Πώς θα ήταν να περάσεις μια ολόκληρη ημέρα ως άτομο με αναπηρία στο κέντρο της Αθήνας; Αν αναρωτιέσαι, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις στο TikTok τον Κώστα Κριτζιλάκη και θα μάθεις πάρα πολλά κι ενδιαφέροντα, για το πώς είναι να ζει στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, ένα άτομο που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο επίσημος λογαριασμός του είναι Kostas_kritzilakisreal και είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο θα βρεις στα σόσιαλ μίντια.

 

@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #μπεςφοργουγαμω #mpesfypgamw #disability ♬ Relaxing background music(1406273) – YOMOGI

 

Ο Κώστας είναι δάσκαλος κρουστών και στιχουργός. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πολλούς νέους τραγουδιστές και επώνυμες δισκογραφικές εταιρίες. Επίσης, ασχολείται με τη σκοποβολή καθώς έχει συμμετάσχει πρόσφατα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παρα-Σκοποβολής 2024 με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Σχεδόν σε όλα τα videos του εμφανίζεται και η σύζυγός του Ραφαέλα, μια καταπληκτική κοπέλα που κι εκείνη, όπως και ο Κώστας είναι άτομα με αναπηρία και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι και η Ραφαέλα λατρεύει τη σκοποβολή και συμμετείχε και εκείνη στο Πρωτάθλημα παρα-Σκοποβολής για γυναίκες, όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Κατά καιρούς, ο Κώστας έχει ασχοληθεί στα βιντεάκια του με πάρα πολλά θέματα, κυρίως κοινωνικά, προσπαθώντας μέσω του χιούμορ, να αφυπνίσει τους ανθρώπους στο πώς θα έπρεπε να σκέφτονται πάνω σε αρκετά ζητήματα αλλά και στο πώς θα έπρεπε παράλληλα να αντιδρούν. Πόσες φορές έχετε πετύχει οδηγούς που έχουν παρκάρει πάνω σε ράμπες και με αυτόν τον τρόπο «απαγορεύουν» τη διέλευση στον δρόμο σε άτομα με αναπηρικά αμαξίδια και με προβλήματα όρασης; Άπειρες φορές το έχει πετύχει και ο ίδιος, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει βίντεο εκείνη τη στιγμή σχετικά με την προσβασιμότητα σε δρόμους, λεωφορεία, νοσοκομεία κ.ο.κ. Παράλληλα, οι δόσεις χιούμορ και αστείων του, παίρνουν και δίνουν, καθώς ο Κώστας έχει μεγάλο ταλέντο πάνω σε αυτό.

 

@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #μπεςφοργουγαμω #mpesfypgamw ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostas_kritzilakisreal👩🏻‍🦽

 

«Πέντε πράγματα που αναγκαζόμαστε να μάθουμε τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα επειδή δε θέλουν να μάθουν αυτοί που πρέπει:

1. Ένα άτομο με αμαξίδιο που βγαίνει από το κέντρο αποκατάστασης, έχει ήδη εκπαιδευτεί για το πώς θα ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες, κυλιόμενες αλλά και κανονικές, με το αμαξίδιο κι όλα αυτά επειδή κάποιοι δε μάθανε πως το ασανσέρ είναι για ανάπηρα άτομα αλλά και για μεγάλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

2. Ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο έχει εκπαιδευτεί να κατεβαίνει και να ανεβαίνει άρτια τα πεζοδρόμια, επειδή κάποιοι δεν εκπαιδεύτηκαν να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στις ράμπες των αναπήρων.

3. Ένα τυφλό άτομο εκπαιδεύεται να περπατάει εκτός όδευσης τυφλών, επειδή κάποιοι δεν εκπαιδεύτηκαν να μην παρκάρουν τα μηχανάκια τους πάνω στην όδευση.

4. Ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο έχει εκπαιδευτεί από πολλή μικρή ηλικία στην οδηγική παιδεία, το να βγαίνει στον δρόμο και όλα αυτά χωρίς να έχει αυτοκίνητο, γιατί; Γιατί, οι δήμαρχοι των πόλεων δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ στο να φτιάξουν πεζοδρόμια.

5. Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες εκπαιδεύονται από πολλή μικρή ηλικία στη yoga και στην αυτοσυγκράτηση και να κρατάνε τις φυσικές τους ανάγκες κι όλα αυτά επειδή οι δημόσιοι φορείς δε μάθανε ποτέ να υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες να έχουν αναπηρικές τουαλέτες στα μαγαζάκια τους. Εν ολίγοις, στη δύσμοιρη Ελλαδίτσα μας έχουμε μάθει να λειτουργούνε όλα αντιστρόφως ανάλογα. Συγγνώμη, αντιστρόφως παράλογα».

Και όντως, μέσα από αυτές τις 5 ουσιώδεις προτάσεις του, αυτός ο όμορφος τύπος, τα είπε όλα.

 

@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #μπεςφοργουγαμω #σχολειο #mpesfypgamw#disability ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostas_kritzilakisreal👩🏻‍🦽

 

Τα άτομα με κάποια μορφής αναπηρία, δυστυχώς, στη χώρα που ζούμε, ακόμα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό, μορφές ρατσισμού αλλά ταυτόχρονα δέχονται υποτιμητικά σχόλια και αρκετά από αυτά τα άτομα ζουν τον εκφοβισμό. Αντίστοιχες γελοιότητες έχει ακούσει και ο ίδιος, με χρήστες να σχολιάζουν ότι «πώς είναι δυνατόν να περπατάς στο νερό κι όχι κανονικά» κατηγορώντας τον για ψεύδη, και ουσιαστικά, δείχνοντας την αμάθειά τους.

 

@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #μπεςφοργουγαμω #mpesfypgamw ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostas_kritzilakisreal👩🏻‍🦽

 

Κάνοντας μια βόλτα στο προφίλ του Κώστα, θα δεις περιστατικά που φωτογραφίζουν όχι μόνο αυτή την αμάθεια, αλλά και τα προβληματικά σημεία της ελληνικής κοινωνίας εν γένει απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα βίντεο στο οποίο ο Κώστας καλεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γιατρών τηλεφωνικά, για να ρωτήσει αν υπάρχει ράμπα αναπήρων στο γραφείο τους για να μπορέσει να πάει να κάνει κάποιες εξετάσεις. Στα δέκα τηλεφωνήματα, ένας μόνο γιατρός του απάντησε θετικά. Το ίδιο απογοητευτική ήταν και η κατάσταση με τα εστιατόρια σε ολόκληρη την Αττική.

 

@kostas_kritzilakisreal Πήραμε 10 εστιατόρια από όλη την Αττική και ρωτησαμε αν εχουν προσβαση για ΑΜΕΑ ##kostas_kritzilakisreal##disability##disability ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostas_kritzilakisreal👩🏻‍🦽

 

Κάποιους μήνες πριν, ο Κώστας και η Ραφαέλα, είχαν κάνει άλλο ένα κοινωνικό πείραμα: Είχαν πάει σε μια κεντρική πλατεία κι επειδή εμπόδισαν τον δρόμο με τα αμαξίδιά τους, δημιούργησαν έναν «εικονικό» καβγά, ανάμεσα σε εκείνους και μια κοπέλα που τους μίλησε με απαίσιο τρόπο κι απαξιωτικό χαρακτήρα. Όσοι το έχετε δει ή όσοι το δείτε, θα παρατηρήσετε ότι ο κόσμος χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα μέρος υποστηρίζει την αγένεια της κοπέλας κι επικροτεί την άσχημη συμπεριφορά της, ενώ το άλλος μέρος τη βάζει ένα φρένο στην ασέβειά της.

 

@kostas_kritzilakisreal Αν θες να δεις όλο το κοινωνικό πείραμα ακολούθησε μας #youtube Με το ίδιο όνομα ακριβώς που έχουμε και εδώ #kostas_kritzilakisreal #fyp #disability #sosialexperiment #αμεα ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostas_kritzilakisreal👩🏻‍🦽

 

Ο Κώστας και η Ραφαέλα μας δείχνουν με τον δικό τους τρόπο, πως όλοι οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη Γη έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και πως όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στον κόσμο. Τα άτομα με αναπηρία δε δικαιολογείται να στερούνται τίποτα μπρος στους υπόλοιπους ανθρώπους. Ναι, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν το δικαίωμα να φλερτάρουν, να κάνουν σ3ξ, να πηγαίνουν στο θέατρο για να βλέπουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις, στον κινηματογράφο, στα bars, στα εστιατόρια, για βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε κάθε γωνιά της Γης που μπορεί να τους αρέσει. Έχουν το δικαίωμα να έχουν ίδια και ίση αντιμετώπιση από δημόσιους φορείς, γιατρούς κι από όλον τον κόσμο.

Κάθε βιντεάκι του Κώστα είναι κι ένα μάθημα, με μια γοητευτικότατη δόση χιούμορ. Γιατί εν τέλει, γοητευτικό σε κάνει η εσωτερική δύναμη κι αγάπη που έχεις για τη ζωή και για τον κάθε άνθρωπο. Ουσιαστικά, η παιδεία, που ο Κώστας και η Ραφαέλα έχουν άφθονη και συγκινητικά ευγενή.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη