Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι απ’ εσάς θα έχετε ανέβει σαν παιδιά σε καρουζέλ. Ή ακόμα και αν δεν είχατε ανέβει, είναι πιθανό να το κρατούσατε στο σπίτι στη μορφή μουσικού χριστουγεννιάτικου παιχνιδιού. Όπως και να έχει, σίγουρα γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάω. Το πασίγνωστο λοιπόν παιχνίδι, που κάνει μονίμως κύκλους χωρίς να σταματάει ή να αλλάζει κάτι στη φιλοσοφία του, μπορεί στην αρχή να μοιάζει αρκετά διασκεδαστικό, αλλά όσο περνάει η ώρα γίνεται βαρετό, κουραστικό και χωρίς να έχει να προσφέρει κάτι πλέον. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Μήπως μιλάμε για κάτι πέρα από ένα απλό παιχνίδι σε λούνα παρκ; Μετά τα “nexting” και “ghosting”, ήρθε η ώρα για τη δημιουργία ενός νέου όρου στον κόσμο των σχέσεων, αυτού του “carouseling”. Όπως και με το παραδοσιακό καρουζέλ, έτσι και εδώ, το άτομο που το εφαρμόζει μπορεί στην αρχή να φαίνεται πως μας διασκεδάζει, αλλά στην πορεία σε κουράζει. Τι είναι όμως ακριβώς το “carouseling”;
Ο όρος αυτός περιγράφει τους singles, οι οποίοι μέσα από εφαρμογές γνωριμιών, συνομιλούν με πολλά άτομα ταυτόχρονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να έχουν την πρόθεση να τους συναντήσουν από κοντά. Οι συνομιλίες αυτές μπορούν να κρατάνε μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Το άτομο αυτό, σαφώς και δεν έχει πρόθεση να βρεθείτε από κοντά, αλλά δε στο κάνει και ξεκάθαρο, έχοντάς σε, σε μία μόνιμη αναμονή. Αν χρησιμοποιείς τα dating apps για τον ίδιο λόγο, για να μιλήσεις απλώς λίγο και να περάσει η ώρα σου, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν όμως ψάχνεις όντως για μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ένα τέτοιο άτομο θα σε βάλει πιθανόν ν’ αναρωτιέσαι και στο τέλος να βαρεθείς.
Γιατί όμως κάποιος μπορεί να κάνει “carouseling”; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους ποιο συνηθισμένους λόγους:
1. Σε κρατάει για backup. Αυτό το άτομο ίσως βγαίνει ήδη κάποια ραντεβού, ή μπορεί ακόμη να είναι και σε κάποια σχέση. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τότε ίσως και να έχεις μια πιθανότητα να βρεθείτε (ή ίσως και όχι, εκτός βέβαια αν κερδίσεις το λαχείο ή γίνεις Avenger).
2. Σε χρησιμοποιεί για να τονώσει την αυτοπεποίθηση και τον εγωισμό του. Για να δει βρε παιδί μου ότι περνάει ακόμη η μπογιά του και μπορεί να ρίξει «εύκολα» κάποιον/κάποια.
3. Χρησιμοποιεί τα dating apps μόνο για να διασκεδάσει. Μπορεί απλά ν’ αρέσκεται στο να περνάει την ώρα του ανταλλάσσοντας μηνύματα με αγνώστους, χωρίς να τους συναντάει. Να μιλάει με άλλους και να μη νοιάζεται για το αν θα καταλήξει κάπου.
4. Κόβει κίνηση. Μπορεί το άτομο αυτό να μην είναι σε συναισθηματική φάση να κάνει μια σχέση, αλλά να θέλει να δει τι υπάρχει εκεί έξω από επιλογές για όταν θα νιώσει πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή.
5. Είναι ντροπαλό άτομο, ανασφαλές, με φόβο απόρριψης ή πολύ προσεκτικό. Ίσως λοιπόν να ήθελε να επιδιώξει μία συνάντηση από κοντά, αλλά να μην μπορεί να κάνει την πρώτη κίνηση, είτε από φόβο απόρριψης, είτε από ανασφάλεια, είτε λόγω έντονου άγχους.
Όποιος όμως και να είναι ο λόγος, δεν παύει να είναι κάτι που κάνει κάθε άνθρωπο να κουραστεί και στο τέλος να χάσει τελείως το ενδιαφέρον του. Όπως και με το κλασικό καρουζέλ, στην αρχή φαίνεται πολύ όμορφο και συναρπαστικό να μιλάς με κάποιον και να «μαθαίνεις» πράγματα για αυτόν. Όσο όμως κάθεσαι πάνω στο καρουζέλ χωρίς να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα (η συνάντηση), τόσο πιο πολύ κουράζεσαι. Τα πράγματα γίνονται κουραστικά και μονότονα μιας και ωραίες οι συζητήσεις από τα social, αλλά σαν την προσωπική επαφή δεν είναι. Και όσο βλέπεις ότι αυτή δεν πρόκειται να έρθει, η ενέργεια, το ενδιαφέρον και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα μπορεί να ένιωθες για το άλλο άτομο σιγά-σιγά χάνεται. Γιατί είναι βαρετό να κάνεις συνέχεια κύκλους χωρίς κάτι να αλλάζει ή να υπάρχει έστω μία προοπτική αλλαγής.
Πώς όμως μπορείς να ξεφύγεις από μiα τέτοια κατάσταση;
1. Όρισε ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου και φρόντισε να μην αφήσεις να καταπατηθεί. Αποφάσισε πότε θα ήθελες να κάνετε βιντεοκλήση, να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να βρεθείτε από κοντά. Θέσε ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα (όχι, η μία μέρα γνωριμίας δεν είναι ρεαλιστικό διάστημα). Δες πως θα πάει η συζήτηση και αν ο άλλος είναι όντως διατεθειμένος να εμφανιστεί σε ένα πιθανό πρώτο ραντεβού.
2. Ξεκαθάρισε τι θες. Με ευγενικό πάντα τρόπο, μπορείς να ξεκαθαρίσεις στο άλλο άτομο ότι δε βρίσκεσαι στην εφαρμογή για ατελείωτο chatting, αλλά επιδιώκεις μια πραγματική γνωριμία. Όταν νιώσεις ότι έχει έρθει η ώρα για να γίνει, το συζητάς με το άλλο άτομο και κανονίζεται τα υπόλοιπα.
3. Μην ανησυχείς αν δείξεις υπερβολική προθυμία, απελπισία ή ακόμα και βιασύνη για να διακόψεις. Είναι λογικό μετά από ένα διάστημα ατελείωτων συζητήσεων online, να θέλεις να προχωρήσεις στο επόμενο άτομο (που ίσως εκείνο να θέλει όντως να βγείτε).
Το σημαντικό είναι να μπορέσεις να αναγνωρίσεις πότε βρίσκεσαι πάνω σε ένα καρουζέλ και να κατέβεις έγκαιρα, ώστε να μη σπαταλήσεις ούτε τον χρόνο αλλά ούτε και την ενέργειά σου.
Επιμέλεια κειμένου: zinatsartsidou