Πετάγομαι, που λες, μέσα στον ύπνο μου από τα δυνατά γαβγίσματα πάνω από το κεφάλι μου. Κοιτάω την ώρα στο κινητό μου, 7:00 το πρωί. «Εντάξει, εντάξει», του λέω «τώρα θα ετοιμαστούμε. Μη φοβάσαι δε θα αργήσεις για τη δουλειά»! Ναι σωστά διάβασες! Η ανησυχία μας δεν είναι κάθε πρωί μην αργήσω εγώ στη δουλειά αλλά μην καθυστερήσει ο σκύλος μου στη δική του! Και όχι, δεν τρελάθηκα ακόμη. Μπορεί να μην έχει φτάσει, προς το παρόν, το συγκεκριμένο trend στην Ελλάδα, αλλά σκέφτομαι πως αν ζούσαμε στην Κίνα θα μπορούσαμε άνετα να ξυπνάμε κάπως έτσι.

Κάποιος κατέβασε την ιδέα το 2011 και δημιουργήθηκαν οι πρώτες καφετέριες για σκύλους-γάτες. Πρόσεξε όμως, αυτό δε σημαίνει πως τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι για να πηγαίνουν σκύλοι και γάτες, αλλά πως τα ζώα εργάζονται εκεί. Κάνοντας τι; Αλληλεπιδρώντας με τους πελάτες που θέλουν να τα χαϊδέψουν, να τους μιλήσουν και να παίξουν μαζί τους με αντάλλαγμα τροφή και σνακ για τις υπηρεσίες τους. Το project γνώρισε τεράστια επιτυχία και το 2023 αυτές οι καφετέριες στην Κίνα έφτασαν τον τρελό αριθμό των 4.000!

 

@indiatodayofficial China’s Pets at Work: The Growing Trend of Animal Cafes Discover China’s rising trend of sending pets to work at animal cafés! Pet owners are sending their furry companions to cafés while they’re out, helping their pets socialize and saving on household costs. This new craze, called “Zhengmaotiaoqian” (earning snack money), is sweeping across China, with cats and dogs working part-time at cafés. With thousands of cafés emerging, this trend is a win-win for pets and owners. However, not all pets are lucky enough to land a job, as some owners still search for cafés willing to hire their animals! #PetCafe #AnimalCafe #ChinaTrends #PetLifestyle #Zhengmaotiaoqian #PetJobs #FurryEmployees #Fuzhou ♬ original sound – IndiaTodayOfficial

 

Οι καταστηματάρχες βάζουν κανονικά αγγελίες όπου ψάχνουν εργαζόμενους σκύλους ή γάτες και τους περνούν και από συνέντευξη για να δουν αν τους κάνουν ή όχι. Τα ζωάκια που θα προσληφθούν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φιλικά, φροντισμένα, υγιή και να τα πηγαίνουν καλά, τόσο με τους πελάτες του μαγαζιού όσο και με τους “συναδέλφους” τους. Αυτή είναι και η δοκιμασία που περνούν πριν από την πρόσληψη. Τα αφήνουν να κινούνται ελεύθερα για κάποιο διάστημα μέσα στο μαγαζί και τα παρατηρούνε.

Η 27χρονη Jane Xue είναι η περήφανη ιδιοκτήτρια ενός 2χρονου Samoyed με το όνομα OK, που εργάζεται σε μια καφετέρια σκύλων στην περιοχή Fuzhou στη Βορειοδυτική Κίνα. Αρχικά της φάνηκε πως θα έχει πλάκα και έστειλε βιογραφικό απαντώντας σε διάφορες αγγελίες. Όταν της ζήτησαν να πάει για συνέντευξη τη σκυλίτσα δεν πίστευε πόσο καλά τα πήγε με τον κόσμο, πόσο έδεσε στο περιβάλλον του καφέ και πόσο χαρούμενη έδειχνε. Οπότε, δε δίστασε να της επιτρέψει να δουλέψει. Όπως η ίδια είπε σε συνέντευξή της, λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και αναγκαστικά η ΟΚ έμενε μόνη της. Είναι πολύ καλύτερα για εκείνη να είναι σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, να απολαμβάνει χάδια και λιχουδιές, την παρέα άλλων τετράποδων και μετά να γυρίζει σπίτι με την οικογένειά της. Επιπλέον, να κάνουν και κάποια εξοικονόμηση χρημάτων αφού γλιτώνουν γεύματα αλλά και την ενέργεια που θα χρειαζόταν τις ώρες που θα ήταν μόνη η ΟΚ στο σπίτι. Κάποιοι εργοδότες μάλιστα προσφέρουν και έκπτωση στους φίλους των ιδιοκτητών των ζώων που θα επισκεφτούν το κατάστημα έως και 30% στις τιμές.

 

@aileensierends06 Shiba Inu Cafe is my favorite cafe in the world 🐕❤️ If you are a dog lover & you go to Beijing, you MUST visit this placee!!! #vacay #holiday #dog #shibainu #dogcafe #puppies #dog #cute #cafe #fyp #beijing ♬ Hey Lover – The Daughters Of Eve

 

Οι πελάτες που επισκέπτονται τα μαγαζιά αυτά μπορούν, είτε να πληρώσουν είσοδο που κυμαίνεται από 3,5-7,5 ευρώ, είτε απλά να πάρουν κάτι για να φάνε ή να πιούνε και απολαμβάνουν ελεύθερα τη συντροφιά των τετράποδων υπαλλήλων. Σίγουρα οι περισσότεροι που επιλέγουν να επισκεφτούν τέτοια μέρη θα αγαπούν τα ζώα, αλλά ίσως για διάφορους λόγους να μην έχουν δικά τους. Οπότε είναι ωραίο να έχουν έστω κι έτσι τη δυνατότητα να περάσουν λίγο χρόνο κοντά σε κάποια ζωάκια που θα τους προσφέρουν χαλάρωση και χαρά.

 

@gobbleandsipuk SHIBA INU CAFE!! 🐕 When we were browsing things to do in Hong Kong, we came across a lot of Cat Cafes and whilst I love cats, I wanted to go to a pet cafe which I wouldn’t usually find in London. Then bam, this Mame and Shiba cafe popped up and we knew this was perfect Like I mentioned in the video, bring a pair of socks for the slippers, dress in something where you wouldn’t mind having fur all over and be prepared of the smell of pee when you walk in (it was sooooo strong) Apart from that, the dogs were so cute and each have their own personality. The lady managing it was so lovely and chatty, very friendly and will make sure you and the dog are comfortable Book online, you get an hour and it costs roughly £15pp #shibainucafe #dogcafehongkong #thingstodoinhongkong #mameandshiba #causewaybayhongkong ♬ たぶん – YOASOBI

 

Αφού, με αυτό τον τρόπο όλες οι πλευρές βγαίνουν κερδισμένες, οι καταστηματάρχες αυξάνουν τα κέρδη τους, οι ιδιοκτήτες των ζώων εξοικονομούν χρήματα και έχουν λιγότερη ανησυχία για τα ζωάκια τους, τα ίδια περνούν πολύ καλύτερα τις ώρες τους και οι πελάτες το χαίρονται τότε γιατί όχι; Αρκεί φυσικά να τηρούνται οι κανονισμοί ώστε οι συνθήκες να είναι οι ιδανικές για όλους. Και πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που όπως λένε σύντομα θα έχει πολύ περισσότερα κατοικίδια απ’ ότι νήπια, γεγονός που έχει κι αυτό τη σημασία του.

ΠΗΓΕΣ
m.jpost.com
m.economictimes.com
www.huffingtonpost.gr
newpost.gr

Συντάκτης: Σοφία Αλεξανδρίδου