Η Φινλανδία θρηνεί ένα φρικτό έγκλημα που άφησε άφωνη τη χώρα. Ο Janne Puhakka, ο πρώτος ανοιχτά γκέι αθλητής της χώρας και πρώην παίκτης χόκεϊ επί πάγου, δολοφονήθηκε βάναυσα την περασμένη Κυριακή (13 Οκτωβρίου 2024) στο σπίτι του στην περιοχή Henttaa, Espoo. Ο Puhakka βρέθηκε νεκρός μετά από πυροβολισμό, και ο πρώην σύντροφός του, ο 66χρονος κτηνίατρος Rolf Nordmo, ομολόγησε ότι διέπραξε το έγκλημα με κυνηγετική καραμπίνα.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janne Puhakka (@jannepuhakka)

 

Ποιος ήταν ο Puhakka

Ο Janne Puhakka ξεκίνησε να παίζει χόκεϊ από την ηλικία των έξι ετών και έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία το 2015, παίζοντας για ομάδες όπως οι Blues, η Espoo United και η γαλλική Rapaces de Gap. Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών το 2013.

Το 2019, αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Puhakka αποκάλυψε τη σεξουαλικότητά του, παραδεχόμενος ότι κρατούσε την ταυτότητά του κρυφή υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής. Στο παρελθόν, είχε δηλώσει ότι αναγκαζόταν να παρουσιάζει τον σύντροφό του ως “θείο” του, εξαιτίας του στιγματισμού που πίστευε πως θα δεχόταν στον ανδροκρατούμενο και συντηρητικό χώρο του χόκεϊ.

Ο Puhakka δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος αθλητής. Ήταν ένα σύμβολο αλλαγής, ένας άνθρωπος που, με την αποκάλυψη της σεξουαλικότητάς του, έδωσε φωνή σε πολλούς LGBTQ+ αθλητές που φοβούνταν να εκφραστούν ανοιχτά. Και αυτή η φωνή, τόσο σημαντική, σίγησε με τον πιο βίαιο τρόπο.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janne Puhakka (@jannepuhakka)

 

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Janne Puhakka και ο Rolf Nordmo είχαν χωρίσει λίγες εβδομάδες πριν το έγκλημα. Ο 29χρονος αθλητής, που είχε μετακομίσει από το κοινό τους διαμέρισμα, επέστρεψε για να συζητήσουν πρακτικά ζητήματα. Εκεί, σύμφωνα με τις αρχές, ο Nordmo άρπαξε μια καραμπίνα και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Η αστυνομία τον συνέλαβε χωρίς να προκληθεί αντίσταση, ενώ η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε φόνο εκ προμελέτης, καθώς θεωρείται ότι το έγκλημα διαπράχθηκε με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο. Αν και το ακριβές κίνητρο παραμένει ασαφές, η αιτία φαίνεται να συνδέεται με τον τερματισμό της σχέσης του ζευγαριού.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janne Puhakka (@jannepuhakka)

 

Η αποκάλυψη της σχέσης του με τον Nordmo έσπασε τα στερεότυπα, ειδικά σε μια κοινωνία όπου πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Το ζευγάρι είχε δηλώσει πως συχνά τους μπέρδευαν για πατέρα και γιο, αλλά δεν έδωσαν ποτέ σημασία στις αντιδράσεις. Για εκείνους, η αγάπη υπερέβαινε τα κοινωνικά στεγανά.

Η δολοφονία του Puhakka έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της Φινλανδίας, ενώ πολλές προσωπικότητες του αθλητισμού και της LGBTQ+ κοινότητας έχουν εκφράσει τη θλίψη και την οργή τους για την απώλεια ενός ατόμου που είχε συμβολική σημασία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη χώρα.