Ο πολυτελής οίκος μόδας Prada και η εμπορική διαστημική εταιρεία Axiom Space παρουσίασαν τα σχέδια για μια διαστημική στολή που θα φορεθεί για τη σεληνιακή αποστολή Artemis III της NASA. Οι κυρίως λευκές στολές, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου στο Μιλάνο την Τετάρτη, έχουν κοντό κορμό και πέτρινα γκρι μπαλώματα στους αγκώνες και τα γόνατα. Αν και είναι εμφανώς απαλλαγμένες από εμπορικά σήματα ή λογότυπα, τα σχέδια περιλαμβάνουν κόκκινες γραμμές έμφασης στους βραχίονες, τη μέση και τα “φορητά σακίδια του συστήματος ζωής”, τα οποία παραπέμπουν στο υπο-σήμα της Prada, Linea Rossa. “Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία”, δήλωσε ο Russel Ralston, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Axiom Space, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. “Συνδυάζουμε τη μηχανική, την επιστήμη και την τέχνη”.

The spacesuit will be used for NASA’s Artemis III mission in 2026.

Τα κομψά κοστούμια περιλαμβάνουν μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οι αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν διαστημικό περίπατο για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα χάρη σε ειδικά σχεδιασμένες μπότες. Οι στολές θα είναι κατασκευασμένες από ένα λευκό υλικό ικανό να αντανακλά τη θερμότητα, προσφέροντας προστασία από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τη σεληνιακή σκόνη, σύμφωνα με κοινό δελτίο τύπου.Η κινητικότητα έχει επίσης βελτιωθεί από τα σχέδια του Apollo 17. Αλλά ήταν η βαθιά γνώση της Prada για την παραγωγή υφασμάτων και τις τεχνικές ραψίματος που βοήθησε να “γεφυρωθεί το χάσμα” μεταξύ λειτουργικότητας και στυλ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

The spacesuit worn on the lunar surface is made from a white material that reflects heat and protects astronauts from extreme high temperatures and lunar dust.

Τα κοστούμια – τα οποία είναι ουδέτερα ως προς το φύλο και ταιριάζουν σε όλα τα μεγέθη – ετοιμάζονται επίσης εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τον Lorenzo Bertelli, επικεφαλής μάρκετινγκ του ομίλου Prada, ο οίκος μόδας συζητούσε τη συνεργασία από πριν από την πανδημία Covid-19 το 2020.Περίπου 10 υπάλληλοι της Prada εργάστηκαν πάνω στη διαστημική στολή, μετακινούμενοι μεταξύ του Μιλάνου και της βάσης της Axiom στο Χιούστον.

Η αποστολή Artemis III της NASA, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σχεδιάζει να αποτελέσει την πρώτη προσεδάφιση αστροναύτη στο φεγγάρι μετά το Apollo 17 το 1972. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε επίσης να είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα περπατήσει στο φεγγάρι. “Σήμερα, ο καθένας με βαθιές τσέπες μπορεί να πάει στο διάστημα”, δήλωσε ο Bertelli στους δημοσιογράφους στο Μιλάνο. “Σύντομα θα γίνει προσιτό και οι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε στο φεγγάρι. Νομίζω λοιπόν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής”.