Αν το κρεβάτι σου έχει γίνει μόνο για ύπνο και όχι για πιο διασκεδαστικά πράγματα, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα σοβαρό ξεσκόνισμα – κυριολεκτικά! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να σκοτώνει το vibe μεταξύ εσένα και του συντρόφου σου, και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν το πιο αντι-σέξι σενάριο: το άγχος που προκαλεί το χάος μπορεί να ρίξει την ερωτική σας ζωή στα πατώματα (και όχι με καλό τρόπο).

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, η ακαταστασία στο χώρο μπορεί να αυξήσει το άγχος και να ρίξει τη λίμπιντό σου. Και, το χειρότερο; Η μείωση της σεξουαλικής λειτουργικότητας και της ικανοποίησης από τη σχέση μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα του… ξεχασμένου πλυντηρίου ή των πιάτων που στοιβάζονται στην κουζίνα.

Εσείς και η σκούπα

Αν νιώθεις ότι η σχέση σου έχει χάσει την ένταση, μπορεί η λύση να είναι πιο απλή απ’ ό,τι νόμιζες: καθάρισμα και οργάνωση! Έρευνα της Talker Research δείχνει ότι το 69% των ανθρώπων θεωρούν ότι ένα καθαρό σπίτι είναι το μυστικό για περισσότερη χαρά στη σχέση. Και ξέρεις τι είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό; Το 50% παραδέχεται ότι με το σπίτι σε τάξη, είναι πιο πρόθυμοι να περάσουν ποιοτικό χρόνο στην κρεβατοκάμαρα.

Τα ζευγάρια που σφουγγαρίζουν μαζί, μένουν μαζί

Ας το παραδεχτούμε, το κοινό καθάρισμα δεν ακούγεται ακριβώς σαν ραντεβού στα κρυφά, αλλά τα στατιστικά λένε άλλη ιστορία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα αποκάλυψαν ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού απολαμβάνουν πιο δυνατή σχέση και καλύτερο σ3ξ. Ποιος να το ‘λεγε ότι το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να είναι η αρχή για… καθαρή ερωτική σπίθα!

Κλειδί εδώ είναι η συνεργασία. Το μυστικό των επιτυχημένων ζευγαριών που τα πάνε καλά στο καθάρισμα –και στο σ3ξ– είναι ότι προσεγγίζουν τις υποχρεώσεις ως ομάδα: εμείς vs το χάος. Συζητάνε τι πρέπει να γίνει, επενδύουν στα δυνατά σημεία του καθενός και δεν αφήνουν το χάος να διαλύσει τη σχέση τους. Ακόμα κι αν το πλύσιμο ρούχων δεν είναι το πιο ρομαντικό πράγμα, η συνεργασία σε απλά tasks μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Το πιο καυτό καθάρισμα… ever

Αν νομίζεις ότι τα παραπάνω ακούγονται λίγο υπερβολικά, άκου αυτό: Μια μελέτη από το Swinburne University of Technology στη Μελβούρνη δείχνει ότι όταν οι άντρες μοιράζονται τα σωματικά και ψυχικά φορτία του σπιτιού, οι γυναίκες όχι μόνο το εκτιμούν, αλλά η ερωτική τους διάθεση ανεβαίνει κατακόρυφα. Οπότε, αν θες να ξαναδείς εκείνη τη σπίθα στη σχέση σου, ίσως πρέπει να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το σπίτι (και τα ψυχολογικά σας).

Στο τέλος της ημέρας, το να έχεις καθαρό και οργανωμένο σπίτι δεν είναι μόνο καλό για το μυαλό, αλλά κάνει θαύματα και για την καρδιά – και όχι μόνο. Αν λοιπόν θέλεις να ξαναβάλεις λίγο σέξι στη σχέση σου, πιάσε τη σκούπα και δες τι θα συμβεί!