Ένας χωρισμός πάντα είναι δύσκολος γιατί όπως και να ήταν η σχέση σου, αλλάζει δραματικά η καθημερινότητα αλλά και τα σχέδια που έχεις κάνει για το κοντινό ή μακρινό μέλλον. Για να ξεκινήσουμε να ξεπερνάμε κάτι το οποίο μας πλήγωσε πρέπει να το βιώσουμε βαθιά μέσα μας έτσι ώστε να σταματήσει να μας ελέγχει. Ένας πολύ θεραπευτικός τρόπος να βοηθήσεις το μέσα σου ήταν ανέκαθεν η μουσική.

Πιο κάτω σου έχω μια λίστα με 5 τραγούδια τα οποία θα σε βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή, που βιώνεις αυτό το κράμα συναισθημάτων να νιώσεις μια αισιοδοξία. Με τα τραγούδια αυτά ταυτίστηκαν τόσα άτομα που αν και αρχικά ένιωσαν αβοήθητα μπροστά στην κατάσταση που βίωναν, μέσα από τη μουσική οι νότες και οι ήχοι τους θύμισαν ποιοι είναι και πως σίγουρα είναι ικανοί να τα καταφέρουν.

1)  “I will survive” – Dino Fekaris, Freddie Perren, performed by Gloria Gaynor

Το απόλυτο τραγούδι για χωρισμένους που θέλουν να πάρουν τα πάνω τους. To beat, η ενορχήστρωση, η disco διάθεση, όσο χάλια και να είσαι θα καταφέρει τουλάχιστον να σε κάνει να χαμογελάσεις και το σώμα σου θα κουνηθεί έστω και για λίγο στον ρυθμό. To τραγούδι αυτό είναι σαν ύμνος για άτομα που πρέπει να νιώσουν την εσωτερική τους δύναμη και να είσαι σίγουροι πως ό,τι και να έγινε «θα επιβιώσουν». Το τραγούδι αυτό είναι τόσο πετυχημένο γιατί εστιάζει πάνω στη δύναμη του ατόμου που καταλαβαίνει την αξία του. Δε μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι και αβοήθητοι σαν να χάσαμε κάτι από τον χωρισμό αλλά μας θυμίζει πως ότι αν και χάσουμε κάτι κερδίσαμε τον εαυτό μας πίσω και αυτό θα είναι για πάντα το πιο σημαντικό.

 

2) «Από μακριά και Αγαπημένοι» – Άννα Βίσση, Μυρτώ Κοντοβά

Ένα τραγούδι κάπως γλυκόπικρο που μπορεί να το ξανάκουσες στο ράδιο σε κάποια άλλη φάση της ζωής σου και να μην έδωσες σημασία αλλά τώρα που είσαι χωρισμένος οι στίχοι έχουν ένα άλλο νόημα. Είναι ένα από τα δύο μόλις τραγούδια που έχει γράψει η ίδια η Άννα Βίσση τη μουσική. Το τραγούδι αυτό μιλάει για το γεγονός πως με τον άνθρωπο που ήσασταν μαζί και τώρα είστε πια χωριστά μπορείτε να είστε αγαπημένοι αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται από μακριά. Έχει αναφορές στο πώς αλλάζει η ζωή μας και η καθημερινότητα μας, όταν ο άνθρωπος μας σταματήσει να είναι ο άνθρωπος μας και πώς μετά τον χωρισμό, σταματάς πια να ξέρεις πώς είναι ο άνθρωπος αυτός αν και κάποτε τον ήξερες καλύτερα κι από τον καθένα. Είναι γενικά η οπτική του τι γίνεται όταν αφήσεις τον χρόνο να κυλήσει, παίρνει μαζί του όλα τα άσχημα και όλες τις πληγές και στο τέλος μετά από πολλές άυπνες νύχτες, καταφέρνεις να σβήσεις το φως και δεν υποφέρεις πια αλλά αντιθέτως καταφέρνεις να κοιμηθείς αμέσως.

 

3) “Shout out to my Ex” by Little Mix

Ένα τραγούδι που δεν είναι τόσο γνωστό αλλά είναι σίγουρα το πιο passive aggressive τραγούδι για τους πρώην που μας πλήγωσαν. Είναι γραμμένο συλλογικά από όλο το συγκρότημα οπόταν είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τις εμπειρίες που πέρασαν με πρώην οι οποίες αν και ήταν άσχημες ήταν αυτές που οδήγησαν στον χωρισμό και τις έκαναν αυτό που είναι τώρα και τις έφτασαν στην κορυφή. Τα συγχαρητήρια που δίνουν στους πρώην τους μέσα από τους στίχους για όλα όσα έκαναν ή δεν έκαναν γίνεται με αρκετά ειρωνικό τρόπο. Αυτό σε συνδυασμό με τη γρήγορη και ανεβαστική μουσική βοηθάνε πολύ στο να ξεσπάσεις, ειδικά αν το βάλεις δυνατά στο αυτοκίνητο και τραγουδήσεις με όση φωνή έχεις τους στίχους, πίστεψε με θα είναι καλύτερο και από 1 ώρα ψυχοθεραπεία.

 

4) “So what” – P!nk, Max Martin, Shellback

Ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια η Pink όταν είχε χωρίσει από τον άντρα της. Είναι ένα τραγούδι το οποίο δεν εστιάζει στην άσχημη πλευρά του χωρισμού αλλά προσπαθεί να μας θυμίσει ότι ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος της ζωής μας. Ακόμα και αν αλλάξουν πολλά πράγματα και χάσουμε τον άνθρωπο αυτό μας μένει ο δικός μας εαυτός με τον οποίο μπορούμε να περάσουμε εξίσου καλά, ίσως και καλύτερα. Γιατί γενικά είναι πολύ καλό το να είμαστε υγιείς και να ξεπερνάμε άσχημες καταστάσεις ήπια και ήρεμα αλλά μερικές φορές χρειάζεται να πάρεις τις φίλες σου, να πάρετε ένα ταξί και να τραγουδάτε δυνατά “So, so what? I’m still a rock star I got my rock moves and I don’t need you..” καθοδόν για το αγαπημένο σας μπαράκι όπου θα πιείτε τεκίλες και θα θυμηθείτε τον εαυτό σας πριν από τη σχέση αυτή. Εννοείτε το επόμενο πρωί θα συνεχίσετε με αναπνοές και διαλογισμό, αλλά μια νύχτα λίγο ανέμελη την αξίζεις.

 

5) «Υπάρχει ζωή»- Φοίβος, ερμηνεύει η Δέσποινα Βανδή

Ένα τραγούδι που μιλάει για την ξαφνική συνειδητοποίηση που έρχεται μετά από τον χωρισμό πως κυριολεκτικά η ζωή συνεχίζεται, δε σταματάει σ’ έναν χωρισμό. Είναι εκείνη η ξαφνική ηλιαχτίδα ελπίδας που μπαίνει από το παράθυρο σου όταν στεγνώσουν τα δάκρυα και όταν σταματήσει ο πόνος στο στήθος. Εκείνη τη στιγμή που χαμογελάς και δε νιώθεις ένοχος που σταμάτησες να νιώθεις άσχημα. Ένα τραγούδι που πρέπει να τραγουδιέται δυνατά για να το ακούσουν όλοι οι χωρισμένοι που πιστεύουν πως δε θα ξαναδούν το πρόσωπο τους να χαμογελάει.

Η μουσική ήταν και θα είναι για χρόνια φάρμακο για την ψυχή. Γι’ αυτό αν έχεις χωρίσει πρόσφατα και χρειάζεσαι ένα «φάρμακο» που θα δράσει άμεσα και θα αλλάξει έστω και προσωρινά τη διάθεση σου, βάλε τα τραγούδια αυτά στο playlist σου. Η μουσική είναι δονήσεις, γι’ αυτό στις περιπτώσεις που νιώθεις πως θέλεις να ανέβεις πρέπει να συνδεθείς με όσο το δυνατόν «ψηλότερες» δονήσεις.

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη