Θέλεις να γίνεις ο άνθρωπος που θα βάλει φωτιά στις συζητήσεις και θα κάνει τα βλέμματα να στραφούν πάνω του με θαυμασμό (ή και με ελαφρύ φόβο); Κουράστηκες από τις κλασικές θεωρίες συνωμοσίας και θέλεις να σκαρφιστείς κάτι νέο, κάτι πιο πιασάρικο; Είσαι στο σωστό μέρος! Σου παρουσιάζω τη μέθοδο «Φτιάξε τη δική σου θεωρία συνωμοσίας σε 4 απλά και διασκεδαστικά βήματα». Άσε τη φαντασία σου να οργιaσει και γίνε ο επόμενος μεγάλος συνωμοσιολόγος!

 

1. Βρες κάτι λογικοφανές (ή και όχι, ποιος νοιάζεται;)

Το πρώτο βήμα είναι η βάση της θεωρίας σου. Θέλεις κάτι που να ακούγεται αρκετά αληθοφανές, ώστε ο κόσμος να αναρωτιέται: «Μήπως ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;». Αν ψάχνεις έμπνευση, μπορείς να ανατρέξεις σε καθημερινά φαινόμενα που θεωρούμε δεδομένα. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε ακούσει για τη φθορίωση του νερού. Αλλά μήπως το φθόριο είναι στην πραγματικότητα ένα παγκόσμιο σχέδιο ελέγχου του νου; Ξεκίνα από κάτι απλό και προχώρα όσο μακριά θέλεις. Το θέμα είναι να αφήσεις την ιδέα να φουντώσει και να ξυπνήσει το εσωτερικό «γιατί όχι;» του κόσμου.

 

2. Ώρα να το διαδώσεις σαν να μην υπάρχει αύριο

Οι θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στα social media. Ακόμα κι αν η θεωρία σου δεν έχει την παραμικρή βάση, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια έξυπνη δημοσίευση, μια εικόνα που να φωνάζει «Αυτό δε θέλουν να το ξέρεις!» και μερικά ψευτο-επιστημονικά στοιχεία για γαρνιτούρα. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως: «Δε σας το έχουν πει ποτέ αλλά…», «Η αλήθεια που μας κρύβουν…». Οι αναγνώστες λατρεύουν αυτό το ύφος! Πρόσθεσε μερικούς επιστήμονες (μην ανησυχείς αν δεν υπάρχουν, δεν πρόκειται να το ψάξει κανείς!) και μόλις μπήκες στο club των viral συνωμοσιών.

 

3. Εμπλούτισε τη θεωρία σου με κάθε πιθανό τρόπο

Μην επαναπαύεσαι στην αρχική ιδέα. Μια καλή θεωρία συνωμοσίας είναι σαν μια αλυσίδα μηνυμάτων. Πρέπει να την κάνεις όλο και πιο πλούσια, όλο και πιο «τραβηγμένη». Ξεκίνησες με το φθόριο στο νερό; Σύνδεσέ το με τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν ακτινοβολία ή με το «5G» που ο κόσμος φοβάται αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Κάθε νέα πληροφορία που προσθέτεις κάνει την ιστορία σου ακόμα πιο τρομακτική και πιο ελκυστική για το κοινό. Ποιος δε θέλει να ακούσει κάτι που θα τον κάνει να ανατριχιάσει λιγάκι;

 

4. Κάπως πρέπει να συνδέεται με την επικαιρότητα (εκεί κρύβεται η μαγεία!)

Το κλειδί για να γίνεις ο «γκουρού της αλήθειας» είναι να συνδέσεις τη θεωρία σου με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Κρίσεις, πολιτικά σκάνδαλα, κλιματική αλλαγή -όλα μπορούν να γίνουν μέρος της συνωμοσίας σου. Μη φοβηθείς να βάλεις τους πιο μεγάλους οργανισμούς ή τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον στόχο. Είναι κοινή πεποίθηση ότι «οι ισχυροί μας ελέγχουν». Αν έχεις ήδη μια θεωρία για το φθόριο στο νερό και την ακτινοβολία 5G, πρόσθεσε μερικά στοιχεία από την πρόσφατη οικονομική κρίση ή την έλλειψη νερού. Το κοινό σου θα είναι έτοιμο να σε ακολουθήσει μέχρι την άκρη του κόσμου!

 

Παράδειγμα: «Το Μυστικό Σχέδιο των Περιστεριών»

Ας πάρουμε ένα αγαπημένο ζώο που όλοι βλέπουμε καθημερινά, αλλά δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία: τα περιστέρια. Φαίνονται αθώα, σωστά; Κάθονται στις πλατείες, τσιμπολογούν ψίχουλα και πετάνε ανέμελα γύρω μας. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζεις… Τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι τα περιστέρια δεν είναι ακριβώς πουλιά, αλλά κυβερνητικά ρομπότ παρακολούθησης;

Θεωρία: Τα περιστέρια κατασκευάστηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος μαζικής παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα, τα περιστέρια που βλέπεις δεν είναι ζωντανά όντα, αλλά μικρά ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν πληροφορίες. Όταν κάθονται στα καλώδια ή στα κτίρια, δεν ξεκουράζονται -φορτίζουν! Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους για να παρακολουθούν τις συνομιλίες μας, τις κινήσεις μας και φυσικά τα κοινωνικά δίκτυα. Έχεις προσέξει ότι τα περιστέρια είναι παντού, από τις πιο απομακρυσμένες πλατείες μέχρι τις μεγαλύτερες πόλεις; Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάποιες φορές, φαίνεται ότι σε κοιτάνε; Αυτά τα μάτια δεν είναι αθώα πουλιά που ψάχνουν τροφή, αλλά κρυφές κάμερες που μαγνητοσκοπούν τα πάντα. Η αλήθεια κρύβεται ακόμα και στη συμπεριφορά τους: ποτέ δεν έχεις δει νεογέννητο περιστέρι, σωστά; Και υπάρχει λόγος για αυτό! Γεννιούνται κατευθείαν μέσα στα μυστικά εργαστήρια και απελευθερώνονται στους δρόμους για να εκτελέσουν την αποστολή τους. Το τελικό τους σχέδιο; Να μας παρακολουθούν και να διαβιβάζουν δεδομένα σε υπερυπολογιστές που ελέγχουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Και όσο για τα «κακά» τους που ρίχνουν στους ανθρώπους ή σε φρεσκοπλυμένα αυτοκίνητα και εσύ νομίζεις ότι είναι τύχη και πας να πάρεις λαχείο ή να παίξεις τζόκερ, αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος να μας σημαδέψουν και να συλλέξουν δεδομένα για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους!

Δες, λοιπόν, πόσο εύκολα φτιάχνεται μια θεωρία συνωμοσίας και την επόμενη φορά να αξιολογείς λίγο πιο προσεκτικά όλα αυτά που διαβάζεις και πιστεύεις.

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.