Τα αφεψήματα από βότανα (ή herbal teas) χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυσικές θεραπείες για διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς και για την υγεία των αναπαραγωγικών οργάνων των γυναικών. Επιστημονικές μελέτες λοιπόν αρχίζουν να επικυρώνουν τις παραδοσιακές χρήσεις τους, δείχνοντας ότι ορισμένα αφεψήματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών, να διευκολύνουν την εμμηνορροϊκή δυσφορία ακόμα και να «υποστηρίξουν» την εγκυμοσύνη -εφόσον έχει προηγηθεί πάντα η σύμφωνη γνώμη του ιατρού. Σ’ αυτό το άρθρο, εξερευνούμε πέντε αφεψήματα βοτάνων με αποδεδειγμένα οφέλη για την ορμονική υγεία και τη συνολική ευεξία των γυναικών.

1. Red Raspberry Leaf Tea: Το τονωτικό της μήτρας

Το συγκεκριμένο τσάι  αναφέρεται συχνά ως το «γυναικείο βότανο» λόγω των ισχυρών οφελών του για την αναπαραγωγική υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορμονική ισορροπία και την υγεία της μήτρας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των μυών της μήτρας, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο για τη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και την ανακούφιση από τις κράμπες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Midwifery & Women’s Health διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν αυτό το τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν συντομότερο τοκετό και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν ιατρικές παρεμβάσεις, όπως καισαρική τομή.

 

2. Χαμομήλι: Ηρεμιστικό και αντιφλεγμονώδες

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα, αλλά έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την ορμονική υγεία. Πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες, το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου και στη μείωση του φουσκώματος. Σε κλινική δοκιμή που έγινε το 2010 στο the Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού παρουσίασαν σημαντική μείωση της σοβαρότητας των εμμηνορροϊκών κραμπών σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν. Επιπλέον, το χαμομήλι προάγει τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους -ενός βασικού παράγοντα που διαταράσσει τη ρύθμιση των ορμονών .

 

3. Μέντα: Ένα φυσικό εξισορροπητικό ορμονών

Το τσάι μέντας χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση των πεπτικών ενοχλήσεων, αλλά παίζει επίσης ρόλο στην εξισορρόπηση των ορμονών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας . Η μέντα μειώνει τα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία είναι αυξημένα στις γυναίκες με PCOS, βοηθώντας στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ακμή και η υπερβολική τριχοφυΐα.Μάλιστα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research επιβεβαίωσε ότι το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης σε γυναίκες με ιριδισμό (υπερβολική τριχοφυΐα), ένα κοινό σύμπτωμα του PCOS .

 

4. Τσάι τζίντζερ: Αντιεμετικό, προσφέρει ανακούφιση από την έμμηνο ρύση

Το τσάι τζίντζερ φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Το τζίντζερ λειτουργεί αναστέλλοντας τις προσταγλανδίνες-ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πόνου και φλεγμονής κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι το τζίντζερ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με την ιβουπροφαίνη στη μείωση του πόνου της περιόδου. Επιπλέον, το τζίντζερ είναι ένα ασφαλές ave φάρμακο για την πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον εμετό στις έγκυες γυναίκες έως και 50% .

 

5. Τσάι από φύλλα τσουκνίδας: Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ορμονών

Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α και C, τα οποία υποστηρίζουν την ορμονική ισορροπία. Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν έντονες περιόδους, το τσάι τσουκνίδας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, επειδή βοηθά στη μείωση της υπερβολικής εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας. Επιπλέον, υποστηρίζει τα επινεφρίδια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ορμονών όπως η κορτιζόλη και τα οιστρογόνα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν φύλλα τσουκνίδας παρουσίασαν μείωση της απώλειας αίματος και βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου .

 

* Οι φυσικές  αυτές «θεραπείες» προσφέρουν έναν ήπιο, αποτελεσματικό τρόπο για την υποστήριξη της ορμονικής ισορροπίας και της συνολικής ευεξίας της γυναίκας. Παρά το γεγονός όμως ότι αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν πάροχο υγείας προτού προβείτε σε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τη ρουτίνα σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.