε χαμογελάει αρκετά, μόνο ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει. Στην τελική, αν θέλεις να βλέπεις τους ανθρώπους γύρω σου να χαμογελούν, μήπως να προσπαθήσεις να γίνεις εσύ ο λόγος για το χαμόγελό τους;

 

Κλείνοντας με τα λόγια του Αριστοτέλη, ο άνθρωπος που ζει χωρίς φίλους είναι ή θηρίο ή Θεός, επομένως αξίζει να θυμόμαστε πως οι φίλοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κάνουμε να νιώθουν όμορφα και να τους βοηθάμε να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη