Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στους νέους να συνομιλήσουν με μια προσομοίωση του μελλοντικού τους εαυτού, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Η εμπειρία αυτή φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της αισιοδοξίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα, με την ονομασία “Future You”, επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με μια εκδοχή του εαυτού τους ηλικίας περίπου 60 ετών. Μέσω ενός προηγμένου chatbot και ενός avatar που αναπαριστά τη μελλοντική τους εμφάνιση, οι νέοι μπορούν να συνομιλήσουν για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, δημιουργώντας μια αίσθηση σύνδεσης με το μέλλον τους.

 

Πώς Λειτουργεί το Πρόγραμμα

Η διαδικασία ξεκινά με την ανάλυση μιας φωτογραφίας του χρήστη, η οποία επεξεργάζεται μέσω ενός συστήματος με το όνομα “StyleClip” για να δημιουργήσει την εικόνα του μελλοντικού εαυτού του. Στη συνέχεια, το chatbot χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχει συλλέξει από τον χρήστη, όπως πληροφορίες για την τρέχουσα ζωή του, τις φιλοδοξίες και τις ανησυχίες του, για να δημιουργήσει ένα σενάριο μελλοντικών προβλέψεων.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η τεχνητή νοημοσύνη συνθέτει απαντήσεις που περιγράφουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η ζωή του χρήστη στο μέλλον. Η εμπειρία συνομιλίας επικεντρώνεται στη διαμόρφωση μιας ισχυρής σχέσης με τον μελλοντικό εαυτό και στην εύρεση κινήτρων για την επίτευξη των προσωπικών στόχων.

 

Οφέλη για την Ψυχολογία των Χρηστών

Στη μελέτη συμμετείχαν 344 νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι πέρασαν από 10 έως 30 λεπτά συνομιλώντας με την αναπαράσταση του μελλοντικού τους εαυτού. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωσαν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη κινητοποίηση για να επιτύχουν τους στόχους τους. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η επαφή με τον μελλοντικό τους εαυτό τούς έδωσε μια ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες.

 

Νέες Προοπτικές στην Ψυχολογία και την Τεχνολογία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενίσχυση της σχέσης με τον μελλοντικό εαυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λήψη αποφάσεων, οδηγώντας τους ανθρώπους να κάνουν πιο προσεκτικές και μακροπρόθεσμες επιλογές. Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη χρήση της τεχνολογίας για ψυχολογικές πρακτικές, με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης του Στάνφορντ, Τζέρεμι Μπέιλενσον, να υπογραμμίζει τη σημασία της συγχώνευσης των εικονικών μοντέλων με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα “Future You” βασίζεται στην ψυχολογική προσέγγιση της οπτικοποίησης του μέλλοντος, βοηθώντας τους ανθρώπους να φανταστούν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν στη ζωή τους και να βρουν τρόπους για να το πετύχουν.

Με αυτή την καινοτομία, το MIT ανοίγει τον δρόμο για νέες εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη, συνδέοντας την τεχνολογία με την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχολογία, προσφέροντας στους νέους την ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα πιο θετικό και αισιόδοξο μέλλον.