Σοβαρό περιστατικό υγειονομικής κρίσης έχει σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς 49 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) μετά από κατανάλωση χάμπουργκερ σε εστιατόρια της αλυσίδας McDonald’s. Ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στην πολιτεία του Κολοράντο, ενώ τουλάχιστον δέκα άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα, αν και το ξέσπασμα της μόλυνσης έχει επηρεάσει συνολικά δέκα πολιτείες στις δυτικές ΗΠΑ, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

 

Έρευνες για τον εντοπισμό του μολυσμένου συστατικού

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωριστεί το ακριβές συστατικό που ευθύνεται για την εμφάνιση του E.coli στα τρόφιμα της αλυσίδας. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν τόσο τον κιμά βοδινού όσο και τα κρεμμύδια ως πιθανές πηγές μόλυνσης. Αυτά τα υλικά έχουν αποσυρθεί προληπτικά από τα εστιατόρια της McDonald’s στις περιοχές που αναφέρθηκαν κρούσματα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Το E.coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια που συχνά περιέχει αίμα, εμετό και ήπιο πυρετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 3 έως 4 ημέρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.

 

Οικονομικές συνέπειες και αντίδραση της McDonald’s

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση και στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς η μετοχή της McDonald’s κατέγραψε πτώση άνω του 8% μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η αλυσίδα εστιατορίων δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωση, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για σχόλιο από τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν τα CDC, όλοι οι ασθενείς που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι είχαν γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο της McDonald’s πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα, με την πλειονότητα να έχει καταναλώσει το χάμπουργκερ γνωστό ως Quarter Pounder.

Η κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή πηγή της μόλυνσης και να αποτρέψουν την εξάπλωση του βακτηρίου.